Jak uložit děťátko ke spánku? Ověřené tipy a triky od zkušených rodičů

6 min.
24. zář'24

Miminko a spánek. To je téma, které potrápí mnoho rodičů. Neexistuje žádná univerzální metoda, která přiměje miminko prospat celou noc. Spánek novorozenců a kojenců je často alchymií a rodiče se většinou uchylují k metodě pokus-omyl. Naštěstí se vždy najdou rodiče, kteří se rádi podělí o své tipy, triky a pomůcky, které možná zaberou i u vašich dětí.

Řešíte i vy typické rodičovské dilema o tom, jak uspat miminko? Předem je třeba uvést na pravou míru, že miminka se v noci budí, pláčou a v průměru trvá 16 týdnů, než dozraje cirkadiánní rytmus děťátka. Velmi zjednodušeně dětem trvá přibližně 4 měsíce, než si vytvoří vnitřní biologické hodiny, na jejichž základě budou umět prospat větší část noci. S nastavením vnitřního rytmu jim můžete pomoci. Hned po narození se pusťte do vytváření denního režimu, který nakonec přinese sladkou odměnu v podobě ničím nerušeného spánku.

Kde uložit miminko?

Světová zdravotnická organizace doporučuje ponechat postýlku v ložnici rodičů do šesti měsíců. Pak je už jen na rodičích, jejich návycích a pocitech, aby se rozhodli, zda miminko přestěhují do vlastního pokojíčku nebo ještě nějaký čas pobude v jedné místnosti s rodiči.

Možná se při surfování na internetu setkáte i s anglickým termínem co-sleeping. Během tzv. co-sleeping spánku spí miminko ve společné posteli mezi rodiči, přičemž může, ale nemusí být uloženo v hnízdě na spaní. Na tuto formu spánku existují mezi rodiči velmi rozporuplné názory.

Někteří rodiče si to neumí vynachválit, jiní vidí ve sdílení velké manželské postele s miminkem různá nebezpečí. Rozhodnete-li se spát v jedné posteli s miminkem, počítejte s tím, že pokus o osamostatnění a přesun do vlastního pokoje může být náročnější.

Tipy na uspávanie bábätka

Jak uspat miminko?

Jednoduchá otázka, ale odpověď se někdy zdá být nemožná. Důležité je podle zkušených rodičů vytvořit si s miminkem večerní rituál, díky kterému se miminko naučí, že přišel čas na spaní. Spánkový rituál většinou sestává z krmení, koupání, masáže dětskými oleji, ukolébavkou a uložením do postýlky. Opět to zní jednoduše a vy zřejmě víte, že někdy je realita na míle vzdálená.

S uspáváním miminka může pomoci elektronická chůva, která umožní rodičům v klidu si vydechnout a zároveň sledovat děťátko. Dnes jsou na trhu dokonce elektronické monitory miminka, které hrají ukolébavky, takže miminko má pocit, že jste z místnosti ani neodešli a cítí se bezpečně. Za vyzkoušení stojí také dětská lampička s jemným světlem, která zažene strach ze tmy.

Noční světlo – ano nebo ne?

Miminka se musí naučit chápat rozdíl mezi dnem a nocí, ale některé děti si v důsledku spaní ve tmě stejně vypěstují strach ze tmy, a to většinou v období jednoho a dvou let. Nechat zapnuté velké svítidlo v pokoji by mohlo narušit spánkový rytmus nejen děťátka, ale i rodičů, proto je vhodnou alternativou noční světlo. To je skvělým kompromisem a můžete jej dokonce zakomponovat do spánkového rituálu.

Světýlko s nízkou intenzitou svícení vytvoří uklidňující atmosféru, která pomůže miminku uklidnit se a nakonec i usnout. Některé moderní lampičky mají dokonce zvukový senzor a automaticky se zapnou, když děťátko začne plakat.

Důležité je i umístění nočního světla v dětském pokoji, přičemž výběr místa závisí na intenzitě rozptýleného světla. Lampu s jemným světlem můžete umístit blízko postýlky vašeho dítěte, například na noční stolek, popřípadě ji zavěsit na rám postýlky. V případě nočních světel, které vyzařují světlo a/nebo tvary na strop (například hvězdy) je vhodné světlo umístit na místo, odkud bude ničím a nikým nerušeno promítat noční oblohu.

Spánok pri svetle

Dejte šanci elektronické chůvičce

Elektronická chůva není jen výmysl moderních rodičů. První baby monitor vůbec byl vynalezen již v roce 1937 a postarali se o to Eugene F. McDonald a japonsko-americký sochař a zahradní architekt Isamu Noguchi. Tehdejší elektronická chůvička byla „pouze“ klasickou vysílačkou, která rodičům umožňovala slyšet miminko a mluvit na něj.

Dnes mají rodiče k dispozici ultramoderní elektronické chůvičky s displeji, možností připojení na chytrý telefon a mnoha funkcemi, díky kterým jsou ve spojení s miminkem i na dálku. Tak například elektronická chůvička Zen Premium od francouzské značky Beaba je vybavena panoramatickou kamerou s infračerveným nočním viděním, disponuje vysílačkou, teploměrem, dokáže zahrát ukolébavky a bílý šum, má inteligentní alarm a pohybové a zvukové senzory.

Díky přítomnosti elektronické chůvičky nemusíte neustále odbíhat k děťátku od jiných činností a povinností. Všechny změny, které se dějí v dětském pokojíčku během spánku miminka, uvidíte okamžitě na displeji dětského monitoru nebo mobilu. V klidu si tak budete moci vychutnat oběd, uklidit, zacvičit si, dopřát si jakoukoli formu péče nebo si dopřát ničím nerušený večer pouze ve dvou. A to určitě stojí za investici do kvalitní elektronické chůvičky, nemyslíte?

Rychlé tipy těsně před spaním

  • uložte miminko na záda, takto by mělo spát minimálně první rok života. Minimalizuje se tím vznik SIDS (syndrom náhlého úmrtí kojenců);
  • vyvětrejte, teplota v pokoji by měla být v rozsahu 20–22 °C;
  • ujistěte se, že miminko má suchou plenu…
  • … a plné bříško;
  • nepřežeňte to s vrstvami oblečení. Příliš mnoho oblečení může způsobit přehřátí vašeho prcka a může omezit dýchání;
  • novorozence zaviňte do zavinovačky vhodné pro dané roční období;
  • zatáhněte žaluzie a závěsy;
  • vypněte velké světlo a ponechte zapnutou noční lampu;
  • nechte puštěnou ukolébavku nebo bílý šum;
  • ukliďte postýlku a nechte v ní pouze nezbytné lůžkoviny a oblíbenou plyšovou hračku.