Pojďte s námi do zahrady: Tipy na nej hračky pro malé zahradníky

7 min.
07. čen'24

Hře v zahradě se nic nevyrovná. Čerstvý vzduch, teplé sluneční paprsky a hračky pro zahradníky vytvářejí dokonalou kombinaci, která se postará o skvělé zážitky všech dětí. Nezáleží na tom, jestli je zahrada velká nebo malá. I z toho nejmenšího zahradního koutku dokážou vaše děti s pomocí těch pravých hraček vytvořit zahradní království.

Hra v zahradě je nejen hrou, ale také formou pohybu a rozvoje každého malého zahradníka. Ani zdaleka nejde jen o „hrabání se“ v hlíně a bezcílnou hru se zahradními nástroji. Tak jako každá hra, i hra na zahradníka s sebou přináší mnohé benefity, o které by děti neměly být ochuzeny.

Benefity zahradnického života

V době, které dominují displeje a sociální sítě, je nesmírně důležité povzbuzovat děti k tomu, aby trávily čas na čerstvém vzduchu, ideálně co nejdále od digitálních zařízení. Zahrádkaření s dětskými zahradními pomůckami nabízí širokou škálu výhod pro duševní, fyzický i emocionální vývoj dětí. Pojďte s námi zjistit, proč je pěstování lásky k zahradničení důležité, jak může ovlivnit celkovou pohodu dětí a nebudou chybět ani tipy na nejhračky pro všechny zahradníky.

  • Fyzické zdraví: Když se děti zapojují do zahrádkářských aktivit, podporuje se tím jejich fyzická zdatnost. Kopání, sázení, odstraňování plevele či zalévání vyžadují zapojení různých svalů, což podporuje sílu a vytrvalost. Kromě toho zahradničení pozitivně ovlivňuje i jemnou motoriku. Děti během prací na zahradě berou mezi prsty drobná semínka a využívají malé nástroje, čímž se zároveň zlepšuje koordinace oko-ruka.
  • Hra na čerstvém vzduchu: Hra na zahradníka vyláká děti na čerstvý vzduch, kde budou vystaveny vitamínu D ze slunečního záření, který je životně důležitý pro zdraví kostí a celkovou imunitu (avšak nezapomínejte na ochranu před sluncem) a budou objevovat tajemství přírody. Hra v exteriéru kromě toho přispívá ke snižování stresu a úzkosti, kterou mohou pociťovat už malé děti, a zlepšuje náladu.
  • Spojení s přírodou: Během her na zahradníky se děti dokážou spojit s přírodou na osobní úrovni. Získávají nové poznatky o rostlinách, sledují jejich růst, učí se o významu půdy a vody a pozorují vliv výživných látek v půdě na růst rostlin. Všechny tyto nově získané znalosti v dětech probouzejí pocit zodpovědnosti za životní prostředí a vedou k touze chránit jej.
  • Kreativita a představivost: Zahradnictví dětem dává příležitost plně rozvíjet svou kreativitu a fantazii. Dejte dětem volnou ruku při navrhování zahrady nebo alespoň vyvýšeného záhonu, dovolte jim vybrat květiny, které budou pěstovat, a uvidíte, že vám výběrem rostlin vyrazí dech. Děti budou na svou zahrádku hrdé a vy zase budete hrdí na ně.
  • Životní dovednosti: Hrou na zahradníka děti získají cenné dovednosti, které jim už nikdo nevezme. Budou trpělivé, protože každému semínku trvá nějaký čas, než vyklíčí. Naučí se být zodpovědné, protože bez pravidelné péče rostlinky nevyrostou a v neposlední řadě se naučí řešit problémy, když budou zahradu trápit škůdci, sucho nebo vytrvalé deště.
  • Stimulace smyslů: Práce v zahradě vyžaduje zapojení všech smyslů. Děti vidí živé barvy květin, cítí jejich vůni, slyší bzučení včel a štěbetání ptáčků, mohou se dotýkat různých povrchů listů a nakonec ochutnají plody své práce. Tato multisenzorická zkušenost výrazně obohacuje kognitivní vývoj dětí.
  • Upevňování rodinného pouta: Čas strávený s rodinou je posledním, ale určitě ne zanedbatelným benefitem hry na zahradníka. Děti se naučí pracovat v týmu, zlepšují si komunikaci a vytvářejí vzpomínky na celý život.

Záhradný domček Smoby

Nej hračky pro malé zahradníky

Hračky pro malé zahradníky jsou na rozdíl od skutečného zahradnického nářadí bezpečnější a vhodnější do dětských rukou. Nemají ostré hrany, ale i přesto se děti díky nim naučí pracovat se zahradním nářadím a objeví kouzlo zahrádkářství. Potěšte děti hračkami, které přispějí k všestrannému rozvoji a přinesou obrovské množství nových zážitků.

Domeček pro zahradníka Garden House Smoby

Plnohodnotný zážitek na té nejvyšší úrovni dětem poskytne domeček pro zahradníka Garden House od Smoby. Má všechno, po čem mohou malí zahradníci toužit a okouzlí i rodiče. Designový domek pro zahradníky obsahuje až 21dílnou sadu doplňků, se kterou se dětem podaří vypěstovat zeleninu, ovoce, bylinky i květinky. Kromě nezbytných květináčů děti v domečku najdou i pult pro práci s rostlinami, zahradní nástroje, značky pro označení rostlin a dokonalou tečkou bude okapová roura s konvičkou na zalévání.

Stůl pro zahradníka The Flower Box Garden & Seasons Écoiffier

Ne každá zahrada disponuje prostorem pro postavení zahradního domku. Pro menší zahrady nebo balkony je vhodný stůl pro zahradníka The Flower Box z kolekce Garden & Seasons od Écoiffier. Tento stolek děti neukrátí o zážitek ze hry a nabídne jim rovněž dostatečné množství podnětů a prostoru pro rozvoj. Zelený stolek je doplněn o sadu nářadí, květináče a značky pro zapsání zaseté úrody.

Záhradnícky stolík Écoiffier

Kolečko se sekačkou na trávu Garden Super Pack 3in1 Écoiffier

Hra na zahradníka není jen o sázení, ale také o celkové péči o zahradu. Ta zahrnuje také sečení, kopání, hrabání, stříhání a sklizeň. S komplexní péčí o zahradu vašich malých zahradníků pomůže sada od Écoiffier sestávající ze sekačky, kolečka a nezbytného zahradního nářadí. Děti se díky této sadě hraček naučí správně sekat, hrabat, kopat a stříhat, a to vše v rámci maximální bezpečnosti.

Stůl pro děti s židlemi Kid Table Smoby

Práce v zahradě mohou být opravdu náročné, proto budou děti potřebovat místo k odpočinku. Stůl se židlemi Kid Table od Smoby se stane dokonalým útočištěm a místem, kde děti načerpají síly pro další práce. Za stolem si vychutnají osvěžující nápoj, doplní energii a po ukončení zahradních prací si mohou za stolem kreslit, hrát společenské hry nebo usadit hosty, kteří přijdou na grilovačku.

Gril na zahradu s kuchyňkou Garden Kitchen Evolutive Smoby

Když už je řeč o té grilovačce, i ta je neodmyslitelnou součástí zahrady. Každý, ať už malý nebo velký zahradník, si zaslouží odměnu a chutné grilované jídlo potěší všechny. Gril na zahradu s kuchyňkou Garden Kitchen Evolutive od Smoby potěší zejména děti, které po únavných zahradních pracích uspořádají malou oslavu a budou dokonalými hostiteli. Zahradní gril Smoby vypadá realisticky a taková bude i hra s ním. Nechybí mu podstatné doplňky a děti okouzlí i skutečná tekoucí voda, pod kterou mohou umýt čerstvě nasbíranou zeleninu ke grilování.

Detský záhradný gril Smoby

Vodní hra stříkající mušle Splash Shower BIG

Máme za sebou práci, odpočinek, dobré jídlo a přišel čas na další vlnu zábavy! Vodní hra Splash Shower od německé značky BIG bude dokonalým završením dne stráveného v zahradě. Stříkající modrá mušle děti osvěží a jako bonus zavlaží trávník v bezprostředním okolí vodní hry. Mušle funguje na jednoduchém dotykovém principu – stačí ji napojit na zahradní hadici, a když se na ni děti postaví, mušle se promění ve fontánu. Výhodou je, že voda stříká pouze v případě, když na ní dítě stojí, takže nedochází ke zbytečnému plýtvání vodou.