Jaké jsou příznaky těhotenství? Čekáme miminko?

  Kategorie: Těhotenství,
7 min.
28. kvě'24

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Některé ženy pociťují první příznaky těhotenství už jeden či dva týdny po početí, ale jsou i takové, které o svém stavu netuší do třetího měsíce. Podle akademického žurnálu Journal of Clinical Epidemiology se první příznaky objevují u 59 % žen kolem pátého, šestého týdne těhotenství.

Kdy se objevují první příznaky?

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Některé ženy pociťují první příznaky těhotenství už týden-dva po početí, ale jsou i takové, které o svém stavu netuší do třetího měsíce. Podle akademického žurnálu Journal of Clinical Epidemiology se první příznaky objevují u 59% žen kolem pátého-šestého týdne těhotenství.

Třeba myslet na to, že každá žena je jedinečná, proto se příznaky neobjevují učebnicově u každé stejně. Jejich rozsah a načasování mohou být dokonce odlišné při prvním a druhém těhotenství u téže maminky. Pamatujte také na to, že bolest prsou, zpožděná menstruace či přecitlivělost ještě nemusí znamenat, že „jste v tom“. Těhotenství vám s určitostí potvrdí až těhotenský test a následně gynekolog. Očekávat však můžete následující první příznaky těhotenství:

1. Citlivá prsa

Oteklá, citlivá až bolavá prsa jsou nejen znakem blížící se menstruace, ale i začínajícího těhotenství. Patří mezi první příznaky a nedají se přehlédnout, zvláště pokud vás běžně během cyklu netrápí. Citlivá prsa jsou znakem toho, že tělo se připravuje na produkci mateřského mléka a na rozdíl od premenstruační bolesti se můžete spolehnout na to, že těhotenská bolest prsou jen tak nezmizí.

2. Tmavší bradavky

Konkrétně dvorce, tedy oblast v okolí bradavky. Některé ženy si už v prvních dnech po početí všimnou, že jejich bradavky jsou tmavší a větší a dokonce i žíly na prsou jsou viditelnější. Tento příznak jde někdy ruku v ruce s malými hrbolky, které se objevují právě kolem dvorců. Jedná se o tzv. Montgomeryho tuberkuly, tedy mazové žlázy, které během kojení zvlhčují a chrání bradavky a usnadňují kojení.

3. Křeče

Podobně jako bolavá prsa, i křeče jsou kromě těhotenství průvodním jevem menstruace. Pokud vás křeče trápí mimo menstruační dny, může jít právě o první příznak těhotenství. Křeče by však neměly být silné a zpozorněte i v případě, že se intenzivně vyskytují pouze na jedné straně nebo jsou spojeny s krvácením (samozřejmě, mimo menstruace).

Tehotenská nevoľnosť

Zdroj foto: Freepik

4. Ranní nevolnost

Je vám na zvracení, cítíte se prostě špatně a máte pocit, že při každém pohybu vyvrátíte obsah žaludku, ačkoli v něm po probuzení nic není? Nechvalně slavná ranní nevolnost patří také mezi časné příznaky těhotenství, přestože většina žen ji začne pociťovat až kolem 6. týdne. Pojmenování ranní je však poněkud nesprávné, protože těhotenská nevolnost se může objevit kdykoliv během dne.

5. Citlivější čich

Je pro vás dosud neodolatelná vůně kávy nesnesitelná? Nedokážete ani cítit svůj oblíbený parfém? Nepanikařte, zřejmě jen pociťujete další z typických časných příznaků těhotenství. Je to příznak, který dříve či později odezní, ale do té doby vás pořádně potrápí.

6. Neobvyklé chutě

Kyselé okurky na chlebíčku s džemem? Ne, chuť na takovou neobvyklou kombinaci během těhotenství není mýtus. Bizarní chutě a kombinace jídel, nad kterými se zastavuje rozum, jsou během těhotenství více než skutečné.

7. Odpor k určitým jídlům

Těhotenské hormony však způsobují i opačný „problém“, a tím jsou averze na jídla. Nejčastěji jde o nechuť na maso, cibuli, vejce, ale odpor si během těhotenství může žena vybudovat v podstatě k jakémukoli jídlu.

8. Špinění

Všimla jste si týden před nástupem menstruace jemného špinění? Ano, i toto může být časný znak těhotenství. Špinění se zvykne vyskytovat 6–12 dní po početí a hovoříme o tzv. implantačním špinění, kdy se oplodněné vajíčko zahnízďuje do výstelky dělohy. Mnohé budoucí maminky si toto špinění spletou s dřívější menstruací a až při zpětném pohledu si uvědomí, že šlo vlastně o krvácení v důsledku implantace.

9. Zvýšená bazální tělesná teplota

Měříte si během menstruačního cyklu bazální tělesnou teplotu? Ta je vyšší v období ovulace a směrem k menstruaci se postupně snižuje. Pokud otěhotníte během ovulace, bazální tělesná teplota neklesne, ale zůstane stejně vysoká jako během plodných dnů.

10. Nafukování

Plynatost a nafouklé břicho je také znakem těhotenství. Způsobuje jej, jak jinak, zvýšená hladina estrogenu a progesteronu. Nadýmání, říhání, plynatost a křeče v břiše provázejí někdy těhotenství po dobu celých devíti měsíců.

11. Zácpa

Ta úzce souvisí s předchozím příznakem, tedy nadýmáním a plynatostí. Poděkovat můžete opět těhotenským hormonům, které zastavují vyprazdňování. Pokud s určitostí víte, že jste těhotná, a trápí vás naopak průjem, neodkládejte návštěvu lékaře. Průjem totiž není pro těhotenství na rozdíl od zácpy příznačný.

12. Únava

Ztráta energie, totální vyčerpání a celková únava vás může potrápit už v prvních týdnech po početí a je zde jistá pravděpodobnost, že vás neopustí během celého prvního trimestru. Pokud můžete, poslouchejte své tělo a odpočívejte, popřípadě poproste lékaře, aby vás poslal na marodku.

Tehotenský test

Zdroj foto: Freepik

13. Časté močení

Odbíháte na toaletu častěji, než by se vám líbilo a všimli si toho už i kolegové a rodinní příslušníci? Zbystřete pozornost, častější močení se může objevit již 2–3 týdny po početí. Samozřejmě, pokud je spojeno s pálením při močení, bolestí nebo svěděním, může jít o zánět nebo infekci.

14. Zpožděná menstruace

Příznak, na který čekají všechny ženy a kvůli kterému okamžitě běží do lékárny po těhotenský test. Pokud se úporně snažíte o miminko, víte, že zpožděná menstruace může být způsobena i stresem, ale je velká pravděpodobnost, že jde opravdu o jeden z prvních příznaků vytouženého těhotenství.

15. Akné

Nepříjemné vyrážky může rovněž způsobit stres, ale i nezdravé jídlo a dokonce nečisté ovzduší. Pravda je však taková, že těhotenské hormony „pumpují“ více krve, což může přetížit mazové žlázy a způsobit tvorbu nelichotivých vyrážek. U některých žen se objeví pouze zarudnutí, čemuž se říká také těhotenská záře, jiné potrápí skutečné akné.

16. Změny nálad

Je vaše nálada jako na houpačce? Vinit z toho můžete premenstruační syndrom, ale také těhotenství. Tyto nekontrolovatelné změny nálad se vyskytují v důsledku hormonálních změn, a to zejména v prvním trimestru.

17. Pálení žáhy

Pocit pálení na hrudi může být dalším znakem toho, že ve vás roste nový život. Otvor mezi jícnem a žaludkem se vlivem těhotenských hormonů otevírá a pomáhá žaludeční kyselině unikat do jícnu, což způsobuje pálení žáhy.

18. Přibírání

Ručička na váze se bezdůvodně začíná hýbat směrem k vyšším číslům? Možná je nejvyšší čas na gratulace! Hlavně ke konci prvního trimestru si ženy začínají všímat, že jejich hmotnost se zvyšuje. Během prvních tří měsíců těhotenství můžete přibrat až 5 kilo, ale pokud vás trápí nevolnost spojená se zvracením, můžete dokonce zhubnout.