7 nejčastějších znaků, které odhalí ušní infekci

  Kategorie: Zdraví dítěte,
6 min.
09. srp'24

Rodiče malých dětí bez problémů poznají vyrážku ukrytou pod plenou a odhalí i rýmu, ale včas rozpoznat ušní infekci už není tak jednoduché. Může se objevit zcela nepozorovaně a stejně potichu se také šíří. Víte, jak ji včas odhalit?

Statistiky nepustí. Do tří let dostanou ušní infekci až tři čtvrtiny dětí. Děti v tomto věku nemají silný imunitní systém, takže k ušní infekci jsou obzvláště náchylné. Eustachovy trubice v dětských uších jsou oproti těm dospěláckým více horizontální, což také umožňuje shromažďování tekutiny, která v důsledku toho neodtéká.

Ako sa lieči ušná infekcia?Zdroj foto: Freepik

Nejčastějším spouštěčem infekcí ucha u dětí je nachlazení, které ještě více oslabuje již tak slabou dětskou imunitu. Sekrety, které by se za jiných okolností dostaly z dutin ven, se během nemoci zachycují ve středním uchu a umožňují virům a bakteriím způsobit infekci, což vede k zánětu ušního bubínku. Ušní infekce se někdy vyléčí, aniž byste o její přítomnosti vůbec věděli, přesto je třeba si při nemoci všímat následujících sedmi znaků, které ji pomohou včas odhalit.

  • Výtok z ucha: můžete se setkat i s pojmenováním „zlaté znamení“. Je to právě neobvyklý ušní výtok, který vás s děťátkem požene do ambulance pediatra. Při infekci ucha je výtok hustý, žlutý a dokonce může být i krvavý, a to v případě, že došlo k prasknutí ušního bubínku.
  • Intenzivnější pláč: děti pláčou. Některé více, jiné méně, ale pokud máte pocit, že život toho vašeho se najednou změnil na slzavé údolí, zkuste za tím hledat zmíněnou ušní infekci. Pláč však může být znakem různých problémů, proto jeho zvýšenou intenzitu určitě nepodceňujte a hledejte příčinu.
  • Častěji si sahají na ouško: pozornost zbystřete i v případě, že vaše dítě se najednou svých uší dotýká častěji. Saháním, taháním nebo šťouráním v uchu se miminka a batolata snaží zmírnit nepohodu a může se také stát, že si do postiženého ucha budou tlouci.
  • Horečka: ta je příznakem mnoha infekcí. Pokud má vaše dítě horečku, je třeba vyloučit všechny příčiny, které ji způsobují. Nejčastější příčinou ušních infekcí je kromě horečky i nachlazení, jelikož tělo bojuje s infekcí ještě předtím, než se začne šířit v uchu.
  • Nespavost: příčinou nespavosti v důsledku ušní infekce může být změna tlaku, která je často nepříjemná až bolestivá. To může způsobit, že dítě bude mít problém s usínáním, a to hlavně s usínáním a následným spánkem na zádech.
  • Zhoršený sluch: ano, děti mají svá tvrdohlavá období, ale může se stát, že za zhoršeným sluchem je infekce ucha. Když se tekutina nahromadí v příslušných kanálcích, způsobuje ztrátu sluchu, což znamená, že děti s ušní infekcí najednou opravdu neslyší a tím pádem nereagují na zvuky.
  • Nemotornost: zřejmě jste věděli, že centrum rovnováhy se nachází právě ve vnitřním uchu. Pokud je tato oblast zanícená nebo je v ní nahromaděná tekutina, může způsobit nemotornost.

Kromě těchto nejčastějších příznaků se u některých dětí může objevit nechutenství, zvracení nebo průjem. Tyto symptomy se však objevují vzácně a častěji jsou spolu s ušní infekcí průvodním jevem jiného zdravotního problému.

Pokud si myslíte, že by mohl mít mrňous infekci ucha, nepropadejte panice. Infekce uší mohou přejít i samy nebo díky antibiotikům. Na rozdíl od nepříjemných a dlouhotrvajících nachlazení příznaky ušní infekce odeznívají rychleji. Návštěvu pediatra však neodkládejte, ten nejlépe posoudí, jakou léčbu vyžaduje ouško vašeho děťátka.

U dětí do šesti měsíců lékaři obvykle předepisují antibiotika. Citlivý a ne dostatečně vyvinutý imunitní systém by nemusel infekci udržet v uchu a ta by se mohla šířit do jiných částí těla. Od 6 měsíců do 2 let již lékaři upouštějí od antibiotik, pokud nejsou přidruženy jiné obtíže.

Když je však infekce výrazná, je lepší zbavit se jí pomocí antibiotik, aby děťátko zbytečně netrpělo. V pozdějším věku už bude organismus dětí natolik silný, že si bude chtít s infekcí ucha poradit sám, protože pediatr může léčbu antibiotiky odkládat, dokud to nebude nezbytné.

Príznaky infekcie uchaZdroj foto: Freepik

Dá se ušní infekci předejít?

Ušní infekce může přijít bez varování, ačkoli děláte vše pro to, abyste jí zabránili. Pediatři doporučují jako prevenci:

  • kojení během prvního roku života. Mateřské mléko obsahuje protilátky, které mohou snížit riziko vzniku ušních infekcí. V případě, že krmíte děťátko z láhve, dělejte tak vsedě. Pokud krmíte děťátko vleže, mléko snáze proudí do středního ucha, kde může vzniknout infekce.
  • vyhýbání se nachlazení. Tomuto se někdy nedá zabránit, zvláště pokud dítě tráví čas v kolektivu vrstevníků. Dbejte však na správnou hygienu a také volte oblečení vhodně přizpůsobené počasí.
  • léčbu alergií. Pokud má vaše děťátko alergii, dělejte vše pro to, abyste ji udrželi pod kontrolou. Hleny způsobené alergií často blokují Eustachovu trubici, čímž se zvyšuje šance na vznik ušní infekce.
  • nekouřit. Podle některých studií mají děti vystavené pasivnímu kouření dvakrát až třikrát vyšší pravděpodobnost vzniku ušních infekcí v porovnání s dětmi, jejichž rodiče nekouří.
  • očkování. Existují vakcíny proti pneumokokům, chřipce a meningitidě, které výrazně snižují riziko vzniku infekcí ucha.

Infekce ucha je nepříjemná diagnóza, kterou děti prožívají hůře než rodiče. Často nevědí, co se s nimi děje a nedokážou vyjádřit, co je trápí. Všímejte si svých dětí a neberte prvotní příznaky jakékoli infekce na lehkou váhu.