8 tipů na letní narozeninové párty

  Kategorie: Aktivity s dětmi,
8 min.
26. čec'24

Máte doma letního narozeninového oslavence? Po narozeninové oslavě touží každé dítě a dobrou zprávou pro vás je, že na ni nemusíte utrácet celý balík peněz. Využijte naplno slunečné počasí, teplé večery a zorganizujte narozeninovou párty pro vašeho oslavence v pohodlí domova.

Narozeniny v létě s sebou přinášejí samé výhody. Pravděpodobnost dobrého počasí je vysoká, děti netrápí domácí úkoly a stres ze školy, všichni jsou uvolnění, šťastní a nic je netrápí. Stejně jednoduchá může být i narozeninová párty. Děti toho nepotřebují mnoho – stačí jim společnost kamarádů, trochu dobrého jídla, svěží nápoje a spousta zábavy.

K uspořádání letní oslavy narozenin je nejvhodnější vlastní zahrada nebo místní park. Nemusíte platit pronájem prostor a díky exteriérovému prostranství máte téměř neomezené možnosti. Následujících 8 tipů na narozeninovou párty dotáhne do dokonalosti už jen několik balónů, parádní narozeninový dort a veselý hudební playlist.

Párty u bazénu

Narozeninová párty u bazénu je vhodná pro děti každého věku a užijí si ji i teenageři a dospěláci. Máte-li vlastní bazén, nic vám nestojí v cestě za uspořádáním té nejlepší letní oslavy. Možností je také zorganizovat oslavu na koupališti nebo u jezera. Nezbytností jsou zábavné nafukovačky a hračky do vody, spousta ručníků a opalovacích krémů. Samozřejmostí je dospělý dozor, který se postará o to, že oslava bude nejen zábavná, ale také bezpečná.

Jsou vaše děti menší a nemáte k dispozici klasický velký bazén? Těm nejmenším určitě postačí malý nafukovací bazén. Nezapomeňte na zahradě rozmístit postřikovače, fontánky a skluzavky s vodotryskem, které vytvoří na vašem vlastním pozemku hotový aquapark.

  • Místo: doma nebo na koupališti
  • Věk oslavence: všechny věkové kategorie s dospělým dozorem
  • Na co myslet: ujistěte se, že kromě osvěžující vody v bazénu je k dispozici také stinné místo, kde si děti odpočinou.

Párty pri bazéne

Zdroj foto: Exit Toys

Ultimátní vodní bitvy

Patří váš oslavenec k vodním nadšencům a ve vodě a cítí doslova jako ryba? Překvapte ho ultimátní vodní bitvou s vodními pistolemi. Shromážděte tolik vodních zbraní, kolik jen můžete, na strategických místech nachystejte nádrže na nabíjení zbraní a pro ještě větší zábavu můžete na zahradě ukrýt i malé balonky naplněné vodou. Fantazii se v tomto případě meze vůbec nekladou. Všechny děti milující adrenalin a dobrodružství taková oslava jistě potěší.

  • Místo: doma nebo v parku
  • Věk oslavence: všechny věkové kategorie, ale největší radost z této oslavy budou mít děti od 5 let
  • Na co myslet: rodiče pozvaných dětí požádejte, aby hostům přibalili suché oblečení navíc.

Piknik s plyšákem

Každé dítě má oblíbenou plyšovou hračku a to vaše zřejmě nebude výjimkou. Potěšte svého oslavence nebo oslavenkyni narozeninovým piknikem s plyšovými hračkami. Hostům pošlete pozvánky se stejnou tématikou a nezapomeňte zmínit, že pozvány jsou i jejich plyšové hračky. Následující postup je jednoduchý – na trávě rozložte deky, přichystejte oblíbená jídla vhodná pro piknik a připravte zábavné aktivity vhodné pro věk oslavence.

Děti mohou soutěžit v tom, kdo vyfoukne největší bublinu z bublifuku, mohou si hrát na sochy, hledat ztracené poklady, přenášet lžíce s vodou… Možností pro jednoduché hry do exteriéru je opravdu hodně. Více nápadů naleznete v našich blozích v kategorii Aktivity s dětmi.

  • Místo: doma, v parku, ale také na terase či na pláži
  • Věk oslavence: ideální předškolní
  • Na co myslet: plyšová zvířátka usaďte během samotné hostiny k vlastnímu stolu, čímž předejdete jejich poškození v případě rozlití nápojů.

Filmový večer v zahradě

Stačí projektor, bílé prostěradlo a pohodlná místa k sezení a z vaší zahrady se stane dokonalé letní kino. Vyzbrojte se dětským nábytkem, pohodlnými dekami a polštáři, naservírujte popcorn a zdravé nápoje a filmový večer může odstartovat. Pokud nemáte dostatek prostoru v exteriéru, filmovou oslavu narozenin můžete uspořádat i uvnitř.

Důležitým prvkem však stále zůstává promítací plátno a projektor. Jen díky tomu budou mít děti s filmového večera zážitek, jak se patří. Film na televizní obrazovce přece mohou zhlédnout i doma.

  • Místo: doma
  • Věk oslavence: 8 a více let, chcete-li filmy promítat po setmění
  • Na co myslet: vybírejte filmy vhodné pro věk dětí, popřípadě nechte výběr filmu na oslavenci.

Narodeninová páty v lete

Zdroj foto: Freepik

Umělecká párty

Oslavenec nebo oslavenkyně nemusí být Picasso. Umělecká párty plná barev, štětců a malířských pláten potěší každé dítě, které je kreativní a rádo kreslí a maluje. Navštivte obchod s uměleckými potřebami a pořádně se rozhlédněte. Kromě štětců, výkresů, pláten a barev můžete domů přinést i různé dřevěné dekorace na vymalování, foukací fixky, razítka, šablony a nezapomeňte také na plachty, kterými přikryjete zahradu a ochranný oděv (například zástěry) pro děti.

Během oslavy povzbuzujte děti, aby vytvořily dílo podle vlastní fantazie a čerpat mohou i z toho, co vidí ve svém bezprostředním okolí. Samozřejmě, můžete nechat oslavence vybrat téma. Na konci párty si děti domů odnesou nejen skvělé zážitky, ale také vlastnoručně namalované mistrovské dílo.

  • Místo: doma
  • Věk oslavence: od batolat výše
  • Na co myslet: upozorněte rodiče pozvaných dětí, že na párty se bude malovat. Hosté by měli mít oblečené něco, co se může zamazat od barvy, a to i přesto, že děti budou mít na sobě ochranný oděv.

Pizza párty

Pro milovníky pizzy (malé i velké) neexistuje lepší oslava narozenin než pizza párty. Předem dětem připravte mini těsta na pizzu a přichystejte i ingredience. Do misek dejte rajčatovou omáčku, nastrouhaný sýr, kukuřici, olivy, na talíř dejte salám… jednoduše mějte doma vše, co děti budou potřebovat pro přípravu oblíbené pizzy.

V případě, že vaše děti milují hostit kamarády, mají o zábavu postaráno. Mohou se zhostit role majitele restaurace a připravovat hostům pizzu samy. Samozřejmě, o pečení se budete muset postarat vy. Výhodou je, pokud máte venkovní gril nebo kamna – tak se může celá párty odehrávat v exteriéru.

Součástí pizza párty může být také příprava dezertů. Doporučujeme předem upéct muffiny nebo cupcakes, připravit různé krémy a ozdoby na posypání. Zdobení se už zhostí děti, které si ozdobování chutných dezertů určitě užijí. Počítejte však s pořádným nepořádkem, proto na oslavu pozvěte i rodiče, kteří vám na konci pomohou s úklidem.

  • Místo: doma
  • Věk oslavence: 4 a více let
  • Na co myslet: předem zjistěte, jestli nemá některé z pozvaných dětí celiakii, intoleranci nebo alergii na některou z přísad, která se běžně dává na pizzu.

Pizza párty

Zdroj foto: Freepik

Překážková dráha

Přeměňte svou zahradu na jedno odpoledne na překážkovou dráhu. K jejímu postavení můžete využít cokoliv, co je stabilní a co pro děti nebude představovat nebezpečí – ploché kameny, rovné kusy dřeva, lavičky, dětské tunely či jednoduché vodní překážky.

Vsadit můžete také na hotovou překážkovou dráhu, například dobrodružnou dráhu Adventure Course od Smoby. Ta je vhodná již pro děti od 2 let a nabízí řadu tréninkových a soutěžních aktivit. Pokud pořádáte oslavu pro starší děti a překážková dráha bude opravdu dlouhá a komplikovanější, připravte pro děti na více místech odpočinkové zóny s pochoutkami a pitím.

  • Místo: doma
  • Věk oslavence: 2 a více let
  • Na co myslet: před začátkem párty ukažte dětem, jak překonat překážkovou dráhu, a to zejména tehdy, když jsou menší.

Stanování na zahradě

Narozeninové přespávačky milují všechny děti, ale děti narozené v létě mají jednu výhodu navíc. Přespávačka jako oslava se může konat na zahradě! Pozvěte kamarády vašeho oslavence či oslavenkyně na stanování. Součástí takové párty může být i výše zmíněné letní kino, ale také výroba vlastní pizzy či opékání. Ideální bude, pokud budou spát všechny děti v jednom velkém stanu – předejdete tak hádkám a zároveň dětem zajistíte ještě více zábavy.

Dozor se v případě letního stanování na zahradě zajišťuje trochu náročněji. Doporučujeme rozložit v uctivé vzdálenosti ještě jeden stan pro dospělé. Děti se díky tomu budou cítit bezpečně, ale zároveň jim dopřejete dostatek soukromí a nezpůsobíte jim trapas.

  • Místo: doma
  • Věk oslavence: 8 a více let
  • Na co myslet: mějte po ruce kontakty na všechny rodiče. Nikdy nevíte, jestli některé z dětí nezatouží po domově nebo nenastane jiný případ nouze.