Týdenní průvodce milníky děťátka: Prvních 8 týdnů po narození

  Kategorie: Miminko a batole,
5 min.
27. srp'24

Každé miminko se vyvíjí vlastním tempem, ale přesto existují určité milníky, kterými se řídí rodiče, ale i odborníci. Následující série článků o vývojových milnících děťátka vás připraví na to, jaké změny sledovat během prvního roku děťátka, a to týden po týdnu již od narození.

První rok života je plný změn a zřejmě všichni rodiče budou souhlasit s tím, že děťátko se jim během tohoto období mění přímo před očima. Během prvních dvanácti měsíců spolu projdete řadou změn. Některých milníků bude děťátko dosahovat jako z učebnice, v jiných bude napřed a v dalších bude naopak možná trochu zaostávat.

Myslete na to, že každá menší odchylka je v pořádku, ale i v tomto případě vsaďte na svůj šestý smysl a pokud se vám něco nebude zamlouvat, navštivte s prckem pediatra. Mezitím se podívejte na to, jak bude vaše děťátko postupovat během prvních dvou měsíců po narození.

1. týden

Váš novorozenec je na světě teprve týden, ale už teď ví, že se na vás může spolehnout. Dokáže rozeznat váš hlas, a právě tato schopnost dokáže miminkům jen týden po narození pomoci přizpůsobovat se novému světu, do kterého se narodila. Samozřejmě, že novorozenec během prvního týdne nerozumí slovům, ale když na něj mluvíte, vnímá to jako projev lásky. Komunikací s miminkem už v tomto období budujete základ pro rozvoj jazyka a podporujete řečové centrum v mozku.

2. týden

Během druhého týdne na tomto světě se bude zlepšovat zrak novorozence. Jeho oči budou stále jakési zamlžené, ale miminku se rozšíří svět, protože začne vidět do vzdálenosti přibližně 30 cm. Toto je vzdálenost, které většinou dosáhnete při krmení, ale i přebalování a koupání miminka. Při všech těchto činnostech pohybujte hlavou ze strany na stranu a pozorujte, jestli vás oči novorozence sledují. Toto cvičení pomáhá budovat oční svaly dětí a jejich sledovací schopnosti.

Míľniky bábätka po narodeníZdroj foto: Freepik

3. týden

Pohyby děťátka jsou krátce po narození náhodné a trhané. Ale už ve třetím týdnu se to postupně začíná měnit a vy můžete mít pocit, že váš prcek se začíná tulit. Všímejte si, jak se mění držení těla miminka, když ho držíte nebo ho máte položené na hrudi – tlačí se na vás a chce k vám být co nejblíže. Vaše náruč a dokonce i vůně působí na novorozence uklidňujícím dojmem, proto je pro něj vaše přítomnost nesmírně důležitá.

4. týden

Všimli jste si, že váš novorozenec už využívá hlasivky i na něco jiného než jen na pláč? Kolem čtvrtého týdne začínají miminka vydávat různé zvuky, a to zejména tehdy, když uvidí nebo uslyší rodiče. Vhodné je napodobovat tyto zvuky, čímž podpoříte progres miminka. Stále platí, že je třeba s ním co nejvíce mluvit a nezapomínejte artikulovat. Uvidíte, že později se bude děťátko snažit poskládat rty stejně jako vy. Ale to už pořádně předbíháme.

5. týden

Počínaje tímto týdnem budou pohyby miminka plynulejší a účelnější, přičemž trhané a náhodné pohyby se začnou pomalu vytrácet. Nenechávejte nic na náhodě a každý den s miminkem cvičte. Krční svaly děťátka jsou v tomto období stále dost slabé a miminko je křehké, proto nic nepřehánějte a při pohybech vždy podpírejte hlavičku miminka.

6. týden

V šestém týdnu vás miminko může obdařit prvním skutečným úsměvem, který už nebude jen mimovolným reflexem při jiných činnostech. Jak rozlišit úsměv od mimovolné grimasy? Když se koutky úst posunou směrem nahoru, rozjasní se i oči děťátka. První bezzubý úsměv bude jeden z nejkrásnějších okamžiků vašeho společného života.

Míľniky novorodencaZdroj foto: Freepik

7. týden

Další milník, kterého vaše miminko dosáhne, bude pochopení smyslů, respektive snaha o jejich chápání. Při pohledu na chrastítko si spojí předmět se zvukem, který vydává. Zlepšuje se také smysl pro barevnost. Děti už začínají upřednostňovat světlé odstíny před černobílými barvami a dávají přednost trojrozměrným objektům před těmi plochými.

8. týden

Hlavička miminka je stále labilní a kýve se bez podepření ze strany na stranu, ale svaly na krku jsou ze dne na den silnější. Je dokonce možné, že v 8. týdnu miminko zvedne hlavu o 45 stupňů, proto nastal čas dávat ho na bříško, aby mohlo svaly ještě více procvičovat. Samozřejmě, vždy jen pod dohledem rodiče.

Věřili byste tomu, že vaše miminko je tady s vámi už dva měsíce? Neuvěřitelné, jak ten čas letí, že? A jelikož každý milník si zaslouží odměnu, potěšte své děťátko krásnou hračkou a nezapomínejte ani na sebe. Díky kuchyňským pomocníkům ušetříte spoustu času, který můžete věnovat své rodině.