Čekárny u alergologů jsou stále více a více zaplněny dětmi čekajícími na své první vyšetření. Plíce jsou zejména nyní na jaře neustále napadány cizími tělesy a alergeny, které číhají všude ve vzduchu. Příznaky alergií a astmatu lze zmírnit léky, ale i úpravou životního stylu. Slyšeli jste už o středomořské dietě? Ta prý dokáže snížit riziko dětských alergií, se kterými bojuje čím dál více dětí.
Mít alergii na pyl a vše kvetoucí není v tomto nejkrásnějším ročním období nic příjemného. I zdánlivě nevinná procházka v parku může skončit oteklou sliznicí, ucpaným nosem a očima červenýma jako po proplakané noci. Proč a jak vlastně k alergické reakci dochází?
Zdroj foto: Freepik
Když se alergeny (pyl, prach, ale i alergeny nacházející se v potravinách) dostanou do těla, imunitní systém je vyhodnotí jako škodlivé a ve snaze ochránit organismus vysílá protilátky, jejichž úkolem je bojovat proti těmto alergenům. Vedlejším účinkem tohoto obranného mechanismu je produkce histaminu, tedy chemické látky zodpovědné za nepříjemné symptomy, které si spojujeme s alergickou reakcí, tedy rýma, svědění očí a bolest v krku.
Řešením na alergii je dosáhnout rovnováhy mezi tím, co do organismu z okolí přichází (v tomto případě tedy tím, co dýcháme) a reakcí těla na tyto „vetřelce“. Většinu nepříjemných alergií léčíme léky, v mnoha případech se vyhýbáme spouštěčům alergické reakce (srst zvířat, konkrétní druhy potravin a podobně). Odpovědí však může být i změna životního stylu a inspirace Středomořím, konkrétně středomořskou kuchyní. V čem je tak výjimečná a proč se právě tato dieta stále častěji pojí s léčbou dětských alergií?
Účinky na zdraví
Zdravotní benefity vyplývající ze středomořské diety se ukazují jako nejsilnější zejména z hlediska respiračních problémů. Děti, které dodržují tuto dietu, mají menší pravděpodobnost vzniku alergií dýchacích cest a kožních alergií i astmatu. Na řeckém ostrově Kréta, kde je středomořská dieta v podstatě životním stylem, netrpí alergií téměř žádné dítě, a právě zde se zrodila myšlenka, že středomořská dieta může být odpovědí na sezónní alergie.
Hned na úvod je však třeba upozornit, že středomořská, tedy mediteránská dieta, není pro každého. Je to možná paradox, ale některé děti mohou být alergické na určité potraviny ve středomořské stravě, zejména ořechy a vybrané druhy zeleniny a ovoce. Středomořská dieta nebude vhodná pro vaši domácnost ani v případě, že se snažíte v kuchyni využívat co nejvíce místních a sezónních potravin.
Co dělají ve Středomoří jinak?
Středomořská strava je bohatá na zdravé suroviny, které jsou plné antioxidantů a poskytují tělu co nejvíce výživných látek, vitamínů a minerálů. Jsou to právě antioxidanty, které pomáhají tělu bojovat s chorobami a zbavují ho volných radikálů. Ty zůstávají v těle jako vedlejší produkt každodenního fungování buněk v organismu. Antioxidanty byly již v minulosti známy tím, že minimalizují riziko vzniku srdečních onemocnění a rakoviny, přičemž se ukázalo, že rovněž pomáhají tělu bojovat i proti alergiím a astmatu.
Odborníci však připomínají, že chcete-li středomořskou dietou bojovat proti alergiím účinně, musíte do stravy zařadit všechny doporučené potraviny, ne jenom jednu či dvě. Mediteránní strava je bohatá na čerstvé ovoce, zeleninu, ryby a ořechy a nenajdete v ní žádné rychlé občerstvení a polotovary. Ve spojitosti se středomořskou stravou se sice mluví o dietě, ale nemusíte se bát, že vaše děti budou hladovět. Tento životní styl je velmi snadno udržitelný a zahrnuje již zmíněné čerstvé ovoce a zeleninu, ryby, ořechy a semena, libové maso, celozrnné potraviny, fazole a olivový olej.
Středomořská jídla mohou pomoci zmírnit příznaky alergií a poskytnout dětem určitou úlevu, protože jsou bohaté na vitamín C, resveratrol, kvercetin, omega-3 mastné kyseliny, folát a karotenoidy. Všechny tyto látky obsažené v potravinách určitým způsobem pomáhají organismu bojovat s alergeny, mají antihistaminové vlastnosti a protizánětlivé účinky. Součástí středomořské kuchyně jsou tyto potraviny:
- paprika
- rajčata
- brokolice
- pomeranče
- vodní meloun
- jablka
- jahody
- červené hrozny a hroznová šťáva
- moruše
- cibule
- ořechy (zejména arašídy a vlašské ořechy)
- semínka (lněná, konopná, chia)
- dýně
- červená řepa
- luštěniny (fazole, čočka, cizrna, hrachor)
- spirulina
- mořské řasy
- ibišek jedlý
- špenát a tmavá listová zelenina
- ryby (sardinky, treska, makrela, sleď, losos)
- libové maso (kuřecí a krůtí)
- černý čaj
Jak sami vidíte, středomořská dieta není o omezování, ale o zařazení správných surovin, ze kterých dokážete v kuchyni vytvořit hotové kulinářské speciality. Množství chutných receptů inspirovaných středomořskou kuchyní naleznete také v naší blogové sekci v kategorii Béaba recepty.