Podzim v zahradě: Zábavné i edukativní aktivity pro všechny děti

7 min.
04. říj'24

Na jaře se příroda probouzí a na podzim se připravuje k odpočinku. Žijeme v oblasti, kde se roční období střídají a děti mají to privilegium sledovat tyto změny na vlastní oči. Vezměte je na podzim do zahrady a ukažte jim, jak se příroda připravuje na zimu, co všechno je třeba udělat a nezapomínejte ani na zábavné aktivity, které jim pomohou vytvořit nádherné vzpomínky na dětství.

Podzim je nejen čarový, ale také bohatý na mnohé události. Divoká příroda se mění, listy se vybarvují, zahrady plné ovoce a zeleniny jsou najednou prázdné. Tento čas změn je ideální k tomu, aby se děti dozvěděly opět něco více o světě kolem sebe a zapojily se do zahradních aktivit. Nudit se určitě nebudou ani ony, ani vy. Tak co dělat s dětmi v zahradě během barevného podzimu?

Benefity zahradních prací

Zahrádkaření s sebou přináší řadu výhod, a to bez ohledu na věk nebo pohlaví. Děti si během prací na zahradě ani neuvědomují, že se něco učí – v první řadě to vnímají jako zábavu a čas strávený s rodiči. Vzdělávání v přírodě přitom podporuje učení nejen přírodních věd, ale také matematiky a pomáhá dětem využívat tvůrčí a kritické myšlení.

Práce na zahradě nejen na podzim, ale během celého roku také umožňuje dětem vidět, jak se vlivem ročních období mění počasí, rostliny i chování zvířat. Děti mohou na vlastní oči vidět, jak se mění příroda kolem nich, jak rostou květiny a dozrávají plody.

Mnoho zahrádkářských aktivit navíc pomáhá rozvíjet hrubou a jemnou motoriku. Vytrhávání starých rostlin, okopávání a hrabání listí pomáhá budovat svaly a hrubou motoriku. Činnosti jako například řezání a vyrábění semínkových bomb zase pomáhají při rozvoji jemných motorických dovedností.

Zahradní práce v neposlední řadě příznivě ovlivňují fyzické, mentální i sociální zdraví. Čas strávený v přírodě má pozitivní účinky na duševní zdraví a pohodu dětí. Posiluje se nejen imunita, ale roste i sebeúcta, snižuje se stres a zlepšuje se kvalita života.

Jesenné záhradné práce

Zdroj foto: Freepik

Velký podzimní úklid

Hrabání listí, čištění vyvýšených záhonů nebo zeleninových políček, sklizeň podzimního ovoce… Každý, kdo má zahradu, přesně ví, co podzimní práce v zahradě obnášejí. Vegetační období je u konce, úroda je sklizena a nyní je čas připravit zahradu na příští sezónu. Je snadné nechat všechno tak a čekat, že příroda se o to během zimy postará.

Když však budou rostliny vlivem deště a sněhu hnít, může to způsobit vznik různých plísní a chorob, které nepříznivě ovlivní půdu. Ukažte dětem, jak správně vyčistit zahradu a založte doma kompost. V něm se přírodní materiál rozloží a vy budete mít příští rok výživný kompost.

Vyrobte hmyzí hotel

Podzim je období, během kterého se mnoho zvířat ukládá k zimnímu spánku a hmyz není výjimkou. Po čištění zahrady vám určitě zbylo množství malých větviček, listí a jiného zahradního odpadu, který bude představovat dokonalé ubytování pro hmyz různého druhu. Na výrobu hmyzího hotelu můžete použít dřevěná prkna, ze kterých postavíte malý domeček s okénky, ale výborně se na tuto „stavbu“ hodí i děrované cihly.

Pokud se rozhodnete pro plně dřevěný hotel, do vytvořených „pokojů“ naskládejte duté bambusové větvičky nebo hrubší stébla trav, piliny či hrubší větve, do kterých navrtáte díry. Tyto otvory hmyzu poskytnou dostatek zákoutí a štěrbin a děti se budou moci spolehnout na to, že každý druh hmyzu ubytovaný v hotelu bude mít dostatek soukromí.

Začněte s herbářem

Je sice pravda, že nejkrásnější květiny vhodné do herbáře jsou již odkvetlé, ale i podzim je bohatý na množství rostlin, které dětem umožní vytvořit jakousi podzimní verzi herbáře. Vydejte se s dětmi na procházku a nasbírejte listy různých stromů, různé léčivé bylinky, které stále kvetou a dovolte jim pro tento účel použít i pár květin z vaší zahrady či balkonu.

Nasbírané rostliny či listy vložte do lisu na rostliny a nechte pořádně několik dní lisovat. Následně je už jen a jen na dětech, jak budou postupovat. Budou ovšem potřebovat sešit, do kterého rostliny nalepí. Do herbáře mohou kreslit, psát názvy květin (i v latině) a případně doplní i jejich použití. Tvorba herbáře může být nádherná celoživotní záliba a zřejmě není třeba připomínat, že děti se touto činností naučí spoustu nových informací.

Vyrezávanie tekvica

Zdroj foto: Freepik

Připravte se na Halloween

Halloween prostě patří k podzimu a tyto strašidelné oslavy se stále častěji objevují i u nás. Halloween je původně keltský svátek (nazývaný Samhain) a z této oblasti pochází i symbol vyřezávané dýně. Ta má spolu se světlem v ní umístěným svítit na cestu duším, které nevědí, kam mají jít.

Jednu (nebo více) takovou dýni si s dětmi můžete vyříznout i vy. Pokud máte v okolí dýňovou farmu, na které si děti mohou samy vybrat dýni, začněte tam. V opačném případě navštivte nejbližší supermarket a dovolte dětem vybrat dýni, kterou budete doma vyřezávat. Vyřezávání dýní dává dětské fantazii nekonečný prostor a děti se mohou rozhodnout, zda bude jejich dýně roztomilá nebo strašidelná. Myslete na to, že děti budou pracovat s ostrými nástroji, proto je vaše přítomnost během vyřezávání dýní nezbytná.

Zasaďte jarní cibulky

Všichni milovníci tulipánů, narcisů či hyacintů vědí, že cibulky jarních květin se sází právě na podzim. Cibulky můžete zasadit do květináčů nebo přímo do půdy, ale je třeba ujistit se, že mají dostatek drenáže. Cibuloviny upřednostňují písčitou půdu, a i to je důvod, proč je vhodnější zasadit je do květináčů.

A jak do této aktivity zapojit děti? Vydejte se spolu do specializovaného obchodu a nechte děti vybrat z množství cibulek ty, které se jim líbí nejvíce. Nechte na nich, aby vybraly také květináč a místo v zahradě, kde zasazené cibulky umístíte (doporučujeme místo, na které budete na jaře vidět přímo z domu). Samozřejmostí je nechat děti cibulky zasadit do hlíny. Procvičí si tím jemnou motoriku a zároveň se budou cítit opravdu důležitě.

Sbírejte semena

Konec vegetačního období je jako stvořený pro sklizeň semen z vašich květin, které budete moci použít pro příští rok. Semena kapucínky, cínie, slunečnice, měsíčku lékařského a jiných okrasných i užitkových květin uložte do obálek, důkladně označte a uskladněte na tmavé a suché místo. Na jaře je znovu vyndáte, zasejete a budete spolu s dětmi vzpomínat na to, jak jste tato semínka na podzim spolu sbírali. Děti se díky tomu naučí, že i takový je koloběh života.

… a vyrobte semínkové bomby

Ano, čtete správně. Že jste ještě neslyšeli o semínkových bombách? Ani zdaleka to nejsou voňavé šumivé bomby do koupele, ale jejich výroba může připomínat právě ty. Pokud jste s dětmi nasbírali spoustu semen medonosných lučních květů, budete potřebovat už jen hlínu (ideálně přímo z kompostu), vodu, nádobu a šikovné ruce, které se nebojí bláta.

V nádobě smíchejte hlínu s vodou a semeny a vytvářejte koule/bomby ve velikosti, kterou budou děti považovat za nejvhodnější. Potom bude úkolem dětí házet tyto semenné bomby do zahrady nebo na pole, kde z nich nakonec vyrostou luční květiny, které přitáhnou včely, motýly a jiný hmyz.

Zdroj: