5 rychlých, zdravých polévek pro děti

6 min.
27. led'25

Jsou lidé, kteří si bez polévky neumí představit oběd a pak jsou zde takoví, kterým polévka nechybí. Polévky jsou však skvělým jídlem zejména pro děti, a to z řady důvodů. Jsou rychlé a nenáročné na přípravu, perfektně chutnají i následující den, jsou syté a obsahují mnoho výživných látek. Pojďte si s námi uvařit chutné polévky (nejen) pro děti.

Polévky jsou v náročném životě rodičů často záchranou. Dobrou zprávou je, že kvůli tomu vůbec nemusíte mít výčitky svědomí. I polévky jsou totiž výživné, syté a chutné a dětem mnohdy stačí jako plnohodnotné jídlo. Následující recepty na 5 rychlých a zdravých polévek pro děti představí dětičkám nové chutě a možná jim budou polévky chutnat natolik, že se rozhodnou krmit samy dětskou lžičkou.

Jednoduchá brokolicová polévka

  • Pro děti od 4 měsíců

Brokolicová polévka možná nebude mít tu nejlákavější barvu na světě, ale stačí děti přesvědčit, že je to polévka superhrdinů (například Hulka). Brokolicová polévka je zároveň plná super vitamínů – obsahuje vitamíny A, D a K a dokonce ještě jednou tolik vitamínu C než pomeranč! Brokolice představuje bohatý zdroj vlákniny, betakarotenu a díky sulforafanu udržuje v normě krevní tlak a funkci ledvin.

Ingredience

  • 150 g brokolice

Postup

Brokolici nalámejte nebo rozřežte na menší růžičky, opláchněte pod tekoucí vodou a na několik minut ponořte do misky s octovou vodou. Potom dejte brokolici do parního vařiče, do nádržky vlijte vodu po 3. úroveň a uvařte na páře. Uvařenou brokolici sceďte a rozmixujte, čímž vznikne pyré. Tuto kaši zřeďte přilitím vody, ve které se brokolice vařila a opět promixujte, dokud nedosáhnete požadované konzistence polévky.

Brokolicová polievka

Kuřecí vývar s těstovinou

  • Pro děti od 4 měsíců

Domácímu kuřecímu či slepičímu vývaru se nic nevyrovná, o tom není pochyb. Ne nadarmo se říká, že kuřecí polévka pohladí jak na těle, tak na duši. Horký kuřecí vývar s nudlemi či jinou těstovinou padne vhod celé rodině, a to kdykoli během týdne. Vývar se obvykle vaří v hrnci na sporáku, ale pro úsporu času jej můžete vyzkoušet připravit také v parním vařiči Beaba.

Ingredience

  • ½ šálku nakrájených kuřecích prsou
  • ¼ šálku nakrájené mrkve
  • ¼ šálku nakrájeného celeru
  • ¼ šálku cibule
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 50 g nudlí nebo těstoviny dle vašeho výběru
  • špetka sušeného česneku
  • sůl a pepř

Postup

Do nástavce na rýži vložte těstoviny dle vašeho výběru, dolijte vodu po úroveň 3 a vařte 15 minut. Mezitím si nakrájejte zeleninu a kuřecí prsa – tyto suroviny pak spolu s česnekem, solí a pepřem vložte do parního vařiče, dolijte vodu rovněž po úroveň 3 a nechte vařit. Na závěr uvařenou zeleninu a masíčko rozmixujte spolu se šálkem vývaru, který vznikl vařením, a servírujte s uvařenou těstovinou.

Vývar lze přizpůsobit věku dětí – můžete rozmixovat i nudle, nebo naopak suroviny nemusíte vůbec mixovat a můžete podávat jako klasický kuřecí vývar s nudlemi. Vývar můžete navařit i nekojeným miminkům od 4 měsíců a bez obav kojeným dětem od 6. měsíce. Tehdy úplně vynechejte sůl, pepř, česnek i nudle. Ty přidejte až později, když do stravy zařadíte sůl a pepř.

Cuketová polévka s vodnicí

  • Pro děti od 9 měsíců

Cuketu zná každý, ale slyšeli jste už o vodnici? Tato jemná zelenina připomínající ředkvičku patří k téměř zapomenuté zelenině, což je však škoda. Vodnice totiž obsahuje obrovské množství zdravých vitamínů i minerálů a její zastoupení v kuchyni bude příznivě ovlivňovat i zdraví celé rodiny. Kulata pomáhá při trávení, zvyšuje imunitu a díky vysokému obsahu vápníku pomáhá bojovat také proti osteoporóze a vzniku zlomenin.

Ingredience

  • 150 g cukety
  • 60 g vodnice
  • ½ čajové lžičky olivového oleje

Postup

Cuketu omyjte, překrojte na polovinu a odstraňte semínka. Následně cuketu nakrájejte na plátky. Rovněž omyjte i vodnici a nakrájejte ji na malé kostičky. Nakrájenou zeleninu vložte do parního vařiče, do nádržky vlijte vodu po 3. level a nechte vařit 15 minut. Zeleninu uvařenou v páře rozmixujte s dostatečným množstvím vody, aby hustota polévky vyhovovala malým nenasytům a podávejte.

Krémová chřestová polévka s treskou

  • Pro děti od 13 měsíců

Vychutnejte si chřestovou sezónu naplno. Jarní krémová polévka z chřestu a tresky je lehce stravitelná a vhodná i pro těhotné ženy. Chřest obsahuje jen málo uhlohydrátů, avšak je skvělým zdrojem vitamínu B9 a treska má zase nízký podíl tuků.

Ingredience

  • 160 g chřestu
  • 60 g brambor
  • 30 g tresky
  • 1 čajová lžička olivového oleje

Postup

Chřest oloupejte, odřízněte ztvrdlý konec, opláchněte a nakrájejte na menší kousky. Oloupejte a nakrájejte i brambory a také tresku (ujistěte se, že v ní nezůstaly žádné kosti). Všechny očištěné a nakrájené suroviny dejte do parního vařiče, do nádržky vlijte vodu po úroveň 3 a nechte vařit. Uvařené suroviny sceďte a spolu s extra panenským olivovým olejem rozmixujte. Přilijte tekutinu, která zůstala po vaření, a opět mixujte. Vznikne vám lahodná krémová polévka, kterou můžete okamžitě servírovat.

Dětské gazpacho

  • Pro děti od 13 měsíců

Jednoduché gazpacho, studená rajčatová polévka, je jako stvořené pro horké letní dny. Děti příjemně osvěží a kromě toho si díky polévce ze syrové zeleniny doplní nejen potřebné tekutiny, ale také živiny. Gazpacho je bohaté na vitamín C a antioxidanty.

Ingredience

  • 30 g okurky
  • 100 g loupaných rajčat
  • 10 g žluté papriky
  • ⅛ bílé cibule
  • 30 g mozzarelly
  • 1 ks toastového chleba
  • 1 čajová lžička olivového oleje

Postup

Oloupanou okurku, papriku a rajčata nakrájejte na kostičky. Oloupejte i cibuli a nasekejte ji nadrobno. Z toastového chleba udělejte topinku a spolu s nakrájenou zeleninou a olivovým olejem rozmixujte. Polévka bude zřejmě hustá, proto přilijte vodu pokojové teploty a znovu mixujte. Alternativou je také mixování surovin bez toastového chleba. Ten můžete dětem podávat jako přílohu, a to tehdy, když už děti jedí plnohodnotnou tuhou stravu a mají zoubky, kterými topinku rozkoušou.

Gazpacho polievka

Bonusový recept: Jahodová polévka s mátou

  • Pro děti od 9 měsíců

Tato svěží jahodová polévka je jako stvořená pro horké letní dny. Pokud máte jistotu, že jahody dozrály na slunci, do polévky navíc nemusíte vůbec přidávat cukr, protože jahody budou určitě slaďoučké. A co je nejdůležitější, budou dokonalým zdrojem vitamínu C.

Ingredience

  • 230 g jahod
  • 6 mátových lístků

Postup

Jahody omyjte, odstraňte stopky a překrojte na polovinu. Opláchněte i mátové lístky a spolu s jahodami je vložte do mixéru. Důkladně rozmixuje, a pokud je to nutné, ke zředění polévky přidejte trochu vody. Takto rozmixované jahody můžete také zamrazit a později podávat jako tu nejchutnější jahodovou dřeň.

Zdroj titulní foto: Freepik