Pečené kachní stehno s bramborovou krustou

1 min.
13. lis'24
Dopřejte si plnohodnotné jídlo i v těhotenství. Kachní maso má sice pověst tučného masa s množstvím tuku. Většina tuku se však nachází pod kůží, kterou lze bez problémů odstranit a naservírovat si tak chutné jídlo plné živin, které během tohoto období potřebujete. Jídlo je bohaté na vlákninu, škrob a v neposlední řadě i nenasycené mastné kyseliny prospěšné pro správné fungování srdce a cév.
Počet porcí
 1
Ingredience
  • 50 g pórku (bílé části)
  • 80 g mrkve
  • 250 g brambor
  • 1 kachní stehno
  • 10 g másla
  • 20 ml smetany na vaření
  • 1 čajová lžička hořčičných semínek
  • 1 polévková lžíce kachního tuku
  • ½ sklenice slepičího vývaru
Postup

Bílou část pórku nakrájejte na kolečka a ponořte na pár minut do octové vody. Mrkev oloupejte a rovněž nakrájejte na kolečka, rovněž oloupejte a nakrájejte i brambory a vložte do parního vařiče spolu s pórkem a mrkví. Do nádržky dolijte vodu po úroveň 3 a nechte uvařit na páře.

Smetanu na vaření zahřejte v malém kastrolku, přidejte sůl a pepř. Uvařené brambory sceďte, rozmáčkněte a zlehka opečte na suché pánvi (brambory se nemají připéct), přidejte smetanu s máslem a promíchejte. Po chvíli do bramborové směsi vsypte hořčičná semínka, důkladně promíchejte a odstavte ze sporáku.

Troubu předehřejte na 180 °C. Kachní stehno oddělte od kosti, nakrájejte na kostičky (pokud vám to vyhovuje více, můžete použít také celé stehno s kostí), smíchejte s dušenou mrkví a pórkem. V zapékací míse podlijte kachnu a zeleninu slepičím vývarem, přidejte rozpuštěný kachní tuk a opepřete. Jako vrchní vrstvu použijte bramborové pyré a pečte v dobře rozehřáté troubě asi 20 minut dozlatova.

.