Balanční odrážedlo nebo tříkolka? Dilema, ve kterém je každý vítězem

5 min.
18. říj'24

Jen máloco se vyrovná radosti a nadšení, které dětem přináší svobodná jízda na dětském vozidle. Ale jak vybrat to pravé pro vašeho prcka? Bude mu vyhovovat spíše odrážedlo nebo tříkolka? Jedno i druhé výrazně pozitivně ovlivňuje dětský vývoj a kromě zábavy s sebou přináší také řadu výhod.

Jaký je rozdíl mezi balančním odrážedlem a tříkolkou? Ten nespočívá pouze v počtu kol, ale také v absenci či přítomnosti pedálů a způsobu, jakým na něm děti jezdí. To následně ovlivňuje svalové skupiny, které během jízdy děti využívají a zpevňují. Pojďte se spolu s námi podívat na plusy a minusy odrážedla a tříkolky a vyberte pro své dítě to nejlepší.

Výhody balančního odrážedla

Balanční odrážedlo by se dalo charakterizovat jako dvoukolé kolo bez pedálů. Jízda na odrážedle přispívá k posílení hrubé motoriky, rovnováhy a koordinace dětí. Odrážedlo si děti osvojí rychleji než kolo a riziko pádu je mnohem nižší. Děti totiž bez pedálů mají kontrolu nad pohyby, což jim dává pocit jistoty.

Balanční odrážedla (někdy se označují také jako balanční kola) umožňují dětem soustředit se na udržování rovnováhy, aniž by musely zároveň kontrolovat pedály. Místo toho mají děti pod kontrolou rychlost, protože mohou kdykoli zastavit nohama.

Pro ty nejmenší jsou odrážedla bezpečnější než klasická pedálová kola a představují jakýsi předstupeň. Pravidelnou jízdou na odrážedle se děti osmělí, získají potřebné zkušenosti a dovednosti (například udržování rovnováhy) a přechod na „dospělácké“ kolo pro ně bude mnohem jednodušší.

Balanční odrážedla jsou vhodná pro děti od 18 měsíců až do 5 let, proto při koupi nezapomeňte zohlednit věk a výšku dítěte. Na trhu však najdete i taková, která se po menší úpravě přizpůsobí potřebám dětí. Výhodou odrážedel je to, že jsou opravdu všestranná a děti je mohou užívat v interiéru i exteriéru.

Balanční kola s sebou přinášejí i kognitivní a emocionální výhody. Děti se během jízdy učí ovládat své pohyby a zkoumají okolí, získávají nezávislost a budují si sebedůvěru. Velmi důležité je také během jízdy zvládat hned několik věcí najednou – udržování rovnováhy, řízení a zastavení odrážedla, což významně přispívá ke zlepšení schopnosti řešit problémy a rozhodovat se.

Benefity odrážadla a trojkolky

Výhody tříkolky

Podobně jako u balančního odrážedla, i jízda na tříkolce představuje skvělý způsob k posílení hrubé motoriky a koordinace. Kromě toho s sebou tříkolky přinášejí další výhody:

  • Fyzický vývoj: Jízda na tříkolce pomáhá dětem zlepšovat rovnováhu a řídící schopnosti. Šlapáním do pedálů a snahou o udržení rovnováhy si děti posilují svalstvo na nohou, rukou, ale i břiše, resp. jádru těla. Tříkolka navíc pomáhá při rozvoji bilaterální koordinace, tedy schopnosti používat obě strany těla koordinovaným způsobem.
  • Rodičovská kontrola: Obrovská výhoda mnoha tříkolek spočívá v rodičovské kontrole. Tříkolky jsou často dodávány s rodičovskými rukojeťmi, díky čemuž mají rodiče vozidlo pod kontrolou a určují směr zejména v začátcích. Rodičovskou rukojeť ocení i rodiče energických dětí, které chtějí samy řídit a šlapat, ale ještě nejsou na samostatnou jízdu připraveny.
  • Kognitivní a sociální rozvoj: Tříkolky pozitivně ovlivňují kognitivní a sociální dovednosti dětí. Děti se musí pohybovat po okolí, zapojují se do rozhovorů a rozhodují se, kam jet. Jízda na tříkolce také učí děti prostorovému vnímání a koordinaci oko-ruka, když se učí odhadnout vzdálenosti a reagovat na překážky v cestě.
  • Nezávislost: Tak jako balanční odrážedla, i tříkolky pomáhají malým dětem získat pocit nezávislosti a sebevědomí, když se učí jezdit samostatně.
  • Přizpůsobitelnost: Mnohé tříkolky jsou vybaveny nastavitelnými sedadly a pedály, aby vyhovovaly dětem různé výšky, díky čemuž je hravě přizpůsobíte věku a zkušenostem vašich dětí. Nespornou výhodou je také spousta barevných kombinací a vzorů, takže na své si přijdou všechny děti.

Odrážedlo nebo tříkolka?

Balanční odrážedla jsou ideální pro rozvoj rovnováhy a koordinace těch nejmenších, zatímco tříkolky poskytují větší stabilitu a vyhovují malým dětem, které jsou již trochu samostatnější. To, zda se rozhodnete pro tříkolku nebo odrážedlo, závisí na věku dítěte, vývojovém stádiu a jeho schopnostech.

Plusy a minusy balančního odrážedla

+ podporuje rovnováhu dítěte
+ pomáhá dětem rychleji se přizpůsobit pedálům
+ je snadno ovladatelné
+ vhodné pro děti od 18 měsíců
+ děti jej využijí během dlouhého období

- dětem může trvat déle, než se naučí jezdit na odrážedle
- může být dražší než tříkolka
- při uskladnění zabírá více místa

Plusy a minusy tříkolky

+ poskytuje větší stabilitu
+ děti se na ní naučí jezdit rychle
+ levnější než balanční odrážedlo

- ne vždy podporuje rozvoj rovnováhy a koordinace
- je náročnější na manévrování
- při samostatné jízdě je tříkolka určena až pro starší děti.

Balanční odrážedla i tříkolky představují v očích dětí v první řadě zábavu, ale významně podporují fyzický i kognitivní vývoj. Při výběru není třeba zapomínat na věk dětí, jejich schopnosti a samozřejmě je třeba přihlížet i na jejich preference. Tříkolky i odrážedla ne nadarmo plní v životě dětí nezastupitelné místo a děti odvezou téměř kamkoli.

Zdroj: