Tříkolky pro batolata: Jako tříkolky pomáhají při rozvoji motorických dovedností

7 min.
20. zář'24

Všichni rodiče chtějí přirozeně podporovat rozvoj motoriky svých dětí a hledají nové možnosti, které budou zároveň zábavné. Od jara až do podzimu se děti mohou vyřádit na tříkolkách, které přispívají ke správnému motorickému vývoji. Pokud vás zajímá, jakým způsobem tříkolky pomáhají dětem růst, čtěte dál a dozvíte se mnohem víc.

Jakou roli hraje hrubá motorika ve vývoji dětí?

Hrubá motorika se začíná rozvíjet v dětském věku a během dětství se neustále zlepšuje. Je opakem jemné motoriky a zahrnuje velké pohyby těla a schopnost ovládat je. To vyžaduje využívání velkých svalů na rukou, nohou a trupu.

Význam hrubé motoriky není třeba podceňovat, protože právě ona tvoří základ pro jemné motorické dovednosti, mezi které řadíme například psaní. Obtíže s hrubou motorikou mohou ovlivnit život dítěte různými způsoby, včetně jeho výsledků ve škole a nepříznivě mohou ovlivnit celkovou kvalitu života.

Jak pomáhají tříkolky rozvíjet motorické dovednosti?

Motorický vývoj v raném dětství je rozhodující pro celkový růst dítěte. Zahrnuje fyzické posílení kostí, svalů a schopnost pohybu. Hrubá motorika se u dětí začíná rozvíjet před jemnou motorikou již v miminkovském období, tedy od narození do pěti let. Mezi dovednosti hrubé motoriky řadíme například:

  • rovnováhu
  • sezení
  • běh
  • skákání
  • tlačení a tahání
  • koordinaci

Tříkolky pro batolata mají nižší sezení než standardní kola a dětem se na nich během jízdy sedí pohodlněji. Právě takové tříkolky pro nejmenší děti mohou být při získávání dovedností z oblasti hrubé motoriky mimořádně prospěšné. Jsou ideální pro děti, které s ježděním teprve začínají, protože jsou malé, lehké a pomáhají dětem se zlepšováním rovnováhy, zdokonalují koordinaci a sílu nohou, což děti využijí i při jiných aktivitách, například při skákání a běhání.

Na tříkolkách děti nejen jezdí, ale občas je musí i tlačit nebo táhnout. Tato činnost zapojuje obě ruce, což pomáhá rozvíjet sílu a koordinaci horní části těla a rovněž přispívá k rozvoji hrubé motoriky. Povzbuzováním svého dítěte k jízdě na tříkolce můžete i vy jako rodič podpořit rozvoj klíčových hrubých motorických schopností, ze kterých bude mít mrňous užitek i v následujících letech, kdy už nebude až tak malý.

Trojkolka smarTrike pre deti

Lepší rovnováha

Jízda na tříkolce zlepšuje rovnováhu, která je pro rozvoj hrubé motoriky rozhodující. Při sledování vašeho děťátka během jízdy si jistě všimnete, že jeho sebedůvěra roste, protože se stává zručnější v orientaci a pohybu v dobře známém prostředí. Jízdou na tříkolce si děti nejen zlepšují rovnováhu, ale vybudují si také svaly při šlapání, řízení a přejíždění přes překážky, například obrubníky, výtluky či při změně terénu.

Děti si jízdu na své nové tříkolce budou užívat, aniž by vnímaly jakýkoli proces rozvoje. Stanou se z nich průzkumníci svého okolí a budou si užívat svobody pohybu, kterou jim jízda na tříkolce poskytuje. Neexistuje lepší způsob, jak zlepšit hrubou motoriku než hrou, a tříkolka je zábavným cvičením, které si může vychutnat celá rodina.

Dokonalejší koordinace

Koordinace, tedy schopnost používat více částí těla pro konkrétní činnost v jednom momentě (jako například řízení a šlapání do pedálů), je další oblastí, ve které tříkolky pomáhají dětem rozvíjet se. Tříkolky pomáhají s rozvojem tzv. bilaterální koordinace, což je schopnost používat obě strany těla najednou koordinovaným způsobem.

Oboustranná koordinace je důležitá, protože mnohé pohyby a činnosti vyžadují použití obou stran těla. Ty se zapojují i při chůzi, chytání míče a hraní obecně. Jízda na tříkolce podporuje také rozvoj koordinace ruka-oko a koordinaci ruka-noha, protože děti musí šlapat do pedálů, přičemž se oběma rukama drží řídítek a zároveň musí sledovat cestu, a to nejen přímo před sebou, ale i po stranách.

Lepší výdrž a síla

Pravidelnou jízdou na tříkolce mohou děti zvýšit svoji celkovou sílu a výdrž. To je obzvláště výhodné pro děti, které mají nízký svalový tonus nebo slabé svaly. Jízda na tříkolce také pomáhá batolatům zlepšit držení těla, a to posílením svalů trupu a zad, což jim umožní sedět vzpřímeně a udržovat dobré držení těla po celý den, nejen během jízdy na tříkolce.

Jízda na tříkolce je také vynikajícím způsobem, jak povzbudit děti k aktivitě a zájmu o fyzickou hru. Pravidelnou jízdou s povzbuzováním rodičů si děti budují důvěru ve svůj talent a budou se cítit pohodlněji, když budou v budoucnu čelit fyzickým překážkám.

Trojkolka a kočík v jednom

Tříkolky, které rostou s dětmi

Tříkolky budou pomáhat dětem s rozvojem hrubé motoriky a zároveň s nimi mohou růst. Proto při koupi dětské tříkolky zvažte různé možnosti. Zaměřte se na tříkolky, které mají různé „evoluční“ stupně a s přibývajícím věkem se budou přizpůsobovat rozvíjejícím se dětským schopnostem.

Tříkolka STR5 toT's Bunny 7v1 smarTrike

Designová tříkolka STR5 toT's Bunny 7v1 od světového lídra v produkci dětských tříkolek smarTrike je skládací tříkolka s motivem zajíčka, kterou budou děti využívat od 6 měsíců až do 3 let. V období kojence ji můžete využívat jako sportovní kočárek, později jako tříkolku, kterou má plně pod kontrolou rodič a poslední fází bude samostatná jízda děťátka. Výhodou této tříkolky STR5 7v1 od smarTrike je to, že ji rychle a jednoduše dokážete přizpůsobit děťátku a jeho dovednostem. Designový model tříkolky smarTrike se zajíčkem navíc můžete rozšířit o rozkošné doplňky ze stejné designové linie.

Tříkolka smarTfold 7v1 500 Stroller Melange smarTrike

Rovněž v šesti krocích budou vaše děti využívat i tříkolku smarTfold 7v1, kterou oceníte i vy jako rodiče, a to zejména při cestování. Tříkolka smarTfold 7v1 od smarTrike představuje prémiový model, který se po složení „scvrkne“ až o 85 % svého objemu. Samozřejmě to není jediný důvod, proč byste při výběru měli zvážit i tuto tříkolku. Tříkolka smarTrike bude s dětmi růst v šesti krocích, přičemž v každém jednom kroku jim přinese maximální komfort. Vy budete s nadšením sledovat pokroky vašeho děťátka, které bude den za dnem odvážnější a šikovnější.

Tříkolka a kočárek Evolutive Robin Trike Smoby

Požitek z jízdy děti zažijí i na tříkolce Evolutive Robin Trike od renomované francouzské značky Smoby. Tříkolka je v první fázi sportovním kočárkem se vším, co k tomu patří. Má bezpečnostní pás a ochrannou hrazdu, kterou ve druhé fázi odmontujete a na přední kolečko připevníte pedály. Tříkolku v této fázi mají stále pod kontrolou rodiče, ale mrňous si už zvyká na pedály a řídítka, která převezme do vlastních rukou ve fázi číslo 3. Všestranně využitelná tříkolka Smoby má dokonce unisex design a bude se líbit chlapcům, dívkám, maminkám i tatínkům.