Máma, slovo, kterým to všechno začíná

  Kategorie: Výchova dítěte,
5 min.
12. kvě'24

Den matek je emotivní den pro mnohé ženy. Pro ty, které už jsou matkami, ale i pro ty, které miminko čekají, (ne)trpělivě se o něj pokoušejí nebo o své děťátko přišly. Zamyslely jste se někdy nad tím, proč je máma mámou? A teď nemáme na mysli biologický pohled, ale ten významový. Kde se vzalo slovo máma, které je tak univerzální, že jeho význam pochopí téměř po celém světě?

Máma je jedním z prvních slov, které děti vysloví, a to bez ohledu na to, kde se narodily. Je to nejuniverzálnější slovo v různých jazycích a jeho významu porozumí nejen Češi, ale také Francouzi, Angličané či Číňané. Samozřejmě, každý jazyk má i jinou podobu tohoto slova – my v češtině máme například slovo matka. Čím to je, že právě domácká podoba tohoto pojmenování je tak rozšířená a patří mezi první slova dětí?

Kde se vzala máma?

Děti začínají mluvit žvatláním a mezi první roztomilé zvuky, které vydají, patří samohlásky a, e, u v různých obměnách a souhlásky p, b, d, t, k, g, n a m. Tyto hlásky patří mezi jedny z prvních bez ohledu na to, jakým jazykem začne dítě později mluvit. Vyslovování těchto hlásek souvisí s artikulačními a percepčními charakteristikami daných zvuků a je přirozeným stupněm řečového vývoje.

Jednoduše řečeno - miminka si v jistém vývojovém stadiu začnou "hrát" se spojováním těchto zvuků řeči do základních slabik, z čehož nakonec vzniknou první slova. Nejčastěji je to dada, tata, papa, nana nebo máma. Děti zpočátku netuší, že zvuky, které vyslovují, mají pro rodiče význam, ten jim přiřadí právě rodiče a to tak, že děti navádějí na opakování daných slov. V podstatě lze říci, že rodiče si v minulosti sami určili pojmenování na základě prvních zvuků vlastních dětí.

Deň matiek a pôvod slova mama

Zdroj foto: Freepik

Jaké je nejčastější první slovo?

Mnohé maminky napříč celým světem jsou zklamané, když uslyší první slovo svého děťátka. Mnohem častější než máma je totiž tata, dada, papa nebo baba – slova, která také pojmenovávají nejbližší členy rodiny. Matky, které dítě vynosily, porodily a ve většině kultur se o něj starají právě ony, by čekaly, že první slovo miminka bude patřit právě jim. Snad vás však uklidní vědecký poznatek, který hovoří o tom, že všechno je to o jednoduchosti vyslovování zvuků, nikoli o osobě, kterou slovo pojmenovává.

Zatímco zvuky jako „d“, „t“, „p“ a „b“ řadíme mezi orální zvuky, „m“ je hláska, která je nosní, což znamená, že vzduch při jejím vyslovování proudí přes nos. I přesto, že všechny zmíněné hlásky patří mezi první zvuky dětí, orální zvuky jsou pro vyslovování jednodušší. A právě proto je nejčastějším prvním slovem všech dětí tata, ne máma.

Možná se teď ptáte, proč na základě frekvence prvního slova nemluvíme matkám tata, popřípadě dada nebo papa. Proč jsme si v různých kulturách po celém světě vybrali k pojmenování člověka, který na svět přivádí děti, právě slovo máma, které ani není prvním slovem dítěte? I na toto mají vědci odpověď. Matka je považována za primární živitelku, nikoli ve smyslu přinášení peněz ze zaměstnání, ale z toho pohledu, že dítě kojí. Právě při kojení, popřípadě krmení z láhve, děti zvyknou vydávat zvuky, které znějí jako „mmmmm“, ne „ttttt“.

Výsledkem je, že tyto nazální (nosní) zvuky mají větší tendenci spojovat se spíše s rolemi matky než s rolemi otce, což přirozeně vede k převládání výrazu „máma“ pro rodičku, a to i v jazycích, které nejsou příbuzné. Děti vydávají zvuky „mmmm“, když jsou hladové, potřebují přebalit nebo mají jiné potřeby, což na mámu působí jako volání, na které musí odpovědět. Zajímavostí je, že v angličtině se spojení hlásek „m“ s kojením přenáší i do slov savec (mammal) a prsa (mammary), přičemž obě se týkají laktace.

Máma sice není první slovo, které dítě vysloví, a přece jsou to právě mámy, kterým se dostává největšího uznání. Mámy děti vychovávají a ty je na oplátku pojmenují tím nejkrásnějším slovem, které je největším darem pro všechny maminky nejen na Den matek.

Zajímavosti o Dnu matek

  • Ve většině zemí se Den matek slaví druhou květnovou neděli, ale ne všude je tomu tak. Ve Velké Británii Den matek připadá na čtvrtou postní neděli, zatímco v Argentině si matky připomínají třetí neděli v říjnu. Argentina je díky tomu jedinou zemí na světě, ve které se Den matek slaví během tohoto data.
  • Během Dne matek se uskuteční mnohem více telefonických hovorů než v jakoukoli jinou neděli během roku.
  • Jako jedni z prvních slavili Den matek ve starověkém Řecku. Řekové v té době pořádali oslavy jara na počest Rhey, bohyně plodnosti, mateřství a generace.
  • Tradičním květem Dne matek byly kdysi karafiáty. Anna Reeves Jarvisová, dcera mírotvorkyně Ann Jarvisové, která jako první začala slavit Den matek ve Spojených státech amerických, využívala karafiát jako symbol toho, zda vaše matka žije. Červený karafiát znamenal, že ještě žila a bílý, že už zemřela
  • Lidé utratí na dárky ke Dni matek výrazně více peněz než ke Dni otců. Mimochodem, ten se slaví třetí červnovou neděli.