Týdenní průvodce milníky děťátka: 9. – 16. týden po narození

  Kategorie: Miminko a batole,
4 min.
01. říj'24

Během prvních dvou měsíců jste si už zřejmě zvykla na přítomnost miminka a máte vytvořenou společnou rutinu. Každodenní pokroky vašeho děťátka vás však stále příjemně překvapují a my se vůbec nedivíme. Pojďte se spolu s námi podívat na to, jak bude pokračovat miminko do 16. týdne.

Jste připravena na další týdny změn, které vás čekají? Jen nedávno jste si z porodnice donesla malý uzlík a nyní už vaše miminko dosahuje neuvěřitelných pokroků. Stejně rychle bude pokračovat i během dalších dvou měsíců, které budou plné objevů a dokonce smíchu.

9. týden

Devátý týden se ponese ve znamení sluchového vývoje. Děťátko v tomto období začínají fascinovat zvuky, a to zejména vysoké tóny. Miminka se také začínají zajímat o vaše rty, proto je důležitá artikulace zmíněná v první části této série článků. Připravte se na upřený pohled děťátka na vaše rty a také na zvukovou zpětnou vazbu. Sice nesrozumitelnou, ale zato velmi rozkošnou.

10. týden

Velké pokroky s sebou přináší právě desátý týden. Miminko už dokáže rozpoznat tvář rodiče ve skupině lidí a také vesele reaguje na přítomnost známých tváří, a to hlavně vrtěním a široce otevřenýma očima. Tento čas je ideální pro socializaci děťátka a jeho zapojení do rodinných aktivit. Během domácích prací noste miminko v nosiči a během rodinného stolování jej mějte také u sebe, ideálně v lehátku, které je výškově nastavitelné. Díky tomu bude mít miminko pocit, že opravdu patří do rodiny.

11. týden

Máte pocit, že váš prcek najednou spí o něco kratší dobu? Nezdá se vám to. Miminka kolem třetího měsíce po narození opravdu spí méně a během bdění se chtějí o tomto novém světě dozvědět co nejvíce. Při hrách (pokud tomu tak můžeme v tomto období říkat) však nevydrží dlouho a už po pár minutách sledování vlastního odrazu v zrcadle mohou odvrátit hlavičku jiným směrem. To znamená, že přišel čas na nové podněty.

Ako sa vývija bábätko v treťom a štvrtom mesiaciZdroj foto: Freepik

12. týden

Závěr třetího měsíce se bude miminku spojovat s dalším zdrojem fascinace – vlastníma rukama. Miminka mohou strávit dlouhé minuty pozorováním vlastních dlaní, které si nakonec budou vkládat o úst a zkoumat je i takovýmto způsobem. Tyto experimenty podpoříte tím, že dětem do rukou vložíte předměty s různými povrchy, například textilní knížky, plyšové nebo silikonové hračky a podobně.

13. týden

Na začátku čtvrtého měsíce vás děťátko potěší sladkými úsměvy, šibalským chováním, smíchem, chichotáním a dokonce dlouhým žvatláním. Tyto vývojové milníky patří pro rodiče mezi ty nejcennější, proto je nezapomeňte zaznamenat na fotky a videa. Později se k nim budete s radostí vracet.

14. týden

Přichází čas chrastítek a hraček, které visí. Miminka si v tomto období rozvíjejí dovednosti rukou a očí, pokračují ve fascinaci hračkami s různými texturami, jasnými barvami a předměty, které vydávají zvuky. Na tyto hry vybírejte hračky prvotřídní kvality, protože zcela jistě skončí nejen v rukou, ale také v ústech dětí.

15. týden

Zvykla jste si na to, že miminko zůstalo na místě, kde jste ho položila? Inu, s takovým chováním se můžete od nynějška rozloučit. Kolem 15. týdne se začne miminko přetáčet, a to buď na bříško, nebo na záda. V této fázi vývoje můžete odložit zavinovačky a vytáhnout různé zábrany do postýlky, které děťátku zabrání otočit se a spadnout z postele.

16. týden

Váš drobeček je ze dne na den silnější a dokonce začíná protestovat, když jej budete neustále ukládat na bříško. Takto strávený čas je však nezbytný k tomu, aby si děti procvičily svaly krku, hrudníku, hrudního koše a rukou. Právě díky těmto svalovým skupinám jsou miminka schopna přetočit se, plazit se a později i sedět. Nedokážete udržet děťátko na břiše? Lehněte si k němu, avšak mimo zorné pole a povídejte si s ním. V úžasu sledujte, jak vás bude hledat. Té radosti, když vás najde, se jen tak něco nevyrovná.