Bezpečné koupání: Jaká barva plavek je pro děti nejvhodnější?

  Kategorie: Zdraví dítěte,
6 min.
16. čec'24

Při nákupu dětských plavek se většina rodičů soustředí hlavně na velikost a styl, který se dětem líbí. Mnohem důležitější detail je však barva, která může často doslova zachránit život dítěte. Víte, kterou barvu plavek je vidět na vodní hladině, ale i pod vodou moře, bazénu či jezera nejlépe? My ano!

Barva plavek dětí (ale i dospělých) může být mnohem důležitější, než si zřejmě uvědomujete a významně ovlivňuje to, v jakém bezpečí je dítě ve vodě. Viditelnost plavek na vodě a pod vodou a fakt, zda i ze břehu okamžitě uvidíte vaše dítě, mu může zachránit život.

Americká společnost specializující se na bezpečnost ve vodě Alive Solutions podrobila testu různé barvy plavek, a to jak v bazénu, tak v jezeře. Po zhodnocení výsledků testů přišli výzkumníci se zajímavými závěry, které vás při nejbližším výběru plavek pro děti jistě ovlivní.

Tento test probíhal docela jednoduše – výzkumníci na hladinu vody jezera, bazénu se světlým dnem a bazénu s tmavým dnem položili plavky v různých barvách. Potom je ponořili a rozvířili vodu, což umožnilo plavkám klesnout pod hladinu a simulovat tak potopení. Během testu se ve společnosti zaměřili i na úhel pohledu plavčíka, popřípadě rodiče a zkoumali, jak jsou plavky viditelné z různých úrovní a vzdáleností.

Sami se podívejte na to, jak dobře či špatně jsou viditelné plavky různých barev v jezeru a v bazénu se světlým a tmavým dnem. Test probíhal na hladině vodní plochy a v hloubce 45 cm. První řada fotek pod znázorněnou barvou zachycuje plavky na hladině, druhá řada pod vodní hladinou. Na prvním obrázku jsou znázorněny plavky v bazénu se světlým dnem, druhý reprezentuje bazén s tmavým dnem a třetí obrázek představuje viditelnost plavek v jezeře.

Test plaviek bazén so svetlým dnom

Test plaviek tmavý bazén

Test plaviek v jazere

Zdroj foto: Alive Solutions

Nejjasnější jsou nejlepší

Na otevřené vodě, tedy v jezeře, vyhráli test na plné čáře jasné barvy plavek, tedy neonová oranžová, žlutá a limetkově zelená. O něco shovívavější byly bazény, ale výzkumníci upozornili, že tmavší barvy plavek se po ponoření na světlém dně bazénu dají snadno zaměnit za hromadu listí, špínu nebo stín. Pokud jde o přírodní vodní zdroj, ani bílé plavky neobstály nejlépe – lidé totiž mají tendenci mýlit si je s odrazy oblaků. Nejhůře na tom byly plavky v nejoblíbenějších barvách – modré a zelené plavky po ponoření téměř úplně splývaly s vodou a byly v podstatě neviditelné.

Klíčový je kontrast

Bez ohledu na to, v jaké vodě budou vaše děti plavat, je vždy dobré vsadit na kontrastní barvy. I v davu lidí přece najdete dítě mnohem rychleji a jednodušeji v pestrých barvách, a totéž platí i ve vodě. Pokud vám to nabídka v obchodech umožní, vybírejte plavky bez vzoru, ideální ve výrazné neonové barvě. Vhodné je také spojit několik kontrastních barev, popřípadě jednobarevné plavky s rukávky v jiné výrazné barvě. Zkombinujte například vrchní díl plavek v růžové barvě se spodním dílem ve výrazné žluté a rukávky na plavání v neonově zelené.

Rozhoduje také prostředí

Zjištění vyplývající z testu také hovoří o tom, že je důležité vzít v úvahu i další environmentální faktory, které mohou ovlivnit viditelnost. Jedná se o čistotu vody, osvětlení, vodní proudy a počasí. Určitě vás překvapí, že zatímco neonová růžová vyhrávala během testování v bazénu, pod hladinou jezera byla sotva viditelná. Proto je vhodné koupit dětem více plavek a oblékat je v závislosti na tom, v jaké vodě se budou koupat.

Závěry testu ve zkratce

  • Bílé plavky v jezeře připomínaly odrazy světla nebo oblaků na povrchu a nebyly dostatečně viditelné.
  • V bazénech s tmavým dnem bílá barva vypadala jako světle modrá a přestože byla viditelná zblízka, z dálky se ve vodě ztrácela.
  • Tmavé barvy plavek a plavky v barvě vody rychle mizely v bazénech s tmavým dnem.
  • Naopak v bazénech se světlým dnem byly plavky v tmavých barvách dobře viditelné, ale můžete si je splést se špínou na dně bazénu.
  • Neonová růžová barva byla nejviditelnější v bazénu, ale ne v jezeře.
  • Malé vzory neovlivňují viditelnost plavek.
  • Velké tmavé vzory snižují viditelnost.
  • Modré a zelené plavky téměř zcela splývaly s prostředím.
  • Největším propadákem testu byla bílá a světle modrá barva plavek.

Kúpa plaviek podľa farby

Zdroj foto: Freepik

Tipy, jak udržet děti ve vodě v bezpečí

Utopení je hlavní příčinou neúmyslných náhodných úmrtí způsobených zraněním u dětí ve věku od 1 do 4 let. Je rychlé, tiché, ani trochu nepřipomíná utonutí ve filmech a ani zkušení plavci před utonutím nejsou v naprostém bezpečí. Výrazné barevné plavky ovšem ani zdaleka neposkytují dostatek ochrany a nejsou jediným opatřením, které vašemu dítěti zajistí bezpečnost ve vodě. Sepsali jsme pro vás pár tipů, díky kterým udržíte děti ve vodě v bezpečí.

  • Buďte blízko a nerozptylujte se. Přestože máte pocit, že své děti během her ve vodě sledujete, ne vždy to děláte pozorně. Většina zranění, která vznikají během koupání, se stane tehdy, když jsou rodiče rozptýleni nebo si myslí, že na jejich děti dává pozor někdo jiný.
  • Mějte malé děti na dosah ruky. Patří vaše děti mezi neplavce a ve vodě potřebují plovací pomůcky nebo pomoc dospělého? Držte je ve vzdálenosti na dosah ruky, abyste je mohli okamžitě vytáhnout, když se začnou ponořovat.
  • Investujte do kurzů plavání. Naučit děti plavat je klíčem k prevenci utonutí. Důležité je také vštěpovat dětem zásady zodpovědného chování ve vodě. Děti mohou začít chodit na kurzy plavání již v kojeneckém věku, kde si velmi rychle osvojí techniky plavání a sebezáchrany.