Potničky u dětí: Jaké jsou příznaky, a lze jim předejít?

  Kategorie: Zdraví dítěte,
6 min.
31. kvě'24

Teplejší počasí se hlásí o slovo a příslib léta s sebou přináší také výzvy, se kterými se budou muset rodiče popasovat. Nebude to vždy jen o zábavě u vody, na hřišti nebo zahradě. Rodiče potrápí úpal, odřeniny, opruzeniny a také potničky. A přesně tomuto problému se budeme věnovat v dnešním článku. Jak se potničky u dětí projevují a jak si s nimi poradit?

S potničkami se v životě setkáme všichni. Drobná vyrážka na kůži není nebezpečná, ale může potrápit, zejména malé děti. Potničky vznikají ucpáním potních kanálků, v důsledku čehož se na kůži vytvářejí malé červené hrbolky nebo dokonce puchýře. Někdy stačí opravdu málo a potničky jsou na světě. Objevit se mohou po pobytu v teplém a vlhkém prostředí, například v neklimatizovaném autě, po koupeli, ale i po nemoci, během které se děťátko potí.

Obzvláště náchylní k tvorbě potniček jsou kojenci, a to kvůli jejich nezralým potním kanálkům a nedostatečně vyvinuté termoregulaci. Potničky jsou obvykle neškodné a zmizí samy, ale to neznamená, že byste se jimi při jejich výskytu neměli zabývat. Pomůžeme vám rozpoznat příznaky toho, že se opravdu jedná o potničky a poradíme vám, jak zmírnit někdy nepříjemné příznaky.

Příčiny vzniku potniček u dětí

K rozvoji potniček u dětí může přispět hned několik faktorů:

  • Nezralé potní žlázy dítěte mohou zadržovat pot, což vede k zablokování potních kanálků a to následně podpoří vznik malých pupínků – potniček;
  • Citlivost pokožky malých dětí také způsobuje to, že jsou náchylné ke vzniku vyrážek, přičemž teplo a tření (zejména oblečení) to zhoršuje;
  • Nadměrné oblékání v letních měsících a hlavně těsné oblečení brání proudění vzduchu, čímž se na kůži zachycuje teplo a zvyšuje riziko výskytu potniček.

Jak potničky poznáte?

Čím dříve potničky na pokožce dítěte poznáte, tím dříve se jich můžete zbavit. Potničky se projevují zarudnutím pokožky, která je pokryta malými červenými hrbolky nebo puchýřky, a to zejména v kožních záhybech, tedy na krku, v podpaží, v podkolení, v loketní jamce a v oblasti plenek. Potničky mohou děti dráždit, svědit a mohou dokonce způsobovat mírnou bodavou bolest, což vede k neklidu a potížím se spánkem.

Ve většině případů potničky, kterým se říká také vyrážka z tepla, zmizí do 2–3 dnů od zpozorování prvních příznaků. K tomu je však nutná vhodná péče. Pokud potničky u dětí necháte jen tak, mohou se rozšířit na větší plochu kůže a s léčbou vám bude muset pomoci pediatr a kožní lékař.

Prevencia potničky u detí

Zdroj foto: Freepik

První pomoc a léčba potniček

Dobrou zprávou je, že při léčbě potniček obvykle není zapotřebí žádné lékařské ošetření. Hojení potniček probíhá doma, ale je třeba nezanedbat péči a dát na rady odborníků:

  • Vyhněte se nanášení olejů, tělových krémů nebo pudrů na postižená místa. Tyto kosmetické produkty by mohly ještě více ucpat potní kanálky a zhoršit stav kůže. Místa s potničkami udržujte čistá a suchá.
  • Vyhněte se nadměrnému vrstvení oblečení. Zvolte vzdušné, lehké a volné oblečení z přírodních materiálů, což pomůže minimalizovat podráždění způsobené třením oblečení o potničky. Cirkulace vzduchu může pomoci při hojení a ideální je, pokud dovolíte dětem doma pobíhat bez oblečení.
  • Dočasnou úlevu od svědění a nepohodlí poskytne dětem krém proti svědění. V tomto případě se poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Důležité je, aby krém zbytečně neucpával potní kanálky. Ideální v tomto případě jsou krémy proti opruzeninám a krémy s obsahem zinku.
  • Vytvořte v domácnosti vhodné klima, které nebude přispívat k množení potniček. Důležité je, aby byly místnosti, ve kterých se děti nacházejí, chladné a větrané. Zabrání se tak nadměrnému hromadění tepla a vlhkosti.
  • Úlevu od svědění přinese i vlažná koupel. Po koupeli pokožku dítěte pouze jemně osušte, určitě ji ručníkem netřete, protože nadměrné tření pokožku ještě více podráždí.

Jak zabránit vzniku potniček?

Vzniku potniček lze předcházet, ale ne vždy se dá na prevenci stoprocentně spolehnout. V první řadě je důležité oblékat děti do vzdušných, lehkých kousků, ideálně bavlněných nebo lněných. Tyto materiály umožňují vzduchu proudit, díky čemuž se pokožka přirozeně ochlazuje a větrá, rovněž se zabraňuje nadměrnému pocení a minimalizuje se riziko vzniku potniček.

Ve vysokých teplotách vyhledávejte s dětmi chladnější místa. Dávejte však pozor na přehnaně klimatizované prostory a čas raději stravte ve stínu s mírným vánkem. Zabráníte tak nejen vzniku potniček, ale nedáte šanci ani úpalu, dehydrataci organismu a citlivá dětská pokožka bude také v bezpečí.

Velkou roli v prevenci hraje i postýlka. I v tomto případě zvolte bavlněné nebo lněné ložní prádlo a ujistěte se, že pokojíček je před spaním vyvětraný a teplota nepřesahuje 22 stupňů Celsia. Pokud větrání nepomáhá, zapněte ve vedlejší místnosti ventilátor, ale dávejte pozor, abyste děťátku místo potniček nezpůsobili průvan.

Během cestování, ať už na dovolenou, na výlet nebo k prarodičům, nenechávejte děťátko v autosedačce déle, než je potřeba. Totéž platí i pro kočárek, a to hlavně tehdy, když udeří vysoké teploty. Materiály, ze kterých jsou autosedačky a kočárky vyrobeny, mohou zachytávat teplo a vlhkost, brání proudění vzduchu a při přímém kontaktu s dětskou pokožkou se zvyšuje riziko objevení potniček.

Potničky u dětí nejsou život ohrožující, ale mohou s sebou přinést několik bezesných nocí a zoufalých rodičů. Pokud máte pocit, že ani po první pomoci v podobě domácí léčby se zdravotní stav vašeho drobečka nezlepšuje, navštivte pediatra, ten už bude vědět, jak dát potničkám sbohem.