Ručně vyrobený podzim: Vytvořte si s dětmi krásné podzimní dekorace

  Kategorie: Aktivity s dětmi,
5 min.
14. říj'24

Kouzelný, voňavý a šustivý podzim je konečně tady a po horkém létě s sebou přináší příjemné ochlazení. Podzim od nepaměti patřil ručně vyráběným dekoracím a jinak tomu nebude ani letos. Zútulněte svůj domov a vyrobte si s dětmi dokonalé podzimní dekorace. Máme pro vás tipy na ty nejjednodušší, ale i poněkud složitější, při kterých děti budou potřebovat vaši asistenci.

Podzim je jako stvořený ke zpomalení a znovuobjevení kouzla společných rodinných aktivit. Využijte s dětmi naplno dlouhé podzimní večery a pusťte se do dekorování domácnosti. Díky následujícím návodům na jednoduché podzimní dekorace vpusťte do svého příbytku kouzelný podzim a dodáte každému koutu vašeho domova útulnou atmosféru. Shromážděte děti a vydejte se na lov pokladů, ze kterých vyčarujete ty nejkrásnější podzimní dekorace.

Handmade podzimní věnec

Už dávno neplatí, že věnec se na vchodové dveře věší pouze o Vánocích a Velikonocích. Mnohé domácnosti mají vchody do svých příbytků ozdobené krásným věncem po celý rok a podzim není výjimkou. K výrobě podzimního věnce budete potřebovat korpus (slaměný, polystyrenový nebo vyrobený z větví), tavnou lepicí pistoli, tenký drátek a, jak jinak, sušené, živé a/nebo umělé dekorace.

Podzimní věnec může být úhledný i chaotický, pompézní, ale také naprosto jednoduchý. Mohou v něm být dýně, jablíčka, šišky, šípky, květiny, listí, tráva, kaštany, větvičky… opravdu cokoliv, co padne vám nebo dětem během procházky do oka. Jednotlivé dekorativní kousky přilepujte tavnou pistolí, ale dávejte pozor – děti by se mohly popálit. V případě dlouhých travin použijte k upevnění drátek.

Dekoracia jesenny veniec

Zdroj foto: Unsplash

Nejjednodušší dýně ve hře

Vyřezávané dýně jsou symbolem Halloweenu, ale váš domov mohou zdobit po celý podzim. Mnozí rodiče kvůli bezpečnosti vyřezávání dýní přenechávají až starším dětem, ale ani ty mladší nemusíte o dekorování dýní ochudit. Těm nejmenším dětem stačí dát do ruky fixy a zbytek nechat na jejich kreativitě a fantazii. Výhodou je, že nemusíte odříznout ani vrchní část dýně a vyhnete se také dlabání. I s fixkami dokážou děti vytvořit hrůzostrašné, ale působivé dýně, které vám budou sousedé určitě závidět.

Dekoracia kreslene tekvice

Zdroj foto: Freepik

Zarámovaný podzim

Máte prázdné místo na zdi a už dlouho přemýšlíte nad tím, jaký obraz tam zavěsit? Zarámujte si s dětmi podzim a pověste tam nádherný podzimní obraz vyrobený zcela bez malování. Jediné, co potřebujete, jsou barevné listy (dokonale vyniknou různé odstíny červeného javoru), lis na rostliny, výkres nebo karton, lepidlo, rám na obraz se sklem a lak na květiny. Postup je jednoduchý – listy nechte několik dní lisovat v lisu na květiny. Následně je přilepte na pevnější povrch (výkres či karton ve velikosti rámu), zalakujte lakem na květiny a zarámujte.

Jesenný obraz

Zdroj foto: Freepik

Podzim ve váze

Stejně jednoduché jako nakreslit tvář na dýni je naaranžovat květiny do vázy. Podzimní kytice může být opravdu pestrá, a když zvolíte sušené květiny, vydrží až do doby, než bude čas na vánoční výzdobu. Vydejte se s dětmi na podzimní procházku do parku nebo do lesa a nasbírejte co nejvíce listí (ideálně na větvičkách), šípky, jeřabinu, kapradí, pampovou trávu… prostě vše, co se podle vás a dětí hodí do vázy. Přidat můžete i sušené aksamitníky, gypsomilku, eukalyptus, či živé cínie a jiné květiny v podzimních barvách, které po čase z kytice vyjmete.

Jesenná kytica

Zdroj foto: Freepik

Kouzelný podzimní svícen

Zbyly se vám nějaké sušené květiny a plody z výroby věnce nebo vázání kytice? Nevyhazujte ani ty nejmenší kousky a použijte je na ozdobení svícnu. Stačí pár pomůcek i z té nejnudnější svíčky se stane dokonalá podzimní dekorace. K výrobě „svícnu“ budete potřebovat dřevěný kotouček z menší kulatiny (jednoduše řečeno asi 1 cm hrubý kotouček z tlustší větve), opět lepicí tavnou pistoli, zmíněné zbytky z výroby věnce a samozřejmě hrubou svíčku.

Uprostřed dřevěného kotouče umístěte svíčku a kolem ní přilepte pomocí pistole nasbírané přírodní „artefakty“. Takový jednoduchý svícen okamžitě zútulní jakýkoli stůl a vaší domácnosti rychle dodá nefalšovanou podzimní atmosféru.

Dekoracia jesenny svietnik

Zdroj foto: Freepik

Duchové na hůlce

Co by to bylo za podzimní dekorace bez duchů? Ti na hůlce nebudou ani trochu strašidelní a výslednou dekoraci děti mohou použít například k ozdobě drinků (taková horká čokoláda se perfektně hodí do podzimního deštivého počasí). K výrobě duchů budete potřebovat papír, tužku, nůžky, fixu, lepidlo a dřívka (buď ta od nanuků, nebo tenké špejle).

Role je velmi jednoduchá. Na papír nakreslete ducha (nic nezkazíte jednoduchým tvarem), přidat můžete i dýně a netopýry. Vystřihněte nakreslený tvar, obrázky vymalujte podle fantazie a nalepte na špejli. Taková jednoduchá, ale originální dekorace poslouží ještě k něčemu – při světle vrhá stíny a perfektně doplní vyprávění strašidelných (ale dětských) příběhů.

Dekoracia duchovia

Zdroj foto: Freepik

Zdroj titulní foto: Freepik