- 1 menší lilek
- 4 filety červené parmice
- olivový olej
- hrst lístků čerstvé bazalky
- 20 cl extra panenského olivového oleje
- 20 g piniových oříšků
- ¼ stroužku česneku
- 2 čajové lžičky parmazánu
- sůl
- pepř
Troubu předehřejte na 200 °C a pusťte se do přípravy chutného letního jídla. Lilek opláchněte pod tekoucí vodou a nakrájejte na menší kostky. Uvařte v parním vařiči Beaba (vodu dolijte po třetí úroveň).
Piniové oříšky opečte na suché pánvi nebo na pekáči v troubě (stačí 5 minut, dokud nejsou upečené dozlatova).
Uvařený lilek sceďte, dejte do zapékací mísy, položte na něj rybu a v dobře vyhřáté troubě pečte asi 15 minut.
Mezitím si připravte pesto – všechny ingredience na pesto kromě bazalky (tedy olivový olej, oříšky, česnek, parmezán, sůl a pepř) vložte do mixéru a po chvíli mixování přidejte i bazalkové lístky (s nimi již mixujte opatrně, protože bazalka může se zbarvit dočerna).
Pesto podávejte k upečeným casserole a pokud ho nespotřebujete, můžete jej v uzavřené nádobě skladovat v lednici po dobu přibližně 3 dnů.