Jaro na talíři: chutné a plné vitamínů

5 min.
13. kvě'19

Počasí tomu sice nenasvědčuje, ale léto se již nezadržitelně blíží a vy také možná patříte mezi lidi, kteří během tohoto období experimentují i v kuchyni. Pokud hledáte zdravá, ale zároveň chutná jídla, jste na správném místě. Máme pro vás pár receptů, které jsou jako stvořené na léto! Pochutnají si na nich nejen děti, ale i rodiče.

Recepty, které jsme pro vás vybrali, jsou plné pozitiv. Jsou chutné, výživné, vypadají skvěle a jejich příprava vám zabere minimum času. Tentokrát jsme pro vás vybrali od každého něco – snídaně, oběd a ten nejchutnější dezert na světě. Potřebujete k nim jen pár surovin a stačit vám bude jeden multifunkční kuchyňský robot – vařič a mixér v jednom Beaba. Zavolejte si na pomoc kuchtíky a pusťte se do toho. Bude to zábava!

Snídaňová ovesná kaše s ovocem

Jarne recepty kasa

Tuto ovesnou kaši si okamžitě zamilují nejen děti, ale i maminky, které kojí. Možná jste již slyšeli o tom, že právě oves zvyšuje produkci mateřského mléka. Ačkoli tato teorie není vědecky prokázána, mnohé maminky ji potvrzují. Ovesné vločky jsou však obecně skvělým snídaňovým jídlem a díky tomuto rychlému receptu je budete milovat ještě více.

Ingredience

  • půl šálku ovesných vloček
  • půl šálku neslazeného rostlinného mléka
  • čtvrt šálku nakrájených banánů
  • čtvrt šálku jahod
  • čtvrt šálku borůvek
  • 1 čajová lžička javorového sirupu
  • 1 čajová lžička chia semínek

Postup

Ovesné vločky, mléko, banán, javorový sirup a chia semínka vložte do mixéru a mixujte, dokud se všechny ingredience nespojí. Přidejte jahody a borůvky a velmi krátce rozmixujte. Kaši nechte přes noc odpočívat v misce a ráno pouze ozdobte ovocem a papejte. Takto fermentovaná ovesná kaše (ačkoli v mléce a nikoliv ve vodě) pomáhá snídani lépe strávit a zároveň tento proces fermentace zvyšuje obsah všech prospěšných živin, které se v ovesných vločkách nacházejí.

Mátovo-cuketová polévka s hráškem

Jarne recepty polievka

Zelená polévka plná vitamínů možná na první pohled bude v dětských očích vypadat hrozivě, ale její chuti se nic nevyrovná! Příprava této polévky je velmi jednoduchá a díky mátě a hrášku má vynikající chuť a hodně bílkovin. Můžete ji připravit i jako pyré a chutná dokonale i na studeno.

Ingredience

  • 2 šálky nakrájené cukety
  • 1 a půl šálku hrášku
  • trochu mátových lístků

Postup

Nakrájenou cuketu a hrášek vložte do parního nástavce, dolijte vodu po úroveň 2 a začněte vařit. Po uvaření dejte zeleninu do mixéru, přidejte mátové lístky a vodu podle toho, jak hustou chcete polévku mít. Pořádně rozmixujte a podávejte ozdobené kousky cukety a semínky podle chuti.

Těstoviny s řeřichovým pestem

Jarne recepty cestoviny

Řeřicha je takový malý zázrak mezi bylinkami. Roste velmi rychle a bez problémů ji vypěstujete i na balkoně či parapetu. Tato nenáročná bylinka je plná vitamínů A1, B1, B3, B6, a vitamínu C, E a K. Ukrývá v sobě také mnohé minerály jako draslík, sodík, fosfor, jód, vápník a železo. Žvýkáním řeřichy se dokonce uvolňuje hormon štěstí serotonin!

Ingredience

  • 1 a půl šálku celozrnných těstovin
  • 1 a půl šálku vlašských ořechů
  • 2 šálky řeřichy
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • 1 šálek bazalky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 čajové lžičky extra panenského olivového oleje
  • půl čajové lžičky soli

Postup

Těstoviny uvařte podle postupu v hrnci, nebo v parním vařiči Beaba tak, že je vložíte do nástavce na těstoviny, dolijete vodu po úroveň 3 a přidáte půl šálku vody přímo k těstovinám. Pesto si připravíte v napařovacím nástavci zcela jednoduše – vložte řeřichu do napařovače, dolijte vodu po úroveň 2, a když bude řeřicha uvařená, dejte ji spolu s nasekanými ořechy do mixéru. Přidejte všechny zbývající ingredience a pořádně rozmixujte. Pak už jen pesto smíchejte s těstovinami a před servírováním přidejte čerstvá rajčata a pokud chcete i sýr.

Avokádovo-kokosová zmrzlina pro mlsouny

Jarne recepty zmrzlina

Už jste zkoušeli vyrobit zmrzlinu v pohodlí domova? Tato vynikající avokádovo-kokosová zmrzlina se díky krémové konzistenci obou surovin vyrábí velmi rychle a jednoduše. Avokádo i kokos obsahují neuvěřitelné množství vitamínů a minerálů a jsou perfektními zdroji zdravých rostlinných tuků. Velkým plusem této zmrzliny není pouze chuť, ale i její nádherná zelená barva, která se u zmrzlin, na rozdíl od hlavních jídel, počítá i u dětí.

Ingredience

  • 2 šálky oloupaného a nakrájeného avokáda
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • 1 plechovka kokosového krému
  • čtvrt šálku medu

Postup

Kokosový krém (který je hustší než kokosové mléko) dejte na noc zmrazit do mrazničky. Avokádo a citronovou šťávu rozmixujte do krémové konzistence, přidejte zmrazený kokosový krém a znovu mixujte. Směs vložte do nádoby nebo multidávkovače a dejte na hodinu a půl do mrazničky. Před podáváním můžete směs znovu rozmixovat, abyste dosáhli dokonalé zmrzlinové konzistence. Zmrzlinu nadávkujte do misek a ozdobte lístky máty či nastrouhaným kokosem.

Tak co řeknete, rodiče, jdete do toho? Můžeme vám zaručit, že po každém jednom jídle se bude celá rodinka olizovat až za ušima a nebudete se umět dočkat, kdy si svůj oblíbený recept připravíte znovu. Přejeme vám chutný zbytek jara a ještě hezčí léto!