Kachní prsa s květákovo-bramborovým pyré a sýrem

1 min.
08. čen'21
Kachní prsa mají vysoký obsah bílkovin, který je zvlášť prospěšný pro těhotné ženy. Zajistíte jím miminku zdravý vývin již v bříšku a sobě dopřejete potřebné výživné látky. Ve Francii patří kachní prsa mezi oblíbenou pochoutku, ale doma si je připravuje málokdo. Příprava tohoto jídla je přitom velmi jednoduchá a na rozdíl od jiného drůbežího masa mají kachní prsa dokonalou výraznou chuť.
Počet porcí
 1
Ingredience
  • 1 ks kachních prsou
  • 200 g květáku
  • 100 g brambor
  • 2 polévkové lžíce strouhaného parmazánu
  • 40 g gorgonzoly
  • 10 cl smetany na vaření
  • mletá červená paprika
  • muškátový oříšek
Postup

Květák rozeberte na růžičky a ponořte na pár minut do vody smíchané s octem. Mezitím rozehřejte troubu na 210 °C, oloupejte brambory a nakrájejte je na menší kostky. Květák spolu s bramborami vložte do parního vařiče, do nádržky dolijte vodu po úroveň 3 a nechte vařit. Po uvaření zeleninu rozmixujte na konzistenci pyré.

V menším kastrolku zahřejte smetanu na vaření a přidejte oba typy sýra, špetku mleté ​​papriky a špetku mletého muškátového oříšku. Omáčka bude hotová, když budou sýry rozpuštěné a konzistence bude krásně krémová. Bramborovo-květákové pyré dejte do zapékací mísy, zalijte sýrovou omáčkou a pečte v troubě asi 20 minut, nebo dokud není sýr upečený dozlatova.

Kachní prsa jemně nařízněte nožem do tvaru šachovnice, osolte, opepřete a opékejte na mírném plameni na troše rostlinného oleje z obou stran. Hotové by měly být tehdy, když jsou z obou stran upečené dozlatova. Grilovaná kachní prsa podávejte s upečenou květákovo-bramborovou kaší. Přejeme dobrou chuť!