Porazte letní vedra: 5 způsobů, jak udržet děti toto léto v pohodě

6 min.
05. čec'24

Léto patří odpočinku, rodinným výletům, piknikům v parku, bezstarostným dnům u bazénu nebo relaxu na pláži. Letní měsíce jsou však náročné, a to zvláště pro miminka a malé děti, které ještě nedokážou dokonale regulovat vlastní tělesnou teplotu. Jak děti ochránit před úpalem a dehydratací a postarat se o to, že vzpomínky na letní dobrodružství budou jen příjemné?

Letní vedra umí potěšit, ale také potrápit. Bez ohledu na to, zda si plánujete užívat léto doma na zahradě, ve městě nebo u moře, není třeba to s pobytem na přímém slunci přehánět. U dětí to platí dvojnásob, a to zejména když jsou malé a jsou odkázány výhradně na vaši péči. Jakými způsoby se dá postarat o to, aby se děti během letních dnů nepřehřály, ale zároveň si užily trochu čerstvého vzduchu a sluníčka?

Oblékejte děti nalehko

Děti mladší šesti měsíců by měly být chráněny před přímým slunečním zářením, protože jejich pokožka si ještě nestihla vytvořit dostatek melaninu, který by je chránil před škodlivými slunečními paprsky. Pro děti, které již dovršily šest měsíců, je ještě vhodné vyhýbat se přímému slunci, proto je během procházek nezbytné využívat všech možných stínících prostředků. Na kočárek nezapomeňte připevnit slunečník, dětem dejte klobouček se širokým okrajem, který bude chránit nejen hlavu, ale také krk.

Myslet je třeba i na citlivý dětský zrak. Na trhu již dnes naleznete brýle speciálně navržené pro novorozence a malé děti, které poskytují ochranu prostřednictvím UV filtru 3. a 4. kategorie. Důležitý je i správný výběr oblečení – dětem oblékejte volné, lehké a prodyšné oblečení vyrobené z bavlny a/nebo lnu. Předejdete tak opruzeninám a různým vyrážkám, které se na citlivé pokožce vytvářejí po kontaktu s umělými materiály.

Ako prežiť letné horúčavy

Zdroj foto: Freepik

Hydratujte, hydratujte, hydratujte

Plně kojené děti nepotřebují jiný zdroj tekutin než mateřské mléko, dokud nezačnou přijímat i tuhou stravu. Během horkého léta však možná budou vyžadovat častější kojení. U dětí, které už papají i příkrmy, platí, že je třeba jim mezi jídly nabídnout malé množství vody. Díky tomuto „triku“ udržíte dítě hydratované a zároveň předejdete zácpě.

Nelekněte se toho, že váš mrňous bude vodu pouze srkat. Malé děti obvykle přijmou pouhých 120–240 ml vody denně. Tekutiny mohou pít z láhve s dudlíkem, starším dětem můžete vodu napustit do hrnečku se sosáčkem nebo brčkem. Takto by měl vypadat pitný režim dětí různého věku:

  • novorozenci – 50–75 ml/kg hmotnosti
  • kojenci – 100–140 ml/kg hmotnosti
  • děti od 1 do 3 let – 80–120 ml/kg hmotnosti.

Na přímém slunci je však třeba toto množství zvýšit. Odborníci se shodují, že se nemusíte obávat až trojnásobku doporučeného množství, ale je dobré před odjezdem na dovolenou poradit se i s pediatrem. Platí, že do pitného režimu patří kojenecké mléko, čistá voda, zeleninový vývar a bylinné čaje bez sladidel. Vyhýbejte se slazeným a syceným nápojům, které mohou organismus paradoxně ještě více dehydratovat.

Dopřejte dětem chladivou koupel

Po dlouhém horkém dni je chladivá koupel skvělým způsobem, jak pomoci vašemu děťátku uvolnit se. Do vaničky napusťte vlažnou vodu nebo vodu mírně chladnější, než je obvyklá teplota koupele. Bylo prokázáno, že chladivá koupel po dni stráveném na rozpáleném vzduchu snižuje tělesnou teplotu a přispívá ke klidnému spánku. Před spaním můžete použít také obklady ve formě ručníků namočených ve vlažné vodě.

Pokud je to možné, osvěžení v podobě vlažné koupele dopřejte dětem i během dne. Skvěle s tím pomohou různé fontánky s možností napojení na vodní hadici nebo bazény. Při vysokých teplotách vzduchu se však voda v bazénech může rychle nahřát na nežádoucí teplotu, proto vodu před vstupem dětí do ní vždy zkontrolujte a v případě potřeby ji vyměňte.

Naplánujte spánek navíc

Horké počasí dá organismu pořádně zabrat, a to jak dospělému, tak i dětskému. Únava v letních dnech dostihne každého a s udržováním stabilní tělesné teploty pomáhá právě spánek. Děti mohou být aktivnější během chladnějších hodin, tedy brzy ráno a později večer, přičemž během dne touží po odpočinku. Netřeba jim ho odpírat a zbytečně je nutit do aktivit, které je ještě více vysilují.

K dosažení příjemné teploty během spánku můžete používat také ventilátory. Nikdy je však neumísťujte blízko postýlky, což by mohlo způsobit průvan. Děti během spánku nepřikrývejte, popřípadě je přikryjte pouze tenkou plenou. Zatáhněte žaluzie a rolety, a to i během dne – pokoj zůstane díky tomu příjemně chladný a nepřehřeje se od slunečních paprsků.

Ochrana pred slnkom

Chraňte děti před přímým sluncem

V tomto článku jsme to zmínili již vícekrát, ale přece – nevystavujte malé děti přímému slunečnímu záření. Miminka mladší šesti měsíců nedokážou regulovat svou teplotu, proto je nejlepší držet je uvnitř, kde můžete ovlivnit teplotu vzduchu. Platí, že slunce je nejsilnější mezi 10. a 16. hodinou a podle toho je třeba si naplánovat aktivity v exteriéru. Při jízdě v kočárku nebo na tříkolce používejte slunečníky, sluneční clony a ventilátory na kočárky, které se postarají o lepší proudění vzduchu.

Slunce je zdrojem vitamínu D, pokožce dodává nádherný bronzový odstín, a když svítí, zlepšuje nám náladu. Ne vždy je však nejlepším přítelem, což se týká zejména malých dětí. Chraňte během léta nejen mrňousky, ale i sebe a užívejte si letní prázdniny zodpovědně.