Po teplém létě už pomalu, ale jistě přichází ochlazení v podobě podzimních dní a i jídelníček začíná vypadat jinak. Vneste do své kuchyně trochu pestrého podzimu a připravte nejen dětem, ale i sobě podzimní pochoutky rychle a jednoduše.
Počasí pozdního srpna už připomíná spíše podzim, než léto. S tímto blížícím se kouzelným obdobím se již tradičně spojují jablkové koláče a dýňové polévky, které potěší chuťové buňky malých i velkých. Přinášíme vám dokonalé podzimní recepty, které potěší chuťové buňky celé rodiny. Protože nic nechutná lépe než sezónní ovoce a zelenina, které dodá tělu přesně to, co během chladnějšího období potřebuje.
Ovesná kaše z jablek a kaki
S příchodem chladnějšího počasí u mnoha dětí klesá obranyschopnost organismu. V této ovesné kaši se nacházejí vitamíny A, C, E a B6 a ukrývá se v ní i vláknina, hořčík, mangan, draslík a fosfor. Vydatná a zdravá kaše z jablek doplněná o exotickou chuť kaki děti pořádně zasytí a zároveň chutná dokonale.
Ingredience
- půl šálku ovesných vloček
- 1 a půl kaki
- polovina jablka
- špetka skořice
- šálek vody
Postup
Jablko a kaki očistěte a nakrájejte na kostičky a spolu s vločkami vložte do nástavce na rýži a těstoviny. Přidejte čtvrt šálku vody a do parního mixéru dolijte vodu po úroveň 3, pak kaši uvařte. Po uvaření dejte kaši do mixéru a pořádně rozmixujte, po chvíli přidejte skořici a ještě jednou promixujte, dokud se vše nespojí. Pokud je to nutné, přidejte vodu. Kaši můžete ozdobit ovocem nebo rovnou podávejte.
Cuketové nugetky s parmazánem
Vynikající cuketové nugetky jsou jednoduché na přípravu a budou chutnat nejen dětem, ale i dospělým a pochutnají si na nich i vegetariáni. Dokonalá kombinace chutí je zdravá, protože cuketa obsahuje vitamíny A, B a C, je plná vlákniny, hořčíku, vápníku, železa, draslíku a fosforu a až 91 % této úžasné zeleniny tvoří voda.
Ingredience
- 1 cuketa
- ¼ šálku italského dresinku
- ⅔ šálky kořeněných krutonů
- ⅓ šálku nastrouhaného parmazánu
Postup
Cuketu omyjte, vyndejte jadérka a nakrájejte na kolečka. Předehřejte troubu na 200 °C. Krutony a parmazán dejte do mixéru a důkladně rozmixujte. Tuto směs vložte do misky, ve které budete cuketu obalovat. Cuketová kolečka namočte do dresinku a potom obalte v parmazánovo-chlebové směsi. Takto obalená cuketová kolečka poklademe plech vyložený pečicím papírem a pečeme přibližně 10 minut, dokud nebudou zlatohnědá.
Neobyčejná bramborová kaše
Bramborová kaše je taková (nejen) česká klasika, ale někdy může být trochu nudná. Zkuste však do kaše přidat pórek, cibuli a česnek a tradiční bramborová příloha se rázem změní na kulinářskou pochoutku, která lahodí dětským chuťovým buňkám a pochutnají si na ní i rodiče.
Ingredience
- 2 šálky očištěných a nakrájených brambor
- ¼ šálku póru
- ¼ šálku červené cibule
- 1 stroužek česneku
Postup
Všechny očištěné a nakrájené suroviny vložte spolu do parního vařiče, dolijte vodu po úroveň 3 a uvařte. Když je zelenina uvařená, dejte ji do mixéru a rozmixujte. Pro dosažení požadované konzistence přilijte vodu, v níž se zelenina vařila. Takto připravená bramborová kaše může být skvělou přílohou například k cuketovým nugetkám, ale skvěle chutná i sama o sobě. S přidáním vody ji dokonce můžete snadno přeměnit na chutnou polévku, která zahřeje celé tělo.
Dýňové parfait na styl cheesecake
Podzim nepochybně patří dýním všeho druhu a pokud vy patříte mezi dýňové milovníky, tento recept musíte vyzkoušet. Neobyčejný dýňový koláč ve stylu oblíbeného cheesecake se nepeče a jeho příprava bude díky Beaba Babycook® hračka! O spojení chutí ani nemluvíme.
Ingredience
- 6 celozrnných sušenek
- 1 polévková lžíce másla
- 250 gramů mascarpone
- 1 šálek dýňového pyré
- 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
- ½ šálku kokosového cukru
- 2 polévkové lžíce perníkového koření
- 340 g smetany
Postup
Sušenky a rozpuštěné máslo dejte do mixéru a rozmixujte. Takto připravený korpus navrstvěte na dno sklenice a zbytek odložte stranou na další vrstvu. V mixéru rozmixujte mascarpone, přidejte dýňové pyré, vanilkový extrakt a perníkové koření a znovu promixujte. Přidejte polovinu vyšlehané šlehačky a ještě jednou pořádně promíchejte. Tuto mascarpone vrstvu dejte na korpus a potom přidejte vrstvu šlehačky. V takovém vrstvení pokračujte, dokud nebude sklenice plná. Parfait můžete podávat hned nebo ho dejte na chvíli ztuhnout do lednice. Pro více chutí se nebojte k pyré přidat i jiné ovoce, například borůvky, ostružiny či švestky. Díky nim bude mít tento dezert méně strašidelnou oranžovou barvu, která děti často odradí.
I vám se už při pohledu na tyto podzimní recepty sbíhají sliny? Vytáhněte svůj parní vařič a mixér Beaba Babycook® a pusťte se do toho! Ať je podzim pestrý nejen venku, ale i na vašich talířích.