Kolika u kojenců: Proč vzniká a jak si s ní poradit?

9 min.
16. srp'24

O bolesti zvané kolika už určitě slyšel každý rodič a nejeden se s ní setkal. Kolika u dětí je poměrně běžná a dokáže potrápit nejen kojené dítě, ale také děti krmené umělou výživou. Naučte se rozpoznat příznaky koliky u vašeho kojence a zjistěte, jak poskytnout úlevu sobě i miminku.

Pláče vaše miminko bez ustání více než tři hodiny denně? I takto se může projevovat kolika, která trápí 10–40 % kojenců bez ohledu na to, zda jsou krmeni výhradně mateřským mlékem, kojeneckým mlékem nebo kombinovaně. Vědecky neexistuje žádný jasný důvod pro koliku, ale jsou to právě potíže při kojení, které významně přispívají k rozšíření jejích symptomů. Podělíme se s vámi o tipy, které pomohou uklidnit děťátko trpící kolikou, a naučíme vás, jak ji rozpoznat.

Co je kolika a jak se projevuje?

Kolika je nadměrný pláč u zdravých dětí, který se objeví bez zjevné příčiny. Miminko je nakrmené, přebalené, vyspinkané, přesto pláče bez přestávky několik hodin, přičemž se tento pláč opakuje více než třikrát do týdne a trvá více než tři týdny. Tento velký pláč způsobuje stres nejen rodičům, kteří neumí miminku pomoci, ale i samotnému děťátku.

Kolika přichází náhle, bez varování a trvá dlouho. Miminko může začít plakat kdykoli, nejčastěji však večer nebo v noci. Poprvé se obvykle objeví v období dvou až tří týdnů po narození a ustoupí kolem čtvrtého měsíce. Najdou se však i výjimky, které trápí kolika mnohem déle.

Koliková bolest spojená s pláčem je frustrující a může být děsivá, ale lékaři se shodují v tom, že není nebezpečná a že by neměla mít pro dítě dlouhodobé následky. Miminka trpící kolikou papají, přibírají na váze a rostou jako děti, které kolika netrápí. Děti s kolikou jsou stejné jako zdravé děti, chutná jim jíst, vyvíjejí se tak, jak mají, ale neustále pláčou. Pláč však není jediný symptom koliky. Takto se chová děťátko, které trpí kolikou:

  • pláče ve vysokém tónu nebo křičí
  • dá se uklidnit jen velmi těžko
  • má červenou tvář
  • stahuje nohy
  • napíná paže
  • zatíná pěsti
  • prohýbá se v zádech.

Neutuchající pláč je často prvním příznakem, ale kromě koliky může být nářek děťátka projevem jiných potíží. Pokud má vaše děťátko problém s přibíráním, nechutná mu jíst, trápí ho teplota nebo horečka, vyhledejte pomoc lékaře, který pomůže se stanovením správné diagnózy a následnou léčbou.

Novorodenec a kolika

Zdroj foto: Freepik

Možné příčiny koliky u kojených dětí

Přesná příčina koliky není známa, avšak předpokládá se, že k jejímu vzniku přispívá celá řada věcí. Za zmínku stojí například strava matky a nadměrný přísun mateřského mléka.

Strava kojící matky

To, co jíte, se k miminku dostane prostřednictvím mateřského mléka. U některých dětí se i tak projevuje alergie na určité potraviny. Nejčastějšími spouštěči koliky jsou mléčné výrobky a kravské mléko, které vedou k trávicím problémům a/nebo kolice. Máte-li podezření, že to by mohl být i váš případ, pokuste se ze své stravy odstranit mléčné výrobky a sledujte, zda problémy miminka ustupují. Mezi další potraviny, na které může váš kojenec reagovat, patří ořechy, sója, vejce, kofein, česnek, kořeněná jídla a mořské plody, zejména měkkýši.

Vyřazení výše zmíněných potravin ze stravy a následné zlepšení zdravotního stavu miminka vyžaduje trpělivost. První výsledky můžete pozorovat až po týdnu, tělu chvíli trvá, než z organismu vyplaví všechny látky. Do stravy zkuste zařadit probiotika a určitě nepřestávejte kojit. Není prokázáno, že by na rozvoj koliky mělo vliv samotné mateřské mléko. Stav kojeného miminka může přechod na umělou výživu paradoxně zhoršit. Upravte svůj jídelníček a počkejte, než zareaguje děťátko.

Nadměrný přísun mléka

Další možnou příčinou koliky u kojícího dítěte může být příliš nadměrné a aktivní krmení. To znamená, že mléko z prsu vytéká příliš rychle a ve velkých množstvích, což děťátko nutí pít hltavě. Kromě mléka v takovém případě děti polykají také spoustu vzduchu. Ten se následně zachytí v žaludku a střevech a může způsobit plynatost a bolest žaludku.

Nadměrně aktivní krmení můžete ovlivnit polohou při kojení, která zpomalí tok mléka. Ideální je nakloněná poloha, například když sedíte opřená v křesle nebo ležíte na zádech. Pomalejšího krmení docílíte i tak, že před kojením odstříkáte nebo odsajete trochu mléka, čímž se uvolní tlak v prsu a tok se zpomalí.

Mléko vytékající z prsu na začátku kojení, kterému se zvykne říkat i přední mléko, může navíc obsahovat více laktózy a méně tuku, což způsobí přetížení laktózou. Nerovnováha mezi předním a zadním mlékem může také způsobit plynatost a kolikové bolesti. Pokud máte nadbytek mléka a během kojení střídáte prsy, děťátko pravděpodobně dostává hlavně přední mléko bohatší na laktózu. Pokuste se při každém kojení krmit miminko pouze z jednoho prsu a mléko z druhého odsajte odsávačkou a uskladněte do mrazničky.

Kromě těchto faktorů, které dokážete ovlivnit, mohou koliku vyvolávat i následující příčiny, které nesouvisejí s kojením:

  • nedostatečně vyvinutý trávicí systém
  • reflux
  • překrmování miminka
  • únava
  • plynatost v důsledku hltavého pití
  • růst svalů v břišní dutině
  • nedostatek správných bakterií podporujících trávení
  • alergie na bílkoviny kravského mléka
  • přecitlivělost na světlo a zvuky a s tím spojená podrážděnost miminka
  • matka-kuřačka.

Dojčenie a kolika

Zdroj foto: Freepik

Tipy ke zklidnění příznaků koliky

Protože přesná příčina koliky je záhadou, neexistuje žádná specifická léčba. Máme pro vás několik tipů, které pomohou uklidnit děťátko a přinesou mu úlevu:

  • Na pláč miminka reagujte rychle. Vaše okamžitá reakce na pláč děťátka ho nijak „nepokazí“ a nerozmazlí. Miminko bude vědět, že jste tady pro něj a pokusíte se udělat vše pro to, abyste mu pomohla.
  • Kojte. Přestože miminko pláče, prs možná neodmítne, protože mu poskytuje jakési uklidnění. Nemusí nutně pít, někdy stačí, že se přisaje a takto nakonec i usne.
  • Nechte děťátko odříhnout. Jelikož kolika je spojena s plynatostí, odříhnutí rozhodně stojí za vyzkoušení.
  • Noste děťátko v náručí. „Koliková miminka“ potřebují útěchu o něco více než děti, které netrpí kolikou. Vyzkoušejte si položit miminko bříškem na předloktí a houpejte ho. Tlak ruky na bříško může přinést úlevu. Pomáhá také kontakt kůže na kůži.
  • Dejte mu dudlík. Ten má stejný efekt jako přisátí na prs.
  • Odstraňte rušivé podněty. Vytvořte děťátku klidné prostředí bez hluku televize a vytvořte v místnosti přítmí. V pokoji nemusí být nutně úplné ticho, některá miminka preferují bílý šum nebo hudbu na pozadí.
  • Vyzkoušejte zavinovačku. Zavinutí děťátka do zavinovačky pomáhá novorozencům cítit se bezpečně. Zavinuté děti se nelekají a mají také tendenci lépe spát. Zavinuté miminko položte na záda na speciální podložku, čímž snížíte riziko syndromu náhlého úmrtí kojenců (SIDS). Když děťátko začne projevovat známky přetáčení na bříško, přestaňte jej zavinovat.
  • Vsaďte na jemné pohyby. Houpání v kolébce, jízda v kočárku, jízda v autě spojená s hučením motoru… Tyto nepatrné pohyby také dokáží uklidnit děťátko a uleví od bolesti.
  • Masírujte bříško miminka ve směru hodinových ručiček. Na masáž můžete použít také dětský olej nebo masážní gel s bylinnými složkami, který je vhodný pro miminka.
  • Fenyklový čaj také pomáhá zmírňovat plynatost, nadýmání a s tím spojené bolesti bříška a žaludku dětí. Sledujte však reakce svého děťátka, protože fenyklový čaj stimuluje trávení a některým dětem může spíše uškodit než pomoci.
  • Změňte kojenecké mléko. Na trhu je několik značek kojeneckých mlék a může se stát, že některé vašemu miminku prostě „nesedne“. Poraďte se s pediatrem a vyzkoušejte také hypoalergenní kojenecké mléko.

Rady pro zoufalé rodiče

Kolika trápí děti, ale i rodiče. Miminka s kolikou mohou plakat nepřetržitě několik hodin, což se přirozeně podepíše na psychice matek i otců. Můžete být emocionálně i fyzicky vyčerpáni z kolébání miminka a neustálého utišování, které nepřináší výsledky. Mnohé maminky se přistihnou při tom, že pláčou spolu s miminkem. Frustrace, stres, bezmocnost a strach vás jednoduše v jistém momentě převálcují. Proto je důležité, abyste se při zdolávání koliky starala i o své zdraví:

  • Buďte k sobě laskaví. Kolika není vaše chyba a nejste špatný rodič, pokud postihla právě vašeho prcka. Mnozí rodiče jsou v tom s vámi.
  • Dejte si pauzu, kdykoli je to možné. Požádejte o pomoc rodiče, kamarádku, sourozence nebo chůvu a střídejte se s partnerem u miminka. Dopřejte si procházku na čerstvém vzduchu, sprchu, koupel. Někdy postačí i „výlet“ do supermarketu. Připravte pro miminko dostatek odsátého mateřského mléka a věnujte se na chvíli sobě. Bez výčitek svědomí.
  • Zdřímněte si. Péče o miminko s kolikou vyžaduje extra energii, kterou je třeba opět získat. Zdřímněte si přes den, kdy spí i vaše miminko. Noc může být totiž opět náročná.

Možná máte pocit, že pláč vašeho děťátka nikdy neskončí. Dobrou zprávou však je, že kolika odejde tak, jak nepozorovaně přišla. Chce to jen trochu času, lásky, trpělivosti a odvahy požádat o pomoc, kdykoli to budete potřebovat.