Těhotenské chutě a kyselé okurky: Pravda nebo mýtus?

  Kategorie: Těhotenství,
6 min.
13. led'25

Těhotenské chutě jsou skutečné a pro mnohé (i samotné budoucí maminky) dost šokující. Nedá se předvídat, po čem bude žena během těhotenství toužit, ale dá se předpokládat, že jednou z tužeb budou právě kyselé okurky. Proč těhotné ženy touží právě po nakládačkách? Odpověď naleznete v našem článku.

Otázka zní jednoduše: Proč těhotné ženy pociťují neodolatelnou chuť na kyselé okurky? Může za to několik důvodů, například těhotenské hormony či přirozená potřeba organismu doplnit chybějící živiny. Za touhou sednout si večer k seriálu se sklenicí nakládaných okurek jsou však také psychologické faktory. Kyselé okurky jsou totiž klasickou těhotenskou touhou a je obtížné nenechat se tímto fenoménem ovlivnit.

Může za to biologie

Některé ženy touží po kombinaci kyselých okurek a zmrzliny, jiné si dopřejí toast s nutellou a tuňákovou konzervu, další se zase neumí nabažit hořčice přímo ze sklenice. Těhotenské chutě nejsou jen výmyslem a setká se s nimi až 76 % těhotných žen. Tělo ženy prochází během těhotenství obrovskými změnami, a to nejen hormonálními. Koneckonců, roste ve vás nový člověk. Je pouze přirozené, že tyto změny se projeví také na úrovni chuťových buněk a občas se stane, že žena dostane během těhotenství chuť na něco, co dříve nemohla ani cítit.

Během těhotenství dochází hned k několika hormonálním změnám, které mohou vyvolat těhotenské chutě. Zvyšují se hladiny progesteronu a estrogenu a dochází i ke zvýšení neuropeptidu Y, který může právě za větší chuť k jídlu a způsobuje také pocit, že nikdy nejste dostatečně sytá.

Smyslové změny (zejména chuťové, ale i čichové) v těhotenství postihnou více než polovinu budoucích maminek, přičemž mohou zahrnovat i sníženou citlivost na slaná jídla, například právě kyselé okurky. Pokud jste měla před otěhotněním pocit, že dvě kyselé okurky jako příloha k jídlu jsou příliš, v těhotenství vám možná nebudou stačit ani dvě zavařovačky, protože vaše vnímání slaného se změnilo. Těhotným ženám mohou najednou chutnat úplně jiné potraviny a nejednou se stává například i to, že vegetariánka najednou zatouží po grilovaném kuřeti nebo žebírkách.

Nevysvětlitelnou touhou po různých jídlech se však projevují i ​​nedostatečné zásoby některých výživných látek, zejména železa a vitamínu D. S kyselými okurkami může podle vědců souviset nedostatek sodíku, jehož potřeba v těhotenství se může až zdvojnásobit. Zvětšuje se objem krve, k tomu se přidává objem plodové vody, takže rostoucí děťátko je třeba podpořit zvýšeným příjmem různých vitamínů a minerálů. K udržení zdravé hladiny plodové vody potřebuje vaše tělo elektrolyty, které získáte právě ze soli. A sůl = kyselé okurky.

Tehotenské chute a kyslé uhorky

Zdroj foto: Freepik

Své hraje i psychologie

Určitě se k vám během života hned několikrát dostalo, jak touží těhotné ženy po kyselých okurkách. Najednou jste těhotná a chcete vědět, jestli je to opravdu tak, takže ze zvědavosti jednu zavařovací sklenici otevřete a pustíte se do toho. Psychologické faktory v tomto případě hrají opravdu velkou roli, protože touhu po kyselých okurkách zřejmě máte vštípenou v podvědomí. Po okurkách přece touží těhotné ženy po celém světě a vy přece nebudete výjimkou, no ne?

Kyselé okurky se objevují i ​​ve filmech, ve kterých hrají hlavní role těhotné ženy, takže nám je podsouvá i společnost. Těhotenství navíc dává těhotným ženám jakési společensky akceptované povolení jíst vše, k čemu mají chuť a zkoušet kombinace, které by je za jiných okolností ani nenapadly. Můžete to svalit na hormony, ale také psychologii.

Nejsou to jen okurky

Nakládané okurky nejsou to jediné, po čem těhotné ženy touží. Je však pravdou, že nejčastěji mají chuť na slaná a kyselá jídla a jídla s vysokým obsahem tuku. Těhotenské chutě mohou být velmi specifické a šokovat mohou samotnou budoucí maminku. Stravovala jste se zdravě a najednou máte chuť na koblihy posypané moučkovým cukrem a horkou čokoládu? Není to nic neobvyklého, věřte nám.

Je také docela běžné, že během jistých týdnů či dokonce měsíců budete chtít jíst jedno a totéž jídlo pořád dokola a možná budete mít chuť i na něco, co si budete muset odepřít, například mořské plody nebo hektolitry silné černé kávy.

Ve vzácných případech dokonce může dojít k opravdu zvláštním těhotenským choutkám, které nemají s jídlem nic společného. Toužíte po hlíně, ledu nebo vás láká dětský pudr či dokonce prací prostředek? Tyto chutě mohou signalizovat přítomnost syndromu PICA (čte se pika), který může naznačovat různé zdravotní problémy, mezi jinými i anémii. Proto je důležité navštěvovat během těhotenství těhotenské poradny a nechávat si pravidelně kontrolovat zásoby hemoglobinu a železa.

Uspokojte své touhy s rozumem

Ukojení těhotenských chutí většinou není problémem, pokud je konzumace jídel rozumná. Určitě je znepokojivé, pokud těhotná žena neustále konzumuje jen nezdravá jídla z rychlého občerstvení, sladkosti, slané pochoutky a potraviny s vysokým obsahem cukrů a nezdravých tuků. Během těhotenství se ženy rády vymlouvají právě na hormony a na to, že přece vytvářejí nový život, ale je třeba si uvědomit, že konzumací nezdravé stravy ohrožujete život miminka a také svůj zdravotní stav.

Během devíti měsíců těhotenství je vhodné vyhýbat se ultra zpracovaným potravinám, rychlému občerstvení a sladkostem. Přidejte do svého jídelníčku ovoce, zeleninu, a přirozeně slané potraviny jako olivy, sardinky a nakládanou slanou zeleninu (ano, i kyselé okurky). Upřednostňujte doma vařenou stravu nebo stravu z restaurací, které používají kvalitní suroviny.

Neznamená to, že se máte obloukem vyhýbat čokoládě, zmrzlině, hamburgerům a bramborovým lupínkům. Tato jídla by však neměla být na jídelníčku den co den. Uspokojí sice vaše choutky, ale příjem důležitých látek potřebných pro správný vývoj miminka bude téměř nulový.