Bolest zad v těhotenství: Všechno, co byste o ní měli vědět

  Kategorie: Těhotenství,
6 min.
21. čen'24

Během těhotenství žena zažívá různé chvíle od těch krásných až po ty bolestivé. Bohužel i bolesti patří k těhotenství a nevynechávají ani páteř. S některými druhy bolesti se během těchto devíti měsíců vyrovnáte snadno, jiné vás položí na lůžko. Kdy je bolest zad v těhotenství normální a kdy už je třeba spustit alarm?

Na bolest zad v těhotenství si budoucí maminky stěžují zřejmě nejčastěji. Pro někoho je tato bolest tolerovatelná, pro jiné nesnesitelná. Právě proto je bolest dost relativní pojem a i pro lékaře může být obtížné určit, co je normální a co už ne. V následujících řádcích se dočtete, ve kterém stadiu těhotenství bolest zad začíná, kdy je třeba věnovat zvýšenou pozornost a přidáme i pár tipů na ulevení od bolesti páteře.

Je bolest zad znakem těhotenství?

Odpověď je jednoduchá, ale matoucí – může i nemusí být. Bolest zad může být skutečně jedním z prvních časných znaků těhotenství, ale nepatří mezi nejběžnější symptomy těhotenství v prvním trimestru. Navíc mnohé ženy trápí bolest zad (hlavně křížů) před menstruací nebo během prvních dnů krvácení, takže podobné bolesti nepřipisují žádný extra význam. Pokud plánujete miminko, určitě se nespoléhejte na bolest zad jako na indikátor těhotenství a jistotu vložte zejména do těhotenského testu a gynekologického vyšetření.

Tehotenstvo a bolesť chrbta

Zdroj foto: Freepik

Kdy začínají první bolesti zad v těhotenství?

Neexistuje učebnicově stanovené datum, kdy poprvé pocítíte bolest páteře. Tak jako každá žena, i každé těhotenství je jiné a nelze předpovědět, kdy a zda vůbec u vás nastanou bolesti. Je však pravděpodobné, že pokud pociťujete bolesti zad před menstruací nebo vás trápí tyto bolesti po nadměrné zátěži, při dlouhém sezení a podobně, dříve či později se bolesti páteře dostaví i během těhotenství.

Některé ženy pociťují vlivem hormonů bolesti křížů již pár dní po početí – tato bolest je stejná jako ta (před)menstruační. U jiných se bolest přihlásí o slovo až s přibývající hmotností, tedy ne dříve než ve druhém a třetím trimestru.

Kromě „tradiční“ bolesti zad se v těhotenství může objevit také ischias. Tato nervová bolest začíná v dolní části zad a vyzařuje do celé dolní končetiny, zpravidla jen do jedné. Při ischiasu platí, že jak přijde, tak odejde a často na tento zánět hýžďového svalu nezabírají ani léky proti bolesti.

Co způsobuje bolest zad v těhotenství?

Bolest zad v těhotenství může být způsobena několika faktory a podepsat pod ni se může:

  • předchozí zranění
  • zvýšený tlak na zádové svaly
  • stlačení sedacího nervu
  • prudký nárůst hormonů

Každá bolest páteře je však jiná a i jedna žena může během těhotenství zažít různé druhy bolesti. Bolest páteře se během těhotenství může objevit na třech místech:

  • Bolest v dolní části zad: bolest či dokonce křeče v křížové oblasti se objevuje během všech tří trimestrů. Na začátku těhotenství je způsobena zejména prudkou změnou hormonů a později ji už připisujeme váze a velikosti miminka. Bolest zad v křížové oblasti mohou způsobit dokonce i oslabené břišní svaly.
  • Bolest ve střední části zad: tento typ bolesti se během těhotenství vyskytuje zejména v důsledku předchozího zranění, ale může být způsoben i uložením děťátka v děloze, které zatěžuje právě tuto střední část zad.
  • Bolest v horní části zad: bolest v krční oblasti a horní části zad obecně se pojí spíše s nesprávnou technikou zvedání těžkých břemen a sedavým způsobem života. Naučte se vhodnější techniku zvedání předmětů, při které budete využívat hýždě místo rukou, to znamená, že se dostanete do dřepu a nebudete předměty zvedat s nataženýma nohama.

Bolesť chrbta a cvičenie

Zdroj foto: Freepik

Jak najít úlevu od bolesti zad

Těhotenství je náročné a bolesti k němu jednoduše patří. To samozřejmě neznamená, že byste je měla v tichosti přetrpět. Existuje spousta způsobů, které vám přinesou úlevu od bolesti zad. Tady jsou ty nejúčinnější:

  • Noste podpůrnou obuv. Investuje do kvalitních bot na nízkém podpatku a s dobrou podporou klenby. Nebojte se, dnes už ani zdaleka neplatí, že podpůrná obuv je ošklivá.
  • Naučte se správně stát a chodit. Během těhotenství se vaše tělo mění, proto i vy musíte provést jisté změny. Během chůze změňte těžiště, a když stojíte, vyložte si jednu nohu na schůdek, židli či krabici.
  • Využívejte teplé a studené obklady. Ty pomáhají uklidnit bolavé svaly, čímž ulevují od bolesti. Doporučujeme voňavé nahřívací polštářky s levandulí nebo citronovou trávou, které lze zahřát v mikrovlnce nebo zmrazit v mrazničce.
  • Změňte polohu při spaní. Na jistý čas zřejmě dáte sbohem spánku na břiše. Naučte se spát na boku a mezi kolena si vložte kojící polštář.
  • Noste podpůrný těhotenský pás. Vypadá jako široký opasek a zbaví vás zátěže zádových a břišních svalů. Vhodné jsou také těhotenské kalhoty, které již mají tento pas přímo všitý.
  • Pravidelně cvičte. Cvičení pomůže posílit a natáhnout svaly, které podporují záda a nohy a udrží zádové a břišní svaly silné. Vhodné je plavání, strečink, pilates a jóga, ale také posilovací cviky pod vedením zkušeného trenéra.

Kdy vyhledat lékaře?

Jak jsme již zmiňovali a jak jistě víte, bolest zad v těhotenství je v podstatě samozřejmostí. I v tomto případě je však třeba si všímat několika znaků, které vyžadují zvýšenou pozornost a návštěvu lékaře. Bolest na jedné straně v oblasti boků může být například příznakem infekce ledvin. Je také vhodné navštívit lékaře, je-li bolest zad akutní a spojená s vysokou horečkou.

V pozdějším stadiu těhotenství může být bolest v dolní části zad přicházející ve vlnách také znakem začínajícího porodu. Pokud bolest začne nabírat na síle a frekvenci, ihned o svém stavu informujte lékaře, popřípadě zajděte na pohotovost. Tak jako v případě jiných bolestí během těhotenství, i při bolesti páteře platí, že je lepší mít jistotu než vyčkávat doma a zbytečně se bát.