Jak pečovat o první zoubky?

  Kategorie: První roky dítěte,
5 min.
24. kvě'24

První zoubky se obvykle objevují kolem 6. měsíce života miminka. Jejich příchod nám sdělují různé doprovodné jevy – zvýšená teplota a slinění, neklid děťátka a oteklé dásně. Víte, že už o první zoubek je třeba pečovat? Prozradíme vám, kdy je vhodné začít používat kartáček a pastu a jak zmírnit bolesti při prořezávání zoubků vašeho děťátka.

První zoubek představuje ve vývoji dětí velký milník a často jej doprovází patřičná oslava. Tato radostná událost však s sebou přináší i novou povinnost – péči o první zoubky. Jak má taková péče vypadat, na co při ní myslet a s čím při prořezávání zoubků u dětí počítat?

I mléčné zuby jsou zuby

Přestože jsou mléčné zoubky dočasné, jsou důležité pro správný vývoj čelisti, drží místo pro trvalé zuby, pomáhají při správné artikulaci slov a při žvýkání. Mléčné zoubky jsou menší a mají tenčí kořeny než trvalé zuby, díky čemuž jsou i náchylnější ke kazům. První zoubky se začínají prořezávat kolem 6. až 8. měsíce života miminka a bývají to nejčastěji střední řezáky, tedy jedničky.

Celkově děťátku do věku 3–4 let vyroste 20 mléčných zubů. V šesti až dvanácti letech dochází k výměně mléčných zubů za trvalé. Těch už bude postupem času 32 a jako poslední se prořezávají „osmičky“, které všichni známe jako zuby moudrosti.

Prvé zúbky detí

Zdroj foto: Freepik

Péče o první zoubky

Při péči o první zoubky se doporučuje ještě před jejich proříznutím alespoň jednou denně vyčistit miminkům dásně navlhčenou gázou omotanou kolem prstu. Děťátku tak vyčistíte ústní dutinu a jemně pomasírujete dásně. K masírování dásní jsou vhodná dětská kousátka, která přinesou miminkům úlevu. Pokud je váš drobeček nervózní a má oteklé dásně, dejte kousátko na chvíli do chladničky. Chladné kousátko zmírní otok a zklidní citlivé dásně.

Po proříznutí prvního zoubku je vhodné začít používat zubní kartáček, který má jemné štětinky šetrné k dětským zoubkům. Vhodné je vybírat kartáček s ergonomickou rukojetí, který děťátko jednoduše uchopí a který usnadní čištění zoubků i rodičům. Ideální je, pokud myjete zoubky dvakrát denně po jídle. Po večerním umytí zoubků by už děťátko nemělo papat ani pít nic sladkého či kyselého.

Zatímco s mytím zubů je třeba začít hned při prvním zoubku, se zubní pastou nemusíte spěchat. Podle dentistů ji není třeba používat do 2 let. Potom by mělo děťátko používat pastu přiměřenou jeho věku s nižším obsahem fluoru. Na kartáček naneste trošku pasty ve velikosti hrášku. Malí školáci už mohou používat klasické zubní pasty pro dospělé.

I když dětičky zvládnou ústní hygienu samy, vždy je zkontrolujte a dočistěte jim zoubky. Na první prohlídku k zubaři se doporučuje jít s děťátkem ve věku 2 let. Jde spíše o seznamovací setkání prcka s novým prostředím, přičemž zubař učiní základní preventivní prohlídku. Samozřejmě platí, že pokud má vaše dítě problém se zoubky, návštěvu zubaře není třeba odkládat a vydat se k němu co nejdříve.

To platí i v případě, že se zoubky nezačaly prořezávat ani po sfouknutí první narozeninové svíčky. Před spuštěním poplachu je však třeba si uvědomit, že genetika se nevyhýbá ani zubům. Začaly se první zoubky objevovat pozdě i u vás? Pak je velmi pravděpodobné, že mrňous bude následovat kroky svých rodičů a s růstem prvního zoubku si dá načas. Mnohé kojící maminky jsou dokonce vděčné, když zoubky nerostou příliš brzy a rychle.

Čistenie prvých zubov

Zdroj foto: Freepik

Jak ulevit od bolesti?

Bolest zubu patří mezi nejnepříjemnější bolesti a bolest při prořezávání prvních zoubků se jí jistě vyrovná. Růst zoubků u dětí provází neklid, pláč, špatný spánek, ale také nechutenství, horečky, průjmy a neobvyklá není ani bolest v uchu. Bolest zubů totiž může stejně jako u dospělých vyzařovat do uší. Jaké jsou účinné metody ke zmírnění bolesti z prořezávání zoubků?

  • Kousátko. Po této pomůcce sahají rodiče jako po první a v mnoha případech to ke zmírnění bolesti stačí. Kousátko zároveň masíruje dásně a přináší dětem potřebnou úlevu nejen od bolesti, ale také od svědění. Ještě lepší je, pokud můžete dát kousátko do chladničky. Chlad pak zmírňuje otoky a záněty, které se během prořezávání zoubků vytvářejí.
  • Chladicí gel. Ke zmírnění bolesti se doporučují i chladicí gely s bylinným extraktem. Nanášejí se prstem na dásně a děti je mají rády kvůli sladké chuti.
  • Anestetický gel. Funguje na stejném principu jako výše zmíněný chladicí gel, ale kromě přírodní složky obsahuje i anestetikum. Po anestetickém gelu sáhněte až v krajním případě. Obsahuje totiž lidokain (lokální anestetikum), a přestože je tato látka v gelu obsažena pouze v malém množství, jeho používání by se mělo omezit na krátkou dobu.
  • Léky proti bolesti. Nezabírá vůbec nic a už začínáte propadat zoufalství? Poraďte se s pediatrem a ten vám doporučí vhodné léky ke zmírnění bolesti. Jejich podávání je vhodné zejména před spaním a stejně jako u anestetických gelů by se to s jejich dávkováním nemělo přehánět.