Restovaná jelítka s celerovým pyré a jablíčkem

1 min.
22. úno'22
Hlavní roli v tomto receptu hrají jelítka, která budoucí mamince i miminku dodají potřebnou dávku železa. Železo živočišného původu navíc dokáže tělo přijmout lépe než železo obsažené v zelenině či ovoci. Při konzumaci jelítek si však dávejte pozor – obsahují hodně tuku, proto byste je neměli jíst více než dvakrát do měsíce.
Počet porcí
 1
Ingredience
  • 300 g kořenového celeru
  • 1 menší brambor
  • ½ jablíčka
  • 80 g jelita
  • 10 g másla
  • 2 polévkové lžíce smetany na vaření
Postup

Celer a bramboru oloupejte, opláchněte pod tekoucí vodou a nakrájejte na menší kostky. Dejte do parního vařiče, dolijte vodu po úroveň 3 a vařte 15 minut.

Jablíčko rovněž oloupejte, překrojte na polovinu a na kulaté straně nožem nařízněte do tvaru šachovnice. Na pánvi rozehřejte trošku másla a položte na něj jablko. Jemně ho z obou stran opečte, ale otáčejte ho opatrně, aby se nerozpadlo. Vhodná jsou na to jablka odrůdy Fuji, ale použít můžete samozřejmě i jiná.

Uvařenou zeleninu sceďte a rozmixujte spolu se zbylým máslem a smetanou na vaření, čímž vznikne krémové pyré. Na závěr na pánvi z obou stran orestujte nakrájená jelita a ještě teplé podávejte s celerovým pyré a zkaramelizovaným jablíčkem.