Po čerstvém ovoci a zelenině, které jsme si v létě mohli nasbírat přímo v zahradě, se na trůn dostává dýně. Tato podzimní královna bude v kuchyni panovat sladkým i slaným receptům a zachutná jak dospělým, tak dětem. Následujících pět receptů provoní váš domov a vpustí do něj pravý, nefalšovaný podzim.
Věděli jste, že na světě existuje více než 45 druhů dýní? Ty se rozlišují nejen barvou a tvarem, ale také svojí chutí. To však není jediná zajímavost, která se pojí s tímto ovocem (ano, čtete správně). Dýni tvoří až z 90 % voda, díky čemuž je nízkokalorická – 100 gramů dýně obsahuje pouze 26 kalorií.
Dýně jsou sice chudé na kalorie, ale bohaté na vitamíny. Jsou skvělým zdrojem vitamínů A, B1, B2, C, E a také minerálů jako selen, draslík, hořčík, vápník, železo a zinek. Obsahují málo vlákniny, takže jsou dobře stravitelné a díky nízkému podílu sodíku nezatěžují ledviny. Zmiňovaný vysoký podíl hořčíku zase pomáhá s uvolňováním svalstva a usnadňuje trávení. Dýně je vlastně ideální surovina, která by neměla chybět ve vašich podzimních receptech, co říkáte? Pro přípravu následujících receptů se nejvíce hodí máslová dýně nebo hokkaido.
Jednoduchá dýňová kaše
Slaďoučké dýňové pyré patří mezi první příkrmy, kterými rodiče dětem představí jinou stravu než mateřské mléko. S touto typickou podzimní a zimní zeleninou připravíte vašim nejmenším chutné pyré, které bude i vizuálně atraktivní.
Ingredience
- 140 g dýně
Postup
Dýni překrojte na polovinu a pomocí lžíce odstraňte semínka. Nakrájejte ji na kostičky o velikosti přibližně 1 x 1 cm a vložte do parního vařiče. Do nádržky dolijte vodu po úroveň 3 a nechte 15 minut vařit. Po uvaření sceďte vodu a dýni rozmixujte na kašičku. Pokud je kaše příliš hustá, přilijte vodu, ve které se dýně vařila, a ještě jednou promixujte.
Kojenecké pyré à la dýňový koláč
Chuť a vůně dýňového koláče v každém člověku okamžitě evokuje barevný podzim. Toto pyré pro děti chutná stejně a jeho příprava je mnohem jednodušší než pečení samotného koláče.
Ingredience
- 3 šálky jablek nakrájených na kostičky
- 1 nakrájený banán
- 1 šálek očištěné a nakrájené dýně
Postup
Všechny ingredience očistěte a nakrájejte na menší kostičky, vložte do parního vařiče, do nádržky dolijte vodu po úroveň 3 a stiskněte start. Po uvaření přemístěte suroviny do mixéru a vodu si zatím odložte stranou. Dýni, jablka a banán rozmixujte a pokud je to nutné, přilévejte vodu. Pyré by mělo mít jemnou krémovou konzistenci. Chcete-li docílit opravdu věrné chuti dýňového koláče, pyré ozdobte před podáváním šlehačkou.
Dýňové muffiny se smetanovým krémem
Dýně je skvělým adeptem nejen pro přípravu hlavních jídel, ale i chutných dezertů. Důkazem jsou tyto dýňové muffiny se svěžím smetanovým krémem, který bude jako taková třešnička na dortu.
Ingredience na muffiny
- 1 1/2 hrníčku polohrubé mouky
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL sody bikarbony
- 1 ČL mleté skořice
- 6 PL rozpuštěného másla
- 3/4 hrníčku hnědého cukru
- 1 hrnek dýňového pyré
- 1 velké vejce
- 1/4 hrníčku mléka
- 1 ČL vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový lusk
Ingredience na krém
- 3 PL zakysané smetany
- 1 ČL citrónové šťávy
- nastrouhaná kůra z bio citronu
- 3 PL moučkového cukru
- 1 vanilkový lusk
Postup přípravy dýňového pyré
Dýňové pyré je vlastně náš první recept, tedy kojenecká dýňová kaše. Dýni překrojte na polovinu, vydlabejte a nakrájejte na kostičky. Do nádržky parního hrnce Beaba vlijte vodu po úroveň 3 a do vařiče dejte nakrájenou dýni. Vařte 15 minut, sceďte a rozmixujte.
Postup pro přípravu muffinů
Troubu předehřejte na 200 °C. Prvních 5 surovin vložte do mísy a šlehejte. Zbylé ingredience vyšlehejte v samostatné nádobě. Obsahy nádob spojte a míchejte, dokud se obě směsi nepropojí. Těsto vlijte do vymazaného plechu na muffiny nebo do silikonových formiček. Pečte 20 minut.
Postup pro přípravu krému
Všechny ingredience pořádně vymíchejte do hladkého krému. Pokud se vám zdá směs řídká, přidejte ještě moučkový cukr. Krémem ozdobte vychlazené muffiny, posypte citrónovou kůrou a sušenkami.
Krémová dýňová polévka
Základem podzimní kuchyně je v mnoha rodinách již tradičně krémová dýňová polévka. Jemnou, lahodnou chuť jí dodává právě smetana na vaření. Tu však můžete v případě alergií či intolerancí zcela vynechat nebo nahradit kokosovým mlékem.
Ingredience
- 180 g dýně
- 100 ml smetany na vaření
- černý pepř
- sůl
Postup
Dýni opláchněte pod tekoucí vodou, překrojte na polovinu a vydlabejte. Nakrájejte ji na malé, asi 1 x 1 cm kostičky. Nakrájenou dýni dejte do parního hrnce, do nádržky vlijte vodu po třetí úroveň a uvařte. K uvařené nescezené dýni přilijte smetanu, osolte, opepřete a důkladně rozmixujte. Polévku můžete podávat s osmaženými dýňovými semínky a/nebo opečenou bagetou.
Dýňovo-banánové sušenky
Dýně a banány v jednom receptu? Třikrát ano! Jemné, nadýchané a také zdravé dýňovo-banánové cookies jsou jednoduché na přípravu, proto se nebojte do pečení zapojit i děti. Z této dávky upečete přibližně 30 sušenek, které však z talíře zmizí rychlostí blesku.
Ingredience
- 2 1/2 hrníčku polohrubé mouky
- 1 ČL sody bikarbony
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL mleté skořice
- 1/2 ČL mletého muškátového oříšku
- 1/2 ČL soli
- 1 1/2 hrníčku krystalového cukru
- 1/2 hrníčku kokosového oleje
- 1 hrnek dýňového pyré (postup přípravy v receptu na muffiny)
- 2 sladké banány
- 1 ČL vanilkového extraktu nebo vanilkový lusk
Postup
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Mouku, sodu bikarbonu, prášek do pečiva, skořici, muškátový oříšek a sůl promíchejte ve větší míse. Banány rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte dohladka. Cukr a kokosový olej rozmíchejte, dokud se nespojí. Do směsi oleje a cukru vmíchejte rozmixované banány a dýňové pyré. Míchejte, dokud se nevytvoří jednolitá směs. Tu vlijte do sypké směsi, míchejte, dokud se sypké suroviny nespojí s tekutými a nevznikne vám jednolité těsto.
Pomocí polévkové lžíce umístěte kopečky těsta na plech vyložený papírem na pečení. Směs bude lepkavá, ale tak to má být, tak se toho nezalekněte. Pečte přibližně 15 minut. Pokud máte rádi skořici, doporučujeme před pečením posypat kopečky těsta skořicovým cukrem.