Je říjen, neoficiální měsíc dýně! Supermarkety i trhy jsou plné dýní různých barev, velikostí i tvarů. Mnozí mají vůči dýni předsudky, ale je nejvyšší čas hodit je za hlavu. Dýně v kuchyni už dávno neznamená pouze dýňovou omáčku bez chuti ze školní jídelny. Dejte jí druhou šanci a potěšte mlsné jazýčky celé rodiny.
Možná vás to překvapí, ale dýně, stejně jako meloun, patří mezi ovoce. Známe přes 45 druhů tykví, které se rozlišují nejen barvou a tvarem, ale také svojí chutí. Dýni tvoří až z 90 % voda, díky čemuž je nízkokalorická – 100 gramů dýně obsahuje jen 26 kalorií, což je méně než polovina lžičky medu.
Nejen proto je dýně ideální potravina pro ženy hlídající si svoji linii a také pro děti. Dýně totiž obsahuje vitamín A, B1, B2, C, E, selen, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a jiné. Že do vašeho drobečka dýni nedostanete? Omyl! Naše sladké pochoutky potěší chuťové pohárky i těch nejvybíravějších dětiček.
Dýňové lívance
Podávají se u vás lívance pravidelně? Vyzkoušejte pro změnu jejich podzimní verzi z dýně. Tyto dýňové lívance jsou jako stvořené pro dlouhá víkendová rána a s jejich přípravou vám mohou pomoci i děti. Smíchat všechny ingredience určitě zvládnou a lívance jim díky tomu budou chutnat ještě víc.
Ingredience
- 200 g dýňového pyré
- hrnek ovesné mouky
- hrnek mléka
- 1 vajíčko
- ½ balení prášku do pečiva
- 1 ČL skořice
- ½ ČL mletého hřebíčku
- javorový sirup
- 2 lžíce másla
Dýňové pyré smíchejte s mlékem, vajíčkem a máslem a přidejte sypké ingredience. Míchejte, dokud nevznikne těsto. To bude hustší než v případě klasických lívanců, ale takhle je to v pořádku. Rozehřejte pánev a na důkladně rozpálený povrch vylijte jednu menší naběračku těsta (velikost lívanců závisí na vašich preferencích). Lívance obracejte tehdy, když se na povrchu těsta začnou tvořit bublinky. Na druhé straně je stačí péct už jen chvíli. Hotové dýňové lívance polijte javorovým sirupem, přidejte sezónní ovoce podle chuti, nasekané ořechy a podávejte.
Sladký dýňový chlebíček s tvarohovým krémem
Není chléb jako chléb. Důkazem je tento dýňový chlebíček, který nahradí dezert, ale dětem jej můžete naservírovat i k snídani. Stydět se nebudete ani před návštěvou, tomuto chlebíčku neodolá opravdu nikdo.
Ingredience na chlebíček
- 300 g dýňového pyré
- 2 vajíčka
- 50 g třtinového cukru
- 40 g mandlového másla
- ½ ČL vanilkového extraktu
- 100 g špaldové mouky
- 50 g mandlové mouky
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL mleté skořice
- ½ ČL perníkového koření
- ½ ČL mletého zázvoru
- ¼ ČL mletého muškátového oříšku
- špetka soli
Ingredience na krém
- 100 g nízkotučného tvarohu
- 100 g ricotty
- 1 PL čekankového sirupu
- ½ ČL vanilkového extraktu
Ve větší míse vyšlehejte dýňové pyré, vajíčko, cukr, mandlové máslo a vanilkový extrakt. Ve zvláštní míse promíchejte špaldovou a mandlovou mouku, prášek do pečiva, perníkové koření, zázvor, muškátový oříšek a sůl. Tuto sypkou směs přidejte do „mokré“ a důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
Těsto vylijte do formy na chlebíček vystlaný pečicím papírem. Pečte při teplotě 175 °C přibližně 35–40 minut. Každá trouba je jedinečná, proto chlebíček před dopečením zkontrolujte. Zapíchněte do jeho středu párátko. Pokud jej vytáhnete suché, chlebíček je hotový. V opačném případě jej nechte péct ještě 5 minut.
A teď šup na krém! Všechny ingredience umíchejte a hotový krém vylijte na vychlazený chlebíček. Ten můžete po povrchu posypat nasekanými ořechy, dýňovými semínky nebo dokonce sušenými růžovými lupínky. Fantazii se v tomto případě meze opravdu nekladou.
Dýňové donuty na americký způsob
Typickou americkou sladkostí jsou donuty nebo koblihy s otvorem uprostřed. Klasické donuty jsou smažené a polité čokoládou. Vyzkoušejte jejich zdravější verzi pečenou v troubě a samozřejmě s dýní.
Ingredience na donuty
- 3 vejce
- ¼ hrníčku oleje
- ¼ hrníčku jablečného pyré/výživy (můžete nahradit olejem)
- 1 hrnek dýňového pyré
- ½ hrníčku třtinového cukru
- ½ hrníčku krystalového cukru
- 1 ČL soli
- ½ ČL vanilky
- 1 ½ ČL prášku do pečiva
- 1 ČL mleté skořice
- 1 ¾ hrníčku polohrubé mouky
- plech na donuty (můžete být kreativní a využít plech na muffiny nebo košíčky)
Ingredience na polevu
- 3 PL krystalového cukru
- ½ ČL mleté skořice
- špetka mletého muškátového oříšku
- špetka mletého zázvoru (u menších dětí doporučujeme vynechat)
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Ve velké míse smíchejte všechny suroviny na donuty kromě mouky. Míchejte, dokud se suroviny nepropojí. Přidejte mouku a pořádně umíchejte. Směs nalijte do formy na donuty a pečte 18–20 minut. Ingredience na polevu dobře promíchejte a ještě teplé donuty do ní jednou stranou namočte.
Horký dýňový nápoj
Nic neohřeje během chladných podzimních (ale i zimních) dnů více než horký nápoj. Je-li navíc lahodný, je to zároveň slast i pro duši. Potěšte své děti, ale také sebe a partnera chutným dýňovým nápojem. Stačí jeden hlt a po celém těle se vám rozlije nefalšovaná podzimní atmosféra.
Ingredience
- 5 PL dýňového pyré
- 2 PL javorového sirupu
- ½ ČL vanilkového extraktu
- ½ ČL mleté skořice
- ½ ČL mletého zázvoru
- ½ ČL mletých hřebíčku
- ½ ČL mletého muškátového oříšku
- ½ ČL mleté kurkumy
- 250 ml mléka (může být i rostlinné)
Všechny suroviny rozmixujte v mixéru, vlijte do kastrolku a zahřejte. Horké smoothie nalijte do sklenice a lahodný podzimní nápoj je na světě. Pro ještě lahodnější chuť můžete ozdobit šlehačkou.
S Halloweenem za rohem se můžete při zdobení těchto (ale i jiných) dobrot opravdu vyřádit. Zapojte do zdobení i děti. Pokud stále bojkotují cokoli upečeného z dýně, upíří lívance, chlebíček s „krvavou“ polevou (stačí přidat potravinářské barvivo) či takové donuty s veselýma očima je určitě přesvědčí.