10 tipů pro úspěšné letní cestování s dětmi

9 min.
23. čec'24

Jet na dovolenou s dětmi nebo zůstat raději doma? Dovolená s dětmi může být risk, ale také obrovský zisk. Stačí si předem vše naplánovat, nepřehnat to s naplánovanými aktivitami a naučit se i neúspěchy proměnit ve skvělé vzpomínky. Máme pro vás 10 tipů, díky kterým bude letní cestování s dětmi úspěšné.

Letní sezóna je tady a s ní přišel i lov na zážitky, které si děti budou pamatovat po zbytek svého života. Léto znamená čas na objevování, tvoření a společný čas, kterého je někdy během roku nedostatek. Při plánování dovolené, ať už doma nebo v zahraničí, je třeba vzít v úvahu několik faktorů. Následující užitečné rady jistě přispějí k úspěšné dovolené s dětmi na palubě.

Hluboký nádech a začínáme

Cestujete s dítětem (nebo dětmi) poprvé? Zhluboka se nadechněte, uklidněte se a začněte s plánováním dovolené. Rodiče často chtějí, aby výlet dopadl na jedničku a aby dětem dopřáli vše, po čem budou toužit. Jako první je proto třeba si uvědomit, že ne všechno vyjde podle plánů, a to je naprosto v pořádku. Stanovte si rozumné cíle (i co se týče dojezdu do cíle) a připravte se na změnu, protože cestování není vždy procházka růžovou zahradou.

Bez obav si vytvořte seznam, ale počítejte s tím, že „během jízdy“ budete experimentovat. Nezapomeňte na jídlo, toaletní potřeby, oblečení navíc a postarejte se o to, aby měly děti v autě pohodlí. To znamená kvalitní a pohodlnou autosedačku, příjemně nastavenou teplotu a dostatečné množství podnětů k zahnání nudy. Ale k tomu se ještě dostaneme.

Věk dětí jako klíčový faktor

Cestujete s kojencem, školákem či teenagerem? Při přemýšlení o plánech dovolených nezapomínejte na věk dětí. Malým dětem je třeba zajistit bezpečnost a komfort, proto je nezbytnou součástí palubní tašky dudlík, přikrývka a oblíbená hračka. Starší děti už budou chtít na cestu přibalit knihu, dokonale připravený hudební playlist, karetní hry a povinnou výbavou pro ně zřejmě budou mobily a tablety, takže není třeba zapomínat ani na nabíječky.

Samozřejmě, na prvním místě je vždy bezpečnost, a to jak v dopravním prostředku, tak v cílové destinaci. Starším dětem vysvětlete, jaká jsou pravidla, dejte jim trochu volnosti, dovolte jim občas rozhodovat (například při výběru jídla nebo koupi suvenýru), přesto je pravidelně kontrolujte. Ty menší, přirozeně, nespouštějte z očí a ujistěte se, že při vstupu do vody mají na sobě plovací pomůcky a plavky, které jsou dobře viditelné. Více o výběru správných plavek si můžete přečíst v tomto blogu.

Dovolenka pri mori s deťmi

Zdroj foto: Freepik

Sbalte se nalehko

Pokuste se sbalit každého člena rodiny do jednoho malého kufru, tedy takového, který byste si s sebou mohli vzít i na palubu letadla. To poslední, co chcete dělat, je vláčet se na dovolenou s obrovskými a těžkými kufry. Cestování s velkými zavazadly je náročné, vyčerpávající a mnohdy i zbytečné. Na balení myslete již při výběru hotelu či soukromého ubytování a zjistěte si, jaké možnosti nabízí vaše dovolenkové ubytování. Je dost možné, že nebudete potřebovat skládací postýlku či vaničku pro miminko. I drogerii a kosmetiku si můžete nakoupit hned po příjezdu do cíle.

Děti nebudou potřebovat ani mnoho hraček. Těm menším stačí jedno oblíbené plyšové zvířátko a jedna sada hraček do písku. Starší děti se už zřejmě sbalí samy, ale také toho nebudou potřebovat mnoho. Dovolená je sama o sobě plná podnětů a děti se raději soustředí na objevování nových věcí než na hraní si s tím, co mají i doma.

Lékárnička je povinná výbava

Všichni rodiče doufají, že letní dovolená se obejde bez zranění, ale tím, že s sebou vezmete i lékárničku, nic nezkazíte. Neměly by v ní chybět volně prodejné léky proti bolesti, horečce, průjmu, křečím v břiše, krém na opalování a po opalování, repelent proti hmyzu, antibakteriální mast, leukoplasti a pinzeta. Vhodné je také vyřídit všem členům rodiny cestovní pojištění, které vám zajistí lékařskou péči v místě dovolené.

Nepřehánějte to s plány

Mnozí cestovatelé trpí před i během dovolené syndromem FOMO (z angl. fear of missing out, tedy strach z promeškání něčeho). Je však důležité si uvědomit, že na dovolené nestihnete navštívit každé jedno místo, které doporučuje dovolenková brožurka. Nedovolí vám to čas ani skutečnost, že děti potřebují přestávky. Netahejte je násilím z jednoho místa na druhé a dovolte jim (i sobě) zažít pocit sladkého nicnedělání. Umožněte dětem dělat to, co chtějí ony. Touží postavit si na pláži hrad z písku? Dohlížejte na ně a mezitím i vy odpočívejte.

Po zbytek roku se neustále za něčím honíte, musíte stíhat termíny v práci, přitom musíte vyzvednout děti ze školky a ze školy, navařit, uklidit, navštívit prarodiče, nezapomenout na termíny u lékařů… Dovolená poskytuje ideální prostor k tomu, aby si celá rodina vydechla, užívala si nová jídla v restauraci a zejména čas, který vás nikam netlačí.

Plánujte spolu s dětmi

S předchozím bodem úzce souvisí právě plánování spolu s dětmi. Nevynechávejte je z plánování dovolené jen proto, že jsou ještě malé a „ničemu nerozumí“. Právě děti se mohou postarat o to, že letošní dovolená bude ta nej. Nechte děti rozhodnout o tom, ve které restauraci se poobědváte a na kterou pláž dnes pojedete. Naučte je orientovat se v mapách a během procházky městem je nechte vést. Myslete i na jejich potřeby a na to, že když budou v pohodě děti, budete se tak cítit i vy.

Dovolenka s malými deťmi

Zdroj foto: Freepik

Ubytování rezervujte předem

Program dovolené může zůstat nevyplněný, ale co byste měli mít určitě zarezervováno dopředu, je ubytování. Ano, i dnes se najdou dobrodružné rodiny, které mají přibližný cíl a ubytování hledají přímo na místě, kde se lze spoléhat pouze na dobře známé tabule s nápisem zimmer frei. Myslete však na to, že takové „dobrodružství“ s sebou přináší zbytečný stres a někdy i hodiny strávené v autě navíc. Třeba počítat i s tím, že ubytování hledané naslepo nemusí vyhovovat požadavkům vaší rodiny.

Ubytování, ať už soukromé nebo v hotelu/penzionu proto rezervujte předem. Z pohodlí domova můžete prozkoumat různé typy ubytování a předem se domluvíte s hotelovým manažerem nebo majitelem soukromého ubytování na to, co budete potřebovat. Zjistěte, zda budete mít k dispozici postýlku, pračku, vanu, zda má apartmán balkon nebo soukromý bazén. Díky tomu budete předem vědět, do čeho jdete a můžete se soustředit na jiné věci.

Najděte venkovní hřiště

I když se vám to možná v dnešní době plné sociálních sítí nezdá, léto je především časem, který patří hrám v exteriéru. Najděte v cílové destinaci všechna dostupná exteriérová hřiště a jděte je s dětmi prozkoumat. Pro vás to možná bude nuda, ale pro děti je nový prostor místem plným podnětů.

Nebojte se také naplánovat menší túru, kterou zvládne každý člen rodiny, a objevujte spolu nová místa. Možná vás děti překvapí tím, že se jim bude náramně líbit v místní botanické nebo zoologické zahradě a v případě dovolené v zahraničí nevynechávejte ani akvária. Děti tam objeví živočichy, které jinde jen tak snadno neuvidí.

Zábava začíná již v autě

Někdy polovina úspěšné dovolené začíná už v autě. Cesta na dovolenou zvykne být dlouhá a monotónní, proto je třeba děti zabavit a zaměřit jejich myšlenky na něco jiného. Cílem je v tomto případě připravit tašku, ve které najdou rozptýlení. Její součástí by měly být zdravé snacky, staré i nové hračky. Vašim dětem možná bude stačit tablet s oblíbenými pohádkami, ale vyzkoušejte také starou známou klasiku v podobě karetních her či knih.

Zavzpomínejte si i na své dětství a zahrajte si s dětmi hry, které jste během cest kdysi hrávali vy. Za vyzkoušení určitě stojí Hádej, na co myslím, ale hádat můžete také značky blížících se aut nebo můžete spolu vytvářet seznamy poznávacích značek aut z jiných zemí. Bude na cestách nejvíc aut z Chorvatska, Maďarska, či dokonce Německa nebo Nizozemska? Objevujte z auta okolní krajinu, která se mění z kilometru na kilometr a kdoví, možná během cesty objevíte svou příští dovolenkovou destinaci.

Skvělá nálada nade vše

Nálada je nakažlivá. I ta dobrá, ale i ta špatná. Pokuste se během dovolené myslet pozitivně a i nepříznivé okolnosti otočte v legraci. Rodičovská pohoda se promítne i do pohody dětí, ale platí to i opačně. Pokud jste ve stresu a máte pocit, že nic nejde podle plánu, děti to pocítí a stres celé rodiny se ještě zdvojnásobí. Nepodařilo se vám najít místo na pláži? Projděte se a objevte nové pláže – v dovolenkové destinaci přece není nikdy jen jedna pláž. Podařilo se vám zničit hned během prvního dne oblíbenou obuv? Svět se nezhroutí, určitě máte s sebou jiné boty, a pokud ne, nový pár koupený na dovolené se může stát oblíbeným a navíc praktickým suvenýrem. Prší už třetí den v kuse? Vygooglete nejbližší kryté koupaliště, zajděte s dětmi do akvária, hrajte společenské hry.

Určitě to není vaše poslední společná dovolená a z každého neúspěchu se můžete při plánování té příští poučit. Užívejte si každý jeden moment s rodinou a vychutnávejte si fakt, že nemusíte pracovat a starat se o domácnost. I to jsou malé dovolenkové výhry, na které není třeba zapomínat.