Letní prázdniny a sociální sítě: Třeba dětem nastavit hranice?

8 min.
09. čec'24

Školní brány se na dva měsíce zavřely a děti čeká vytoužený odpočinek od školních povinností. Běžná rutina je narušená, přišel čas zpomalit a hlavně vymyslet program, který děti dostatečně zabaví. Ne vždy se to však povede a stále více dětí během letních prázdnin tráví čas na internetu, zejména na sociálních sítích. Potřebují vaše děti nastavit hranice nebo je během prázdnin dovoleno všechno?

Žádat od dětí, aby samy od sebe limitovaly čas strávený u obrazovek během prázdnin je někdy náročné. Děti sociální sítě otevírají z nudy, ale i ze zvyku a přimět je dělat něco jiného může dát pořádně zabrat. Pro rodiče může být náročné odtrhnout děti od mobilů a motivovat je k jakékoli jiné aktivitě. Otázka také zní, zda je vůbec třeba něco dětem během letních prázdnin zakazovat. Tak jak to je s prázdninami a sociálními sítěmi?

Potřebují děti speciální prázdninový limit?

Letní prázdniny jsou dlouhé, a to jak pro rodiče, tak pro děti. Extra čas strávený s mobilem v ruce si proto najde několik argumentů z obou stran. Když se na toto téma podíváme široce, o něco více času za obrazovkou příliš nenaruší rutinu dětí ani jejich psychickou pohodu. Během léta je režim obecně uvolněný, proto můžete trochu uvolnit pravidla, která jste si doma nastavili během školního roku. Stále by však měly existovat hranice, které musí respektovat děti i rodiče. Dbát na duševní a fyzické zdraví svého dítěte je třeba nejen přes školní rok, ale také během prázdninových dnů.

Podle celosvětově uznávaného experta na technologické závislosti Marca Masipa by se nastavené množství času za obrazovkou nemělo měnit jen proto, že děti mají najednou více volného času. Někdy stačí jen mírné uvolnění pravidel, které může být mimořádně lákavé a děti si velmi rychle vytvoří nezdravý návyk, ze kterého se na začátku školního roku budou dostávat velmi těžko. Právě září je podle Masipa měsícem, kdy se u dětí nejvíce projevuje závislost na sociálních sítích a technologiích obecně.

Deti a sociálne siete

Zdroj foto: Freepik

Jaké množství času u obrazovky je zdravé?

Klíč, tak jako u všeho, spočívá v nalezení zdravé rovnováhy, která bude vyhovovat vaší rodině. Neexistuje žádné psané pravidlo, kolik času před obrazovkou je správné, protože je třeba vzít v úvahu několik faktorů, například věk dětí, potřeby vaší rodiny a osobnost vašeho dítěte.

Právě poslední jmenovaný faktor hraje velmi důležitou roli a své o tom ví i Diana, matka osmileté Hanky ​​a čtyřletého Patrika: „Hance jsme koupili mobil z praktických důvodů. Už chodí do školy a po vyučování na kroužky. Někdy nastanou neočekávané okolnosti a potřebuje, abychom ji vyzvedli dříve nebo později. Samozřejmě, že v telefonu má také nějaké hry a jednu z nich objevil i Patrik. Do hry se někdy ponořil natolik, že nevnímal realitu kolem sebe a začala jsem si všímat, že když se mu ve hře nedaří, dokáže se pořádně rozzlobit.”

Mamince Dianě se synovo chování nelíbilo a už v začátcích si uvědomila, že syn má pravděpodobně sklony k závislosti. Problém vyřešila relativně jednoduše, a to i proto, že zasáhla brzy. „Hančin telefon se jednoho dne jednoduše ‘ztratil’“, popisuje řešení situace Diana. Syn Patrik byl podle jejích slov několik dní nervózní, ale nakonec objevil hračky a společenské hry, které máme doma a na Hančin mobil si ani nevzpomene.

Tento příklad je jen jeden z mnoha a ukazuje, že k závislosti na technologiích může dojít v každém věku. Proto je jen a jen na rodičích, aby sledovali chování svých dětí a rozhodli, jaké množství času stráveného za obrazovkou je vhodné pro jejich děti. Před stanovením limitů je třeba zvážit dvě okolnosti:

  • Co dělají vaše děti před obrazovkou? Sledují vaše děti na mobilech a počítačích zajímavá videa na YouTube, sledují návody před tím, než vyzkouší něco nového nebo jen celý den sledují sociální sítě a hrají videohry? Záměrné využívání moderní techniky je na míle vzdáleno od bezduchého nekonečného scrollování, proto se doma snažte upřednostňovat kvalitu před kvantitou.
  • Je screen time pro vás nebo pro děti? Může být obtížné zabavit děti během celých prázdnin, zvláště pokud musíte chodit do práce nebo jste jinak zaneprázdněni. Právě obrazovky mohou představovat způsob rozptýlení dětí, ale raději si tuto možnost nechte jako poslední. Naplánujte dětem aktivity předem, a to i po vašem příchodu z práce, nějak je zaměstnejte a nedovolte jim trávit čas u obrazovky jen proto, že jste unavení a chcete trochu klidu.

Jak vytvořit zdravé prázdninové návyky?

Když pochopíte, jak, proč a kdy chtějí vaše děti používat technologii, bude pro vás jednodušší spravovat jejich čas strávený u obrazovky a také rozhodování o množství času bude méně náročné.

  1. Nevyužívejte čas strávený u obrazovky jako odměnu. Samozřejmě, že se to snáze řekne, než udělá, ale snažte se nepoužívat čas strávený za obrazovkou jako odměnu, resp. nástroj výměny. Cílem je vybudovat si zdravé návyky, ne vyjednávat. Odolejte pokušení využít screen time jako formu trestu či odměny. Takový přístup se může snadno změnit na vydírání, což určitě nechcete. Dobré známky, dobré výsledky ve škole a pomoc při domácích pracích mají budovat charakter dětí a neměly by mít nic společného s časem stráveným za obrazovkou. Určitě se nesnižujte k větám typu: „Můžeš být o hodinu déle na telefonu, když vyluxuješ celý dům.“
  2. Seznamte s pravidly i prarodiče, popřípadě pečovatele. Tráví vaše děti prázdniny u prarodičů nebo k nim ještě voláte chůvy? Dejte jim vědět, že ve vaší rodině fungují jistá pravidla, která je třeba dodržovat. Jasně určete pravidla času stráveného před obrazovkou každému, kdo dohlíží na vaše děti během prázdnin nebo kdykoli během roku. Může být obtížné prosadit rutinu, když nejste doma, proto zvažte i používání rodičovské kontroly na zařízeních. Nejlepší však je, bude-li vztah rodič-dítě vybudován na vzájemné důvěře.
  3. Zaměřte se na rovnováhu, ne na zákazy. Řekněme si to narovinu – úplný zákaz určitě nebude hrát ve váš prospěch. Fungovat bude nastavení zdravých pravidel a jejich dodržování po celý rok. Nestačí ovšem pouze nastavit pravidla a zbytek nechat na dětech. Je třeba vymyslet aktivity, být zde pro děti a trávit s nimi čas. Toto pravidlo je i podle Masipa naprosto klíčové. Zakázání času stráveného u obrazovky by vedlo ke vzpouře, ale správně nastavená pravidla a trávení času s rodinou může způsobit to, že děti si na mobil ani nevzpomenou.
  4. Jděte ven. Společně. Příroda může hrát při eliminování technologií velkou roli, ale vy musíte jít dětem příkladem. Vyčleňte si konkrétní prázdninové dny a odpoledne na pobyty v přírodě. Nemusí jít o žádnou velkou turistiku, stačí také procházka kolem místního jezera nebo po louce. V případě špatného počasí oprašte staré stolní hry, založte si doma čtenářský klub, společně vařte, pečte… aktivit, které můžete strávit jako rodina a nedívat při tom do mobilů, je opravdu neuvěřitelné množství.

Dievča a tablet

Zdroj foto: Freepik

Sepište si s dětmi seznam (realistických) přání

Každé dítě touží během prázdnin zažít něco nového, objevit nepoznané a věnovat se tomu, na co během školního roku nemá dostatek času. Je přirozené, že odpočinek a sladké nicnedělání je často na prvním místě, ale i šílenství z nekonečného volného času po pár dnech prázdnin vyprchá. Pokud jste si s dětmi o prázdninových plánech a touhách nestihli promluvit před prázdninami, teď je ten správný čas.

Dětem je však třeba připomenout, že jejich prázdninový seznam musí být realistický. Ten může zahrnovat například stanování s kamarády, piknik v parku, turistiku, dny strávené u bazénu, účast na letním festivalu a podobně. Pokud vaše děti touží jet k moři, ale rozpočet to neumožňuje celé rodině, zvažte dětské letní tábory u moře a pošlete k moři alespoň děti. Pokud touží cestovat jako jejich oblíbení influenceři na sociálních sítích, udělejte si alespoň výlet po České republice a ukažte jim, že i naše země je může okouzlit.

Letní prázdniny jsou dlouhé, ale dlouhý může být také seznam zážitků, které se odehrávají daleko od obrazovek mobilů a počítačů. Pokud chcete, aby vaše děti vnímaly realitu a odpoutaly se od sociálních sítí, musíte jim sami ukázat, že skutečný život se odehrává mimo obrazovky. Ze sledování zábavných videí, upravených fotek cizích lidí a úspěchu ve hře možná budou mít pocit štěstí, ale to bude jen krátkodobé a velmi rychle vyprchá. Jen díky reálným zážitkům budou mít děti na konci prázdnin na co vzpomínat.