Home office a mateřství: Jak skloubit rodičovské povinnosti a práci z domova?

6 min.
02. čec'24

Skloubit práci a maminkovské povinnosti není vždy procházka růžovou zahradou. Mnohé čerstvé maminky však stále častěji pracují i vedle péče o miminko, aniž by musely vystrčit paty z domu. Jak to jen ty dnešní mámy dělají?

Ne vždy je stoprocentně efektivní, přináší s sebou několik negativ, ale pro ty, kteří na ni nedají dopustit, je plná pozitiv. Řeč je o tzv. home office, tedy práci z domova. Ta je jako stvořená i pro maminky na mateřské, které se nechtějí vzdát práce ani během prvních let po porodu. Zdá se vám to jako sci-fi scénář? Čtěte dál a možná zjistíte, že home office je pro vás jako stvořený i s děťátkem po boku.

Nevěšte kariéru na hřebík

I v dnešní moderní společnosti je ještě pravdou to, že po rodičovské dovolené je nástup do práce o něco náročnější. Platí to zejména v případě maminek, které nemají rozjetou kariéru a tím pádem nemají dostatek zkušeností v dané oblasti. Příchod miminka však nemusí nutně znamenat konec kariéry nebo její pomalý start. Kariéra může vzkvétat i během mateřské a už pár dní po porodu se některé maminky na volné noze pomalu vrhají do práce.

Samozřejmě, že na prvním místě je stále děťátko a jeho potřeby. Mnohá moderní povolání však mají natolik volný pracovní čas, že je jen na mamince, kdy se během dne rozhodne pracovat. Důležitým faktorem během práce na mateřské je i to, zda je maminka sama sobě pánem, nebo ji kontroluje jiný šéf.

Home office, kancelář mileniálů

Jsou to právě mileniálové (generace Y, ale už i Gen Z), kteří se neradi limitují kanceláří se čtyřmi stěnami a vyhledávají povolání na volné noze. Maminky, které po porodu pracují z domova, jsou většinou blogerky, copywriterky, fotografky nebo vyrábějí krásné handmade produkty. Pravdou je, že nezáleží ani tak na náplni práce, jako na denním harmonogramu.

Ze všech stran možná budete poslouchat rady o tom, jak máte spát přesně tehdy, když usne i miminko. V tomto případě byste toho moc neudělala a kariéra home officu by se rozpadla jako domeček z karet. Čas spánku miminka a později jeho samostatné hraní je proto třeba využít naplno a přesně tehdy se ponořit do práce. Děťátko si postupně vytvoří spánkový režim, který bude vaším pracovním režimem. Chce to jen chvíli trpělivosti a hlavně hodně pevné vůle.

Materstvo a práca z domu

Zdroj foto: Freepik

S úsměvem a upravena

Ptáte se, jak je možné, že pracující maminky na mateřské vypadají vždy svěže, vesele a jsou dokonale upraveny? Inu, všechno je o nastavení mysli. Nejdůležitější je nevnímat rodičovskou dovolenou jako čas, během kterého se můžete zanedbávat, neboť vy přece máte miminko a každý vám zanedbaný vzhled odpustí. Dbejte o sebe přesně tak, jak jste o sebe dbala během těhotenství a také před ním.

Rychlý make-up a lakování nehtů nezabere až tak moc času a návštěvu kadeřnice bez problémů zvládnete i s kočárkem nebo s děťátkem na hrudi. Najděte si každý den čas i pro sebe, ačkoli to bude opravdu jen pár minut. O miminko se za tu dobu může postarat tatínek nebo prarodiče.

Kvalita přímo z gauče

Mnozí šéfové, ale i zaměstnanci v sobě živí předsudky o tom, že práce vykonávaná z domova nemůže být kvalitní. Faktem však je, že doma pracují maminky pod menším stresem, protože jim za zády nepřešlapuje šéf a deadliny se takto plní mnohem snadněji. Zároveň nikdo nepočítá vaše odběhnutí na toaletu ani do kuchyně pro sklenici vody. Kdykoli můžete zkontrolovat spící miminko a bez obav se můžete natáhnout na gauč a pracovat vleže.

V tom nejideálnějším případě je jen a jen na vás, jestli pracujete brzy ráno, klasicky během dne nebo večer. Největším strašákem home office je v podstatě sám člověk, který si nedokáže vytvořit denní plán a snadno sklouzne do prokrastinace. S miminkem to může být právě díky tomu jednodušší – plán vám vytvoří váš malý mrňous a vy se mu budete muset přizpůsobit.

Efektivní tipy pro maminky pracující z domova

Tak jako každá práce, i práce z domova je efektivnější, když se řídí určitými pravidly. Zde je pár tipů, které vám pomohou dosahovat i z pohodlí domova perfektní pracovní výsledky:

  • Vytvořte si tiché pracovní prostředí. Jednoduše místo, kde se budete věnovat pouze práci. Může to být koutek s pracovním stolem v obýváku, ale i pokoj vyhrazený pro kancelář. Důležité je, abyste v tomto prostoru neměla žádné rušivé vlivy.
  • Vstávejte brzy. S miminkem v domácnosti to zřejmě nebude problém. Nejdůležitější bude odolat pokušení lehnout si opět do měkké a teplé postele po prvním ranním kojení, které se odehrává v pět ráno.
  • Ráno se oblečte. A tím myslíme oblečení, které byste si vzala i do práce v kanceláři. Džíny a tričko, pohodlné šaty, pěkná sukně a top... Když budete oblečená jako do práce, budete se také cítit jako v práci a tomu budou odpovídat i pracovní výkony.
  • Držte se denního harmonogramu. S tím vám pomůže harmonogram miminka. Pracovní hovory přes Zoom či jiné platformy si naplánujte na dobu delšího spánku děťátka. Pokud jste ráno stále poměrně unavená, věnujte tento čas jednodušším úkolům.
  • Stanovte si reálné cíle. Jste doma s děťátkem, ale zároveň i pracujete. Někdy nestihnete navařit, jindy se nebude celá domácnost lesknout jako z magazínu a připravte se také na to, že pracovní call budete muset někdy přeložit na jiný den.
  • Vyhněte se prokrastinaci. Pracovní doba nerovná se čas na epizodu oblíbeného seriálu nebo lakování nehtů. Právě proto je důležité mít vyhrazený prostor pro práci a k tomu je třeba přidat mindset, na jehož základě budete za pracovním stolem opravdu jen pracovat.
  • Vyhraďte si čas na práci a čas na rodinu. Během práce z domova můžete lehce sklouznout do nonstop pracovního módu. Určete si hranice a klidně si k počítači napište pracovní hodiny. Odbila čtvrtá hodina odpoledne? Ukončete práci a začněte se věnovat sobě a rodině.
  • Naučte děti samostatnosti. Hranice si potřebujete stanovit nejen vy, ale také děti. Miminku asi těžko vysvětlíte, že teď není čas na hlad nebo přebalování, ale trošku starší děti se už mohou zabavit i bez vás. I ti nejmenší se například mohou rozvíjet díky dětské hrazdě nebo po probuzení obdivovat kolotoč nad postýlkou.

Příchod děťátka nemusí okamžitě znamenat konec kariéry a upadnutí do každodenní maminkovské rutiny. Dokážete si i vy představit práci z domu vedle miminka? Nebo tak už fungujete?