Lilkové casserole s parmicí a bazalkovým pestem

1 min.
21. kvě'24
Parmice, středomořská ryba, která je v našich končinách poměrně neznámá, se chuťově perfektně doplňuje s lilkem a bazalkovým pestem, které si na jihu Francie neumí vynachválit. Zavítejte i vy do těchto končin alespoň v kuchyni a připravte si chutné letní jídlo hodné dovolené na Azurovém pobřeží.
Počet porcí
 1
Ingredience
  • 1 menší lilek
  • 4 filety červené parmice
  • olivový olej
  • hrst lístků čerstvé bazalky
  • 20 cl extra panenského olivového oleje
  • 20 g piniových oříšků
  • ¼ stroužku česneku
  • 2 čajové lžičky parmazánu
  • sůl
  • pepř
Postup

Troubu předehřejte na 200 °C a pusťte se do přípravy chutného letního jídla. Lilek opláchněte pod tekoucí vodou a nakrájejte na menší kostky. Uvařte v parním vařiči Beaba (vodu dolijte po třetí úroveň).

Piniové oříšky opečte na suché pánvi nebo na pekáči v troubě (stačí 5 minut, dokud nejsou upečené dozlatova).

Uvařený lilek sceďte, dejte do zapékací mísy, položte na něj rybu a v dobře vyhřáté troubě pečte asi 15 minut.

Mezitím si připravte pesto – všechny ingredience na pesto kromě bazalky (tedy olivový olej, oříšky, česnek, parmezán, sůl a pepř) vložte do mixéru a po chvíli mixování přidejte i bazalkové lístky (s nimi již mixujte opatrně, protože bazalka může se zbarvit dočerna).

Pesto podávejte k upečeným casserole a pokud ho nespotřebujete, můžete jej v uzavřené nádobě skladovat v lednici po dobu přibližně 3 dnů.