Věděli jste, že na světě je tolik odrůd jablek, že pokud byste chtěli každý den ochutnat jednu, bude vám to trvat více než 19 let? Jablko je mnohotvárnou potravinou a možnosti zpracování tohoto super zdravého ovoce vás nikdy neomrzí. Vyzkoušejte našich 5 receptů na dobroty z jablek, na kterých si pochutnají nejen děti, ale i zbytek rodiny.
Nejobyčejnější ovoce v našich zeměpisných šířkách je mezi exotickými druhy ovoce tak trochu podceňováno. A přitom obsahuje více než 30 minerálních látek, mezi nimi i vápník, fosfor, železo či hořčík. Žádný jiný plod nemá v sobě tolik rozpustné vlákniny (pektin), která brání rozvoji škodlivých mikroorganismů.
Jablka milují i naši tři medvídci. V létě a na podzim je ovoce jejich hlavní stravou a na talíři medvídků nechybí ani jablka. Konzumace jablek pomáhá snižovat cholesterol, a protože mají nízký obsah cukru a málo kalorií, jsou ideálním ovocem i tam, kde je třeba hlídat váhu. I proto si je oblíbil náš Bruno :) Na receptech z jablek, které jsme pro vás sesbírali, si vaše děti určitě pochutnají. A i když se nám jablíčka většinou spojují se sladkou chutí, překvapit může i jablečné pyré na slaný způsob jako jeden z příkrmů.
Jablečno-ovesné cookies
Ingredience
- 2 hrnky ovesných vloček
- 1 velké jablko
- 1 bílý jogurt
- 1 vejce
- 1 PL medu
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce medu
- 1 a ½ lžičky skořice
- trocha mléka
Postup
Omytá a oloupaná jablka nastrouhejte a smíchejte spolu s ovesných vločkami. V další nádobě spojte med, jogurt, vajíčko, skořici a trochu mléka. Suroviny smíchejte a na závěr přidejte prášek do pečiva a jedlou sodu. Jogurtovou směs přidejte k jablkům s vločkami. Hmotu nabírejte velkou lžící a klaďte na plech vyložený papírem na pečení. Vytvarujte malé placky. Pečte asi 20 minut na 180 stupňů. Výsledné cookiesky by měly být měkké.
Náš tip: Cookies můžete vylepšit různými semínky (chia, slunečnicová, lněná ...) či nasekanými ořechy.
Jablečno-tvarohové muffiny
Ingredience
- 100 g celozrnných pšeničných vloček
- 50 g ovesných vloček
- 210 g jablek
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 dcl mléka
- 1 dcl vody
- 1 vejce
- 2 lžičky skořice
- sníh z 2 bílků
- vanilkový lusk
Postup
Smíchejte všechny suché suroviny. Přidejte k nim nastrouhané jablko, tvaroh, mléko, vodu a vejce. Nakonec zapracujte sníh z bílků. Košíčky na muffiny naplňte asi do poloviny a pečte při 200 stupních asi 15 minut.
Domácí jablečné müsli tyčinky
Ingredience
- 1 šálek ovesných vloček
- 4 PL jablečné dětské výživy
- 1 banán
- ½ šálku sušených švestek
- ½ šálku sušených rozinek
- 2 lžičky drcených lněných semínek
- 1 lžička mleté skořice
Postup
Ovesné vločky opečte nasucho na pánvi, dokud nedostanou zlatou barvu. V misce rozmačkejte banán, přidejte dětskou výživu, skořici a vymíchejte dohladka. Přidejte vločky, lněná semínka, švestky nasekané nadrobno a rozinky. Směs zapékejte na plechu vystlaném pečícím papírem nebo v silikonové zapékací formě. Pečte ji 30 minut při 200 stupních. Po vychladnutí nakrájejte do tvaru tyčinek.
Náš tip: Jablečnou dětskou výživu si jednoduše připravíte doma. Budete potřebovat 5 kg jablek nakrájených na kostičky (zbavených jader, slupky nechte) a ½ kg cukru. Jablka podlijte půl litrem vody a duste. Když jsou rozvařená, přidejte cukr. Po vychladnutí rozmixujte na hladkou kaši.
Špaldové palačinky s jablečnou náplní
Ingredience
- 2 hrnky špaldové mouky
- 4 jablka
- 6 dcl mléka
- 1 vejce
- mletá skořice
- špetka soli
- olej/kokosový tuk na pánev
- voda
Postup
Připravte si těsto na palačinky – smíchejte mléko s rozšlehaným vejcem a postupně přidávejte špaldovou mouku. Nezapomeňte na špetku soli. Těsto pečte na oleji na pánvi z obou stran. Mezitím si oloupejte a nastrouhejte jablka. Poduste je v nádobě s 1 PL vody asi 3 minuty. Na konci přidejte skořici. Palačinky naplňte jablečnou směsí a podávejte.
Jablečno-čočkové pyré
Ingredience
- 1 jablko
- ½ hrnku čočky
- 1 hrnek vody
- 1 PL olivového oleje
- 2 PL cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička mletého kmínu
- ½ lžičky mletého koriandru
- špetka mleté skořice
- špetka soli
Postup
Nalijte do hrnce vodu a přidejte čočku. Přiveďte do varu a na mírném ohni vařte přibližně 30 minut. Mezitím si opražte nadrobno nasekanou cibuli, přidejte nastrouhané jablko, prolisovaný česnek a zbylé koření. Duste na mírném ohni, dokud jablko nezměkne. Obě směsi nechte vychladnout a rozmixujte na hladké pyré.
Náš tip: Čočku můžete nahradit zeleninou a experimentovat tak s různými příchutěmi příkrmů pro děti.
Dobrou chuť!