Podzim na talíři: chutná jídla inspirovaná podzimem

  Kategorie: Vaříme pro děti,
5 min.
22. srp'19

Po teplém létě už pomalu, ale jistě přichází ochlazení v podobě podzimních dní a i jídelníček začíná vypadat jinak. Vneste do své kuchyně trochu pestrého podzimu a připravte nejen dětem, ale i sobě podzimní pochoutky rychle a jednoduše.

Počasí pozdního srpna už připomíná spíše podzim, než léto. S tímto blížícím se kouzelným obdobím se již tradičně spojují jablkové koláče a dýňové polévky, které potěší chuťové buňky malých i velkých. Přinášíme vám dokonalé podzimní recepty, které potěší chuťové buňky celé rodiny. Protože nic nechutná lépe než sezónní ovoce a zelenina, které dodá tělu přesně to, co během chladnějšího období potřebuje.

Ovesná kaše z jablek a kaki

S příchodem chladnějšího počasí u mnoha dětí klesá obranyschopnost organismu. V této ovesné kaši se nacházejí vitamíny A, C, E a B6 a ukrývá se v ní i vláknina, hořčík, mangan, draslík a fosfor. Vydatná a zdravá kaše z jablek doplněná o exotickou chuť kaki děti pořádně zasytí a zároveň chutná dokonale.

Ingredience

  • půl šálku ovesných vloček
  • 1 a půl kaki
  • polovina jablka
  • špetka skořice
  • šálek vody

Postup

Jablko a kaki očistěte a nakrájejte na kostičky a spolu s vločkami vložte do nástavce na rýži a těstoviny. Přidejte čtvrt šálku vody a do parního mixéru dolijte vodu po úroveň 3, pak kaši uvařte. Po uvaření dejte kaši do mixéru a pořádně rozmixujte, po chvíli přidejte skořici a ještě jednou promixujte, dokud se vše nespojí. Pokud je to nutné, přidejte vodu. Kaši můžete ozdobit ovocem nebo rovnou podávejte.

Jablkova ovsena kasa recept

Cuketové nugetky s parmazánem

Vynikající cuketové nugetky jsou jednoduché na přípravu a budou chutnat nejen dětem, ale i dospělým a pochutnají si na nich i vegetariáni. Dokonalá kombinace chutí je zdravá, protože cuketa obsahuje vitamíny A, B a C, je plná vlákniny, hořčíku, vápníku, železa, draslíku a fosforu a až 91 % této úžasné zeleniny tvoří voda.

Ingredience

  • 1 cuketa
  • ¼ šálku italského dresinku
  • ⅔ šálky kořeněných krutonů
  • ⅓ šálku nastrouhaného parmazánu

Postup

Cuketu omyjte, vyndejte jadérka a nakrájejte na kolečka. Předehřejte troubu na 200 °C. Krutony a parmazán dejte do mixéru a důkladně rozmixujte. Tuto směs vložte do misky, ve které budete cuketu obalovat. Cuketová kolečka namočte do dresinku a potom obalte v parmazánovo-chlebové směsi. Takto obalená cuketová kolečka poklademe plech vyložený pečicím papírem a pečeme přibližně 10 minut, dokud nebudou zlatohnědá.

Cuketove fasirky jesen

Neobyčejná bramborová kaše

Bramborová kaše je taková (nejen) česká klasika, ale někdy může být trochu nudná. Zkuste však do kaše přidat pórek, cibuli a česnek a tradiční bramborová příloha se rázem změní na kulinářskou pochoutku, která lahodí dětským chuťovým buňkám a pochutnají si na ní i rodiče.

Ingredience

  • 2 šálky očištěných a nakrájených brambor
  • ¼ šálku póru
  • ¼ šálku červené cibule
  • 1 stroužek česneku

Postup

Všechny očištěné a nakrájené suroviny vložte spolu do parního vařiče, dolijte vodu po úroveň 3 a uvařte. Když je zelenina uvařená, dejte ji do mixéru a rozmixujte. Pro dosažení požadované konzistence přilijte vodu, v níž se zelenina vařila. Takto připravená bramborová kaše může být skvělou přílohou například k cuketovým nugetkám, ale skvěle chutná i sama o sobě. S přidáním vody ji dokonce můžete snadno přeměnit na chutnou polévku, která zahřeje celé tělo.

Zemiakove pyre jesen

Dýňové parfait na styl cheesecake

Podzim nepochybně patří dýním všeho druhu a pokud vy patříte mezi dýňové milovníky, tento recept musíte vyzkoušet. Neobyčejný dýňový koláč ve stylu oblíbeného cheesecake se nepeče a jeho příprava bude díky Beaba Babycook® hračka! O spojení chutí ani nemluvíme.

Ingredience

  • 6 celozrnných sušenek
  • 1 polévková lžíce másla
  • 250 gramů mascarpone
  • 1 šálek dýňového pyré
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
  • ½ šálku kokosového cukru
  • 2 polévkové lžíce perníkového koření
  • 340 g smetany

Postup

Sušenky a rozpuštěné máslo dejte do mixéru a rozmixujte. Takto připravený korpus navrstvěte na dno sklenice a zbytek odložte stranou na další vrstvu. V mixéru rozmixujte mascarpone, přidejte dýňové pyré, vanilkový extrakt a perníkové koření a znovu promixujte. Přidejte polovinu vyšlehané šlehačky a ještě jednou pořádně promíchejte. Tuto mascarpone vrstvu dejte na korpus a potom přidejte vrstvu šlehačky. V takovém vrstvení pokračujte, dokud nebude sklenice plná. Parfait můžete podávat hned nebo ho dejte na chvíli ztuhnout do lednice. Pro více chutí se nebojte k pyré přidat i jiné ovoce, například borůvky, ostružiny či švestky. Díky nim bude mít tento dezert méně strašidelnou oranžovou barvu, která děti často odradí.

Recept parfait jesen

I vám se už při pohledu na tyto podzimní recepty sbíhají sliny? Vytáhněte svůj parní vařič a mixér Beaba Babycook® a pusťte se do toho! Ať je podzim pestrý nejen venku, ale i na vašich talířích.

Vařte zdravěji se značkou Beaba