- ½ menšího lilku
- ½ menší cukety
- ¼ červené papriky
- ¼ zelené papriky
- 1 rajče
- ¼ cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 snítka tymiánu
- 1 bobkový list
- ½ čajové lžičky rajčatové šťávy
- ½ čajové lžičky cukru
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 filet z tresky
- pár lístků bazalky
Lilek, cuketu, zelenou a červenou papriku a rajče opláchněte a nakrájejte na malé kostičky. Oloupejte cibuli a česnek a nasekejte nadrobno. Takto připravenou zeleninu vložte do parního vařiče v pořadí rajče, cibule, česnek, cuketa, paprika a lilek (pořadí je důležité kvůli páře, která proniká shora dolů a zelenina se tak uvaří rovnoměrně). Do nádržky dolijte vodu po úroveň 3 a nechte vařit.
Zatímco se zelenina vaří na páře, připravte si třesku: filet posypte moukou a pomalu opečte na pánvi s trochou olivového oleje. Z jedné strany tresku opékejte, dokud není ze spodu upečená dozlatova. Pak ji otočte a zlehka (pouze cca 10 sekund) opékejte na druhé straně.
Předehřejte troubu na 180 °C. Uvařenou zeleninu sceďte a smíchejte s tymiánem, bobkovým listem, rajčatovou šťávou, cukrem a olivovým olejem. Tuto směs dejte do zapékací mísy a pečte při teplotě 180 °C přibližně 20 minut. Po dvaceti minutách položte na ratatouille předpečenou tresku a pečte ještě 8 minut. Po vyjmutí z trouby pokapejte olivovým olejem, posypte lístky bazalky a podávejte.