První dítě až po 35? Připravte se na 7 výhod, které s sebou přináší

  Kategorie: Miminko a batole, Fit máma,
5 min.
30. srp'24

Těhotenství v pozdějším věku, zvláště to první, je často předmětem diskusí a řekněme si narovinu, ne vždy v tom nejlepším světle. V souvislosti s těhotenstvím po třicítce se obvykle skloňují pouze negativa, proto vám nyní přinášíme 7 benefitů, na které se můžete těšit, když plánujete děťátko po dovršení 35. narozenin.

Už si ani nevzpomínáte, kdy jste na dortu sfoukla 30 svíček a třebaže máte stabilní partnerský vztah, děti do vašeho života ještě nepřibyly. Na otázky rodiny, kdy už konečně budete mít prvního potomka, odpovídáte, že máte psa a/nebo kočku. Při nejbližší návštěvě můžete rodinným příslušníkům vytřít zrak odpovědí, že čekáte na ten správný věk. Mít dítě ve vyšším věku s sebou totiž přináší hned několik výhod.

1. Nastartuje se vám mozek

Několik studií dokázalo, že mít děti v pozdějším věku může způsobit nastartování vašeho mozku. S přibývajícím věkem budete duševně bystřejší. Vědci zjistili, že matky, které přivedly na svět dítě po 35. roce života, měly po menopauze lepší verbální paměť a také ostřejší poznání. Ve srovnání se ženami, které porodily před 24. rokem života, byly starší matky nejen zkušenější v životě, ale také lepší v řešení problémů než jejich vrstevníci.

2. Budete šťastnější a méně vystresovaná

Starší rodiče mají tendenci pociťovat po narození děťátka méně stresu a jsou klidnější a spokojenější než jejich mladší „kolegové“. Zatímco u mladších maminek je štěstí pociťováno po porodu pouze krátkodobé nebo úplně absentuje, u starších rodiček přetrvává déle a dokonce se před porodem a po něm zvyšuje. Vědci nemluví o tom, že nebudete ve stresu a strachu o miminko, ale tyto emoce lépe zpracujete a hormony na vás nebudou mít až tak velký vliv.

3. Riziko zranění děťátka bude nižší

Rodiče své děti chrání bez ohledu na to, v jakém věku se stali rodiči. Je však vědecky dokázáno, že riziko neúmyslného poranění dítěte, které vyžaduje lékařskou péči, klesá se zvyšujícím se věkem matky. Je to pravděpodobně proto, že starší rodiče si více uvědomují nebezpečí a jsou lépe připraveni před nimi děti ochránit.

Jako starší rodič jste obezřetnější a víte, kde by se mohlo vaše dítě zranit. Také tzv. rodičovský šestý smysl může být silnější, v důsledku čehož se vyhýbáte místům, kde by mohlo dojít ke zranění, popřípadě více dbáte na bezpečnostní opatření.

Matka a dcéra

Zdroj foto: Freepik

4. Budete emocionálně připravena

S přibývajícím věkem přichází nezpochybnitelný pocit zralosti. Stačí, když se zamyslíte nad tím, jak moc jste se změnila za uplynulých 10 let. A je to právě zralost, která hraje významnou roli i v rodičovství. Nejde přitom pouze o emocionální připravenost starších maminek, ale také o vliv, jaký taková výchova zanechává na dětech.

Nizozemští vědci například zjistili, že mámy starší 31 let nadávají v přítomnosti dětí a na děti mnohem méně, a také se vyhýbají fyzickým trestům.
Celkové výsledky studie ukázaly, že děti starších maminek byly lépe vychovány, dobře socializovány a emocionálně zdravější, což se projevilo i v jejich zralosti v teenagerském věku. Chování starších maminek je podle výzkumníků uvolněnější, což se projevuje i ve vztahu k dětem a jejich vývoji.

5. Vaše dítě bude vzdělanější a technicky zdatnější

Čím déle budete čekat s početím dětí, tím je pravděpodobnější, že vaše dítě bude technologicky zdatnější a výdobytky moderní doby pochopí mnohem rychleji. Děti starších rodičů těží ze vzdělávacího, technologického a sociálního pokroku, kterého bylo ve světě dosaženo za uplynulé desetiletí a bude určitě pokračovat. Díky tomu budou děti starších rodičů nejen vzdělanější ve všech směrech, ale také zdravější.

6. Budete finančně stabilnější a zdravější

Nelze popřít fakt, že zdraví je vázáno na peníze. Pokud jste po skončení školy nastoupila do práce a věnovala se budování kariéry, pravděpodobně vám na bankovním kontě nějaké peníze přibyly. Podle vědců je pravděpodobné, že tyto úspory mladé bezdětné ženy investují do svého zdraví a později i do zdraví svých dětí.

Ženy, které se po skončení střední školy vrhly na vysokoškolské studium a tím pádem jsou delší součástí vzdělávacího systému, dosahují v sociálně-ekonomické oblasti lepších výsledků, což se příznivě odráží na zdraví jejich potomků. Může to znít jako začarovaný kruh, ale je statisticky prokazatelné, že čím více studujete, tím více vyděláte a na základě toho si můžete dovolit lepší zdravotní péči nejen pro sebe, ale také pro své děti.

7. Můžete žít déle

A ta nejlepší zpráva na závěr – pokud budete mít děti v pozdějším věku, můžete žít déle. Někteří lidé si myslí, že když se stanete maminkou ve vyšším věku, nebudete mít energii držet s malými dětmi krok nebo ještě hůře, nebudete poblíž při důležitých životních událostech, jako je jejich vlastní svatba nebo narození vnoučat.

Jak se ukázalo, tyto názory nemohou být dále od pravdy. Studie z roku 2015 publikovaná v akademickém žurnálu Menopause totiž dokázala, že ženy, které mají děti po 33. roce života, měly dvakrát vyšší pravděpodobnost, že se dožijí 95 let! A to už stojí za to, nemyslíte?