Zajímavá fakta o dvojčatech, která vás překvapí

  Kategorie: Těhotenství,
7 min.
17. zář'24

Dvojčat se rodí stále více a je velmi pravděpodobné, že i vy ve svém okolí máte minimálně jeden pár dětí narozených ve stejný den týmž rodičům. Dvojčata jsou pro mnohé fascinující a přitahují pozornost i na ulici. A zřejmě existuje spousta faktů, které jste o nich nevěděli, ale brzy se je dozvíte.

Hned na úvod jste se dozvěděli, že dvojčat přichází na svět stále více a více. Není za tím nic jiného než skutečnost, že věk prvorodiček se zvyšuje, čímž se zvyšuje i pravděpodobnost uvolnění více vajíček najednou, nejen jednoho. Následně během ovulace dochází k oplodnění více vajíček více spermiemi a voilá – dvojčata jsou (téměř) na světě.

Za zvyšující se počet dvojčat mohou tedy hormonální změny, k nimž dochází ve vyšším věku, ale svou roli hraje i medicína. Páry, kterým se dlouhodobě nedaří počít miminko přirozenou formou, vyhledávají medicínská řešení, jejichž výsledkem může být také vícečetné těhotenství. V kombinaci s asistovanou reprodukcí a léky na plodnost je velká šance, že se páru narodí právě dvojčata. Dvojčata jsou dokonce tak populární, že na trhu už najdete i kočárky pro panenky-dvojčata.

Nezáleží na tom, jak k početí dvojčat došlo. Stále bude platit, že dvojčata fascinují nejen rodiče, sourozence, okolí, ale i lékaře a vědce. A také díky nim jsme se naučili spoustu informací, které vás překvapí.

Jednovaječné dvojičky

Zdroj foto: Freepik

Známe více než dva typy dvojčat

Ano, můžete se setkat i s jinými než jedno a dvojvaječnými dvojčaty. Tyto typy jsou sice nejběžnější, ale existují i jiné, například tzv. zrcadlová dvojčata. Jedná se o identická, jednovaječná dvojčata z vajíčka, která se rozdělila později než obvykle. Zrcadlová dvojčata tvoří asi jednu čtvrtinu všech jednovaječných dvojčat a zajímavostí je, že se vyvíjejí přímo naproti sobě, čímž se stávají dokonalým zrcadlovým obrazem toho druhého.

Tato dvojčata mají často zrcadlová mateřská znaménka – stejná, jen na opačných stranách. Také platí, že jedno ze zrcadlových dvojčat je pravák a druhé levák a stát se může dokonce i to, že jejich vlasy (pokud budou zvlněné) se budou přirozeně točit do opačného směru.

Známe i dvojčata počatá tzv. superfetací. K té dochází tehdy, když se vajíčka ze dvou samostatných menstruačních cyklů uvolní, oplodní a poté se uhnízdí v děloze. Takto počatá dvojčata se mohou narodit v různých dnech, někdy dokonce s rozdílem několika týdnech či dokonce měsíců.

V takovém případě žena v podstatě otěhotní, když už je těhotná. Technicky tedy nejde o dvojčata, ale jelikož i toto těhotenství je vícečetné, o dětech se obvykle mluví jako o dvojčatech. Šance, že u vás dojde k superfetaci, je téměř nulová – na celém světě je asi pouze 10 potvrzených případů. Zajímavostí je, že superfetace je běžnější u malých savců, například hlodavců, a ryb.

Existuje také tzv. heteropaternální superfekundace, tedy oplodnění během jedné ovulace různými partnery. I když je to vzácné, není nemožné, že takto počatá dvojčata budou mít různé otce. Na statistiky se v tomto případě spolehnout nedá, protože něco takového dokáže odhalit pouze test otcovství, o který ve vzácných případech požádají podezřívaví členové rodiny. Studie z USA však odhaduje, že takový typ dvojčat se ve Spojených státech amerických vyskytuje v jednom případě ze 400.

Jednovaječná dvojčata jsou vždy stejného pohlaví

Jednovaječné, tedy monozygotní dvojčata mají stejnou genetickou výbavu a vždy jsou stejného pohlaví. I pro rodiče je těžké je rozeznat, proto jim už v porodnici mohou s tímto problémem pomoci – řešením je jiný uzlík na pupku. Rozlišit je můžete i jinak (ačkoli náročnější), čímž se dostáváme k další zajímavosti.

Jednovaječná dvojčata nemají stejné otisky prstů

Mají téměř identickou DNA, rozlišit je je někdy nemožné, ale přece se něčím liší. Jednovaječná dvojčata se v děloze začínají vyvíjet se stejnými otisky prstů, ale vlivem hormonů a změnami v děloze později dochází k jejich rozlišení. Když se miminka v děloze pohybují, dotýkají se plodových obalů (a jedno druhého) na prstech se jim vytvoří jedinečné linie, které způsobí i jedinečné otisky prstů. Vědci předpokládají, že k tomu dochází mezi 6. – 13. týdnem těhotenství.

Dvojčatům však asi nebudete odebírat otisky prstů pokaždé, když je budete chtít identifikovat. Pomoci by s tím mohla i mateřská znaménka, která rovněž nejsou ani v případě jednovaječných dvojčat identická. Jedná se totiž o náhodné mutace, a když k nim dojde na viditelných místech, máte vyhráno.

Zaujímavosti o dvojičkách

Zdroj foto: Freepik

Můžete zdědit gen dvojčat

Zřejmě jste už slyšeli o tom, že dvojčata v rodinách zvyknou přeskočit generaci a „dědí se“ z matčiny strany. Toto všechno je sice pravda, ale nedá se to říci o jednovaječných dvojčatech. Faktem je, že dědičný gen, který způsobuje hyperovulaci, může zdvojnásobit šance na početí dvojvaječných dvojčat. Zdědit tento gen může i muž, který jej později „přenese“ na svou dceru. Ta má pak větší pravděpodobnost, že při ovulaci uvolní více než jedno vajíčko a může počít neidentická dvojčata. A právě v tomto případě mluvíme o dvojčatech, která přeskočila generaci.

V některých zemích jsou dvojčata běžnější

Jsou země, ve kterých se s dvojčaty setkáte častěji než v jiných. Celosvětově je vysoká míra dvojčat v celé střední Africe a v africkém státě Benin připadá na 1000 porodů až 28 porodů dvojčat. Na druhé straně je pravděpodobnost početí a porodu dvojčat nejnižší v Asii a Latinské Americe. Tam připadá na 1000 porodů přibližně pouhých 8–10 porodů dvojčat.

Výška ženy zvyšuje šanci na početí dvojčat

Pokud toužíte po dvojčatech a měříte sotva 160 cm, ještě nemusíte zoufat, ale vaše vysoká kamarádka má přece jen vyšší šanci na početí dvojčat než vy. Pomáhá s tím růstový hormon podobný inzulínu (IGF). Produkují ho hlavně játra, ale i ledviny a jeho vyšší hladiny vedou ke zvýšené citlivosti vaječníků, čímž se zvyšuje šance ženy na ovulaci a tím i šance na početí dvojčat.

Dvojčata mají vlastní jazyk

Vlastní jazyk dvojčat není jen mýtus, ale ověřený fakt, který má dokonce i pojmenování. Fenomén známý jako kryptofázie (z řečtiny přeloženo jako tajná, zakódovaná řeč) popisuje vlastní jazyk vyvinutý dvojčaty v raném dětství, kterému rozumí pouze ona. Předpokládá se, že kryptofázie se vyskytuje až u 50 % dvojčat, většinou u jednovaječných, ale není to podmínkou.

Jazyk vytvořený dvojčaty se skládá z převrácených slov, onomatopoických výrazů, ale i smyšlených slov, a když se děti naučí skutečný mateřský jazyk, ten smyšlený se často vytratí.

Děsí nebo těší vás představa, že jednoho dne porodíte dvojčata? Nebo už matkou dvojčat jste? V tom případě vás jednoznačně potěší bonusový fakt – matky dvojčat žijí déle! Není zcela jasné, proč tomu tak je, ale jde zřejmě o sílu organismu. Dokázala jste počít, odnosit a porodit dvojčata, což znamená, že jste obecně silnější a odolnější a věk vás tak brzy nezdolá.