Čeká vás let s malým děťátkem? Víme, jak ho zvládnout bez stresu

7 min.
12. čec'24

Plánujete letní dovolenou v zahraničí a rozhodli jste se vycestovat letadlem? Zřejmě vás děsí to, že dlouhá cesta letadlem nebude nic pro děťátko a dá zabrat i vám. Odložte strach a obavy z nepoznaného ještě na chvíli stranou a přečtěte si naše tipy na dlouhý let s děťátkem.

Letní dovolená s miminkem a ještě k tomu v zahraničí už není nic neobvyklého. I s malým drobečkem se můžete bez obav vydat na dovolenou letadlem a užít si nejen let, ale také samotný pobyt v dovolenkové destinaci. Zahoďte starosti a připravte se s námi. Díky našim tipům bude odteď nejen první, ale každý let s děťátkem skvělým zážitkem.

Zvažte všechna pro a proti

Letní dovolená v zahraničí láká mnohé lidi, což je naprosto přirozené. Ještě předtím, než se rozhodnete zarezervovat ubytování a letenky, zhodnoťte spolu s partnerem vaši situaci a sepište si všechna pro a proti. Je vaše děťátko dostatečně velké na to, aby letělo letadlem? Doporučuje to váš pediatr? Jste si jisti, že nejen let, ale i celý pobyt na dovolené zvládnete?

Pokud víte, že vaše děťátko je velký pohodář a problém mu nedělá ani změna prostředí či režimu, jděte do toho. Mnohé čerstvé rodiny na dovolenou s malými dětmi zvou rodiče, kteří pomohou s péčí o děťátko a umožní tak rodičům vychutnat si i nějaký čas o samotě. Alternativou je i dobrá kamarádka či kamarád, popřípadě chůva. Je však důležité, aby na tuto osobu bylo vaše děťátko zvyklé již před dovolenou. Budete tak klidnější nejen vy, ale také děťátko.

Sbalte se s rozumem

Rozhodli jste se, že vám v létě s drobečkem nic nebrání? V první řadě si musíte uvědomit, že nepotřebujete ani zdaleka tolik věcí, jak si myslíte.

  • Všechny hračky pro dítě nechte doma a sbalte maximálně 3 nejoblíbenější hračky, bez kterých si vaše děťátko neumí představit ani jeden den. Děti budou mít na dovolené spoustu nových podnětů, při kterých zapomenou na všechny své hračky a ať už tomu věříte nebo ne, i taková láhev na vodu může být nesmírně zajímavá.
  • Zapomeňte také na kolébku, postýlku či dětskou jídelní židli. Dnes už zřejmě všechny hotely mají tyto věci jako samozřejmost, ale pokud chcete mít jistotu, při rezervaci ubytování si to předem zjistěte.
  • Pokud ještě vaše děťátko používá plenky, byť jen na noc, nebalte si je s sebou do zavazadla, kde pouze přidávají na váze a zabírají místo. Zjistěte, ve kterém supermarketu nebo místní drogerii prodávají značku, kterou používáte a hned po přistání jděte nakoupit. Je zde i další možnost – nechte si plenky poslat na vaši dovolenkovou adresu. Existují dva způsoby – můžete je objednat online a jako doručovací adresu uvedete hotel nebo soukromé ubytování, ve kterém budete ubytovaní, nebo si je na danou adresu pošlete sami.

Let a dieťa

Zdroj foto: Unsplash

Kočárek a autosedačka – ano či ne?

Rodiny s malými dětmi mají při nastupování do letadla přednost, proto se nebojte „předběhnout“, ale na letiště přijeďte s dostatečným předstihem. Mnohé letecké společnosti mají ve výbavě letadla speciální sedačky a postýlky pro děti, ale ty jsou limitovány váhou dětí. Předem si zjistěte limity společnosti, se kterou letíte a upozorněte je na to, že vaše děťátko bude jednu takovou postýlku potřebovat. Existují i ​​nafukovací postýlky, ale také si předem zjistěte, zda si jednu takovou „vychytávku“ můžete vzít na palubu letadla.

Prověřte i to, zda musí mít děťátko samostatné sedátko s autosedačkou nebo jej můžete během letu držet na rukou. V rámci bezpečnosti je vždy lepší, pokud mají i děti vlastní sedadlo se sedačkou. Dojde-li k turbulencím, nemusí být ve vašich silách udržet dítě v náručí a jsou to právě turbulence, které v letadle nejčastěji způsobují úrazy dětí.

V některých společnostech musíte za sedadlo pro dítě připlácet, jiné vám jej poskytnou zdarma i s autosedačkou. Tu tedy můžete nechat doma, a pokud předem víte, že ji budete potřebovat, pronajměte si v cíli auto, které ji bude mít. Autosedačku mají i mnohé taxíky, takže při objednávání nezapomeňte zmínit, že potřebujete taxi s autosedačkou. Cestování s děťátkem dnes již není ničím neobvyklým a nejen hotely, ale i autopůjčovny jsou na něco takového docela dobře připraveny.

Při vybírání společnosti je také podstatné to, zda si připlatíte za kočárek nebo jej máte „grátis“. Obecně platí, že aerolinky kočárky a autosedačky nepovažují za zavazadla, ale není to podmínkou. Je také dobré zmínit, že cestování s kočárkem není moc praktické, proto raději pouvažujte nad nosičem nebo šátkem, který oceníte i během procházek historickými stezkami. Pokud se přece jen rozhodnete letět i s kočárkem, můžete ho odbavit jako zavazadlo nebo jej vzít s sebou na palubu. V tom případě je vhodnější sportovní kočárek, který hravě složíte a uložíte do zavazadlového prostoru nad hlavami pasažérů.

Dieťa na letisku

Zdroj foto: Freepik

Jídlo je nezbytností

A to bez ohledu na to, jak dlouhý let vás čeká. V případě dlouhého letu je pravděpodobné, že na palubě budou pasažérům servírovat alespoň jedno jídlo. I na to, podobně jako na postýlku a autosedačku, upozorněte společnost alespoň 24 hodin před odletem, a to proto, aby vám uměli připravit dětskou porci jídla. Při cestování s dětmi, obzvlášť s kojencem, však máte právo vzít si na palubu jídlo pro děti, a to platí i pro mateřské mléko, případně sunar.

Aby byla pasová kontrola co nejrychlejší a bezproblémová, veškeré jídlo pro děti (tekuté i tuhé) dejte do průhledných láhví a nádob. Co se týče příboru, doporučujeme přibalit silikonové lžičky, které projdou kontrolou bez sebemenších potíží. Povoleny jsou také kaše, čerstvá a dušená zelenina a ovoce, sušenky… prostě vše, co dítě na palubě bude potřebovat.

Extra tipy pro hladký let

  • Do příručního zavazadla si kromě nezbytných dokumentů přibalte i rodný list děťátka, přestože vaše letecká společnost to nemá v podmínkách.
  • Na palubu stačí vzít jednu oblíbenou hračku děťátka, ale také jednu zcela novou, nepoznanou, která děti zabaví na delší dobu.
  • Připravte se na změny tlaku. Ty jsou nepříjemné i pro dospělé pasažéry, kteří vědí, co se s jejich ušima děje. Dětem v případě změny tlaku dejte dudlík nebo láhev s mlékem/čajem a vyzkoušet můžete i kojení.
  • Počítejte také se zdržením a odloženým letem. Může se to stát, ať už v důsledku počasí nebo zpoždění jiných letů. Právě proto je vhodné vždy sbalit více jídla, mléka i plenek a nezapomeňte také na náhradní dudlík.
  • Kromě extra plenek a jídla přibalte do příručního zavazadla i náhradní oblečení, a to i pro vás. Nikdy nevíte, kdy se stane malá „nehoda“ a převléct bude potřebovat nejen děťátko, ale i vy.
  • Miminko přebalte těsně před nástupem do letadla. Vyhnete se tak stísněným prostorům v letadlové toaletě a ušetříte si i trochu stresu.

Cestování s děťátkem nemusí být žádná věda, stačí se jen dostatečně připravit a zejména se nestresovat. Stres se totiž přenáší i na děti a ty jej dávají najevo nespokojeností a pláčem. Užívejte si dovolenou už během plánování a myslete na to, že i ostatní jednou byli dětmi nebo nějaké mají, proto vás jistě pochopí.