Blížící se letní prázdniny jsou obdobím, kdy je dětem třeba připravit program, aby jejich dny nebyly monotónní a zahnaly nudu jinak než sezením u počítače nebo telefonu. Co tak nechat jim více prostoru v kuchyni? Na následující nepečené sladkosti jsou školáci už dostatečně velcí a zruční. Udělejte z nich na chvíli dětské šéfcukráře.
Pokud vám děti rády pomáhají v kuchyni, využijte to a nechte je, ať si oblíbenou sladkost připraví samy. Děti, které mají zkušenost s přípravou jídla, mají méně zábran při objevování nových chutí. Stejně užitečné pro ně bude pochopení rozdílu mezi kupovaným hotovým jídlem a doma připraveným pokrmem. Toto je zároveň základem dobrých stravovacích návyků. S přípravou sladkostí a osvěžujících letních dobrot nebudou mít určitě problém a dokonce pomohou i uklidit kuchyni, když „dopečou“. Za vzor jim můžete dát finské děti, které se učí povinně vařit ve škole. Co si navaří, to si pak k obědu i snědí. :)
Sesbírali jsme nejlepší recepty na nepečené letní dobroty, jejichž přípravu zvládnou i děti. Recepty se vyznačují časovou nenáročností, minimem snadno dostupných ingrediencí a jednoduchou přípravou. Na své si přijdou milovníci čokolády, zdravého stravování i letních osvěžujících pochoutek. Dobrou chuť!
Domácí truffle
Ingredience
- 200 g hořké čokolády
- 2 lžíce medu
- 50 g másla
- špetka soli
- kakaový prášek
Postup
Udělat si doma tuto francouzskou delikatesu je jednodušší, než se zdá. Všechny suroviny kromě kakaa rozpusťte ve vodní lázni nebo v dvojité pánvi. Když je směs skoro rozpuštěná, přidejte tři lžíce vařící vody, zamíchejte a nechte vychladnout. Směs vložte na tři hodiny do chladničky. Pak z ní vytvarujte kuličky, které obalíte v kakaovém prášku. Na internetu najdete i verzi receptu se smetanou.
Náš tip: Pokud chcete truffles ochutit, nastrouhejte k nim kůru z bio pomeranče, přidejte trošku vanilkového extraktu nebo špetku chilli.
Čokoládové fudge
Ingredience
- 150 g čokolády
- 150 g nasekaných mandlí nebo jiných ořechů
- 80 g moučkového cukru
- 25 g másla
- kondenzované mléko
Postup
Další nenáročná dobrota pro milovníky čokolády. Smíchejte všechny ingredience na sporáku při střední teplotě nebo ve vodní lázni tak, aby se čokoláda rozpustila a na konec přidejte nahrubo nasekané mandle. Vylijte na plech vyložený papírem na pečení a dejte ztuhnout do lednice. Po ztuhnutí nakrájejte na kostky a podávejte.
Náš tip: Jednotlivé kostky zabalené do ozdobného papíru ve stylu velké salonky budou milým a sladkým překvapením pro někoho, koho chce dítě obdarovat.
Ovocná kůže
Ingredience
- 1 kg ovoce dle výběru (maliny, jahody...)
- 300 g banánů na zahuštění
Postup
Ovocná kůže nastříhaná na proužky je zdravou alternativou sladkostí. Čistě přírodní produkt chutná malým i velkým. Pokud navíc pyré nepřevaříte, budete mít raw verzi této sladkosti. Rozmixujte ovoce, které zahustíte banány, cukr už nemusíte přidávat. Pyré můžete, ale také nemusíte povařit. Natřete ho v tenké vrstvě na pečící papír. Sušte v troubě, sušičce nebo volně na slunci. Kůže by měla být ohebná a krásně se lesknout. Ve vzduchotěsné nádobě vám vydrží i 3 měsíce. Tímto způsobem můžete zpracovávat libovolné ovoce.
Náš tip: Ovocná kůže zasychá od okrajů ke středu. Když budou tedy okraje suché, odstřihněte je nůžkami a sušte dál, takto se vyhněte tomu, že namísto elastičnosti bude kůže křupavá.
Melounová ledová tříšť
Ingredience
- 1 červený meloun
- 1 lžíce moučkového cukru
- 100 ml citronové nebo limetkové šťávy
- 100 ml vody
Postup
Ovocná ledová tříšť je tím pravým osvěžením na horké dny. Nalijte do mixéru trochu vody a postupně mixujte s kousky melounu, který jste zbavili semínek. Výsledná konzistence musí být tekutá. Dochuťte cukrem a citrónovou nebo limetkovou šťávou podle potřeby. Z mixéru přelijte do nádoby, kterou uložíte do mrazáku. Každou hodinu promíchejte. Melounovou ledovou drť můžete podávat za 5 hodin.
Náš tip: Z melounové tříští můžete udělat i osvěžující koláč. Po tom, jak začne tuhnout, přidejte navrch tvaroh rozmíchaný s jogurtem, případně smetanou. Po ztuhnutí a překlopení vznikne dvoubarevný ledový koláč, který můžete krájet na řezy.
Domácí borůvkové nanuky
Ingredience
- 250 g hladkého tvarohu
- 200 g bílého jogurtu
- 100 g borůvek
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 2 polévkové lžíce medu
- 1 polévková lžíce krystalového cukru
Postup
Připravte si tvarohový základ tak, že smícháte tvaroh s jogurtem, vanilkovým extraktem a medem. Rozdělte jej do dvou misek. Na pánvi ohřejte borůvky s troškou cukru, abyste z nich dostali šťávu. Po vychladnutí je promíchejte s tvarohovým základem v jedné misce. Čistý bílý tvaroh v druhé misce se postará o mramorový vzor. Opatrně spojte oba tvarohy a naplňte jimi formičky na nanuky. Dejte je do mrazničky. Po přibližně 30 minutách, když zatuhne, do nich vložte dřevěné špachtle a nechte ztuhnout ještě pár hodin.
Náš tip: Kromě borůvek je tento recept výborný i s rybízem či malinami. Dřevěné lékařské špachtle do nanuků nejsnáze seženete v hobby potřebách pro kreativce.