Světový týden kojení: Podpora kojení pro všechny

8 min.
01. srp'24

První srpnový týden už každoročně patří kojení. Jinak tomu nebude ani letos, kdy si od 1. do 7. srpna budeme připomínat Světový týden kojení. Cílem této celosvětové kampaně je zvýšit povědomí o důležitosti kojení a odstranit tabu, které jej stále ve společnosti doprovází. Následující řádky jsou pro ty z vás, které kojily, kojí nebo je tato cesta teprve čeká, ale také pro širokou veřejnost, která se někdy na kojící matky dívá skrz prsty.

Světový týden kojení, který se koná každý první týden v srpnu, si klade za cíl poukázat na obrovské výhody, které může kojení přinést zdraví a blahu kojenců, ale zaměřuje se i na výživu kojících matek a jejich psychickou pohodu. Cílem této osvěty je propagovat kojení po celém světě, a to v každé zemi bez ohledu na životní úroveň matek. Ženy, které chtějí kojit, nemají vždy podporu okolí, za což může zaneprázdněný životní styl či tlak médií a sociálních sítí.

Během Světového týdne kojení se snaží organizace po celém světě zvýšit povědomí o zdravotních benefitech kojení pro dítě i pro matku a hlásají důležitost podpory matek, aby kojily tak dlouho, jak samy uznají za vhodné. Ne nadarmo zní heslo letošního ročníku „Podpora kojení pro všechny“.

Pomáhá dítěti i mamince

Mateřské mléko je dokonalou dětskou výživou, která je stoprocentně přirozená. Už kolostrum, tedy první forma mateřského mléka, obsahuje látky chránící miminko, má vyšší obsah bílkovin a nižší obsah cukru než zralé mateřské mléko, takže i malé množství může zahnat hlad vašeho dítěte.

Mateřské mléko, které začne tělo matky produkovat přibližně třetí až čtvrtý den po porodu, je bohatší na cukry a podporuje rychlé trávení. Mateřské mléko způsobuje dětem výrazně méně žaludečních obtíží než umělé mléko.

Kojení kromě zasycení chrání miminko před alergiemi a ekzémem, snižuje riziko infekcí i syndromu náhlého úmrtí kojenců. Kojené děti mají nižší pravděpodobnost výskytu diabetu a nadváhy v pozdějším věku a prodloužené kojení se také pojí s nízkým rizikem dětské leukémie a lymfomů.

Kojení přináší výhody i předčasně narozeným dětem, které chrání před sepsí, chronickým plicním onemocněním a jinými chorobami, které mohou být pro křehké miminko smrtelné. Studie navíc poukazují na to, že kojené děti mají vyšší IQ, protože kyseliny v mateřském mléce se považují za stimulátory mozku.

Dobrou zprávou je, že výhody kojení se nevztahují jen na dítě. I maminky mohou mít z kojení svých dětí prospěch. Tady jsou ty nejvýznamnější z nich:

  • snižuje riziko vzniku některých druhů rakoviny a chorob (například cukrovka, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, artritida, osteoporóza)
  • pomáhá při hubnutí po porodu
  • pomáhá děloze vrátit se zpět do původní velikosti
  • snižuje riziko poporodní deprese
  • oddaluje návrat menstruace
  • pomáhá vytvářet pouto s miminkem
  • šetří peníze (nebudeme si (ani vám) lhát, kojení je zdarma, zatímco umělé mléko stojí nemalé peníze).

Samozřejmě kojení s sebou přináší i trápení, může být bolestivé a hlavně v začátcích složité a plné slz na obou stranách. Budete se kvůli němu muset omezovat, zvláště pokud jde o alkohol, kofein a některé potraviny.

Svetový týždeň dojčenia a bábätko

Zdroj foto: Freepik

Co když to nejde?

Kojení může být náročné. I při nejlepším úmyslu a důsledném úsilí to ne vždy vyjde podle představ a trpí tím zejména psychika maminky. Někdy kojení prostě nejde, ale to ani náhodou neznamená, že jste špatná matka. Jsou i maminky, které se dobrovolně rozhodly nekojit a za jejich rozhodnutí by je společnost neměla odsuzovat. Kojení nebo nekojení je svobodným rozhodnutím každé maminky a také je jen a jen na ní, kdy se rozhodne dítě od prsu odstavit.

Pokud se při kojení trápíte, ale přesto chcete najít způsob, který bude fungovat, ještě se nevzdávejte. Může chvíli trvat, než si na proces kojení spolu s miminkem zvyknete. Důležité je prostudovat si vše dostupné o kojení ještě před porodem a připravit se na to nejprve teoreticky. S kojením začněte hned po porodu a krmte miminko na požádání. V případě, že má miminko problém s přisátím, obraťte se na pediatra nebo laktační poradkyni, která vás navede správným směrem. Netrapte se sama a v tichosti, okolí je jistě připraveno podat vám pomocnou ruku.

Nejlepší polohy ke kojení

Existuje spousta poloh ke kojení a každá maminka během tohoto období vyzkouší několik z nich. Některé jsou pohodlnější pro maminku, jiné pro miminko, některé polohy oceníte hlavně během nočního krmení a jsou také takové, které uleví od bolesti páteře či rukou. Mezi hlavní polohy patří poloha vleže na boku a poloha vsedě.

  • Vleže na boku – Lehněte si na bok a mírně se přehněte v zádech, čímž vytvoříte prostor pro miminko. Na boku musí ležet i miminko, a to v ohybu vaší ruky. Tato poloha vyhovuje zejména zkušenějším maminkám a oceníte ji hlavně v noci.
  • Vleže na zádech – Lehněte si na záda a na hruď si na bříško položte miminko. Rukou ho podpírejte v oblasti zad, aby se nehýbalo a nesklouzlo z vás. Tato poloha je vhodná u předčasně narozených dětí a po císařském řezu.
  • Poloha vsedě – Této základní poloze se říká také madona nebo kolébka. Usaďte se co nejpohodlněji a miminko položte na bok tváří k vám. Hlavička děťátka má být v ohybu paže, přičemž předloktím přidržujete záda. Druhou rukou můžete přidržovat prso. Při této poloze je vhodné použít i kojící polštář, který vás odbřemení od váhy miminka.
  • Fotbalista – Děťátko leží podélně po vašem boku na předloktí, které si můžete podepřít polštářem. Poloha fotbalisty je vhodná u dvojčat, nedonošených dětí, po císařském řezu, u větších prsou a u vpadlých a plochých bradavek.

Kojit můžete i ve stoje, vsedě s podepřenýma nohama, dokud je děťátko v nosiči nebo šátku a můžete ho krmit i vleže s podepřeným loktem. Pokud je pro vás kojení zpočátku trápením, nezoufejte. Určitě se najde poloha, která bude vyhovovat vám i miminku a vy si nakonec tyto okamžiky opravdu vychutnáte.

Polohy vhodné na dojčenie

Zdroj foto: Freepik

Jaké potraviny podporují kojení?

Existují potraviny, které dodají vitamíny a minerály nejen kojícím matkám, ale přes mateřské mléko se dostanou i k miminku. I když si to možná neuvědomujete, kojením spalujete kalorie a touto aktivitou organismus přirozeně vstřebává důležité látky, které vám dodávají energii. Mnohé maminky si i proto během období kojení stěžují na to, že jsou téměř neustále hladové. Naštěstí jsou zde potraviny, které vás nejen zasytí, ale pomohou při tvorbě mateřského mléka:

  • avokádo
  • ovesné vločky
  • oříšky
  • luštěniny
  • houby (zejména hlíva ústřičná, reishi a shiitake)
  • zelená listová zelenina
  • červená a oranžová kořenová zelenina
  • semínka (například slunečnicová, dýňová, chia, konopná, lněná nebo sezamová)
  • kurkuma
  • ashwagandha

Rychlé dotazy a odpovědi o kojení

  • Mohu otěhotnět, když kojím? Otěhotnění během kojení závisí na několika faktorech, ale odpověď zní ano. Všechno však závisí na tom, zda pouze výlučně kojíte a zda se vám už po porodu vrátila menstruace. Kojení může výrazně snížit plodnost a rovněž je nízká i pravděpodobnost, že opět otěhotníte. Šance na otěhotnění během kojení (v případě že miminko má méně než 6 měsíců a vy ještě nemáte menstruaci) je asi 2 %.
  • Mohu pít během kojení kombuchu? Populární fermentovaný nápoj zvaný kombucha si vychutnává stále více a více lidí a kojící ženy nejsou výjimkou. Pokud se chystáte pít během kojení kombuchu, mělo by to být omezené množství. Kombucha je fermentovaná, takže má přirozeně určitý obsah alkoholu a může obsahovat škodlivé bakterie, které mohou být nebezpečné během kojení, i když toto riziko je minimální.
  • Kolik kalorií spálím při kojení? Některé maminky spoléhají na to, že váhu, kterou nabraly během těhotenství, hravě opět shodí i díky kojení. Kojením spálíte přibližně 450–500 kalorií denně, ale toto číslo závisí na vašem metabolismu a množství mléka, které miminko vypije. Chcete-li po porodu zhubnout, určitě se však nespoléhejte výhradně na kojení.
  • Mohu pokračovat v kojení, je-li v mateřském mléce krev? Ano. Krev v mateřském mléce je běžným problémem, se kterým se kojící matky setkávají a pokud nejde o skutečné krvácení, neměla by být důvodem k odstavení miminka. Malé množství krve v mateřském mléce není škodlivé a neovlivní to vaše dítě ani vaše mléko. Krve si navíc většina matek ani nevšimne, dokud mléko neodsává.
  • Mohu kojit s plochými nebo vpáčenými bradavkami? Ano, lze kojit i s plochými nebo vpáčenými bradavkami. Někdy se i takové bradavky převrátí do „správné“ polohy, když se dítě přisaje, ale není to pravidlo. Pokud máte ploché či vpáčené bradavky, kojení může být zejména v začátcích obtížné, jelikož miminku chybí dostatek prsní tkáně, na kterou by se přisálo. Kojení s takovými bradavkami usnadňují některé polohy, vhodné držení prsů a také speciální kloboučky ke kojení.