Francouzské ratatouille s treskou

1 min.
28. čen'22
Všechny budoucí maminky vědí, že během těhotenství si musí dopřát kvalitní jídlo, které se postará o správný vývin miminka. Právě proto je tradiční francouzské ratatouille skvělou volbou. Jídlo bohaté na zeleninu dodá tělu potřebnou dávku antioxidantů a vlákniny, která zlepšuje trávení. Zapomínat nesmíme ani na chutnou tresku, která je zdrojem kvalitních bílkovin.
Počet porcí
 1
Ingredience
  • ½ menšího lilku
  • ½ menší cukety
  • ¼ červené papriky
  • ¼ zelené papriky
  • 1 rajče
  • ¼ cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 bobkový list
  • ½ čajové lžičky rajčatové šťávy
  • ½ čajové lžičky cukru
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 filet z tresky
  • pár lístků bazalky
Postup

Lilek, cuketu, zelenou a červenou papriku a rajče opláchněte a nakrájejte na malé kostičky. Oloupejte cibuli a česnek a nasekejte nadrobno. Takto připravenou zeleninu vložte do parního vařiče v pořadí rajče, cibule, česnek, cuketa, paprika a lilek (pořadí je důležité kvůli páře, která proniká shora dolů a zelenina se tak uvaří rovnoměrně). Do nádržky dolijte vodu po úroveň 3 a nechte vařit.

Zatímco se zelenina vaří na páře, připravte si třesku: filet posypte moukou a pomalu opečte na pánvi s trochou olivového oleje. Z jedné strany tresku opékejte, dokud není ze spodu upečená dozlatova. Pak ji otočte a zlehka (pouze cca 10 sekund) opékejte na druhé straně.

Předehřejte troubu na 180 °C. Uvařenou zeleninu sceďte a smíchejte s tymiánem, bobkovým listem, rajčatovou šťávou, cukrem a olivovým olejem. Tuto směs dejte do zapékací mísy a pečte při teplotě 180 °C přibližně 20 minut. Po dvaceti minutách položte na ratatouille předpečenou tresku a pečte ještě 8 minut. Po vyjmutí z trouby pokapejte olivovým olejem, posypte lístky bazalky a podávejte.