Jak zmírnit úzkost dítěte z prvního dne ve školce

  Kategorie: První roky dítěte,
8 min.
23. srp'24

První den ve školce se vždy nese ve znamení dvou pocitů – nadšení a nervozity. Tu budou pociťovat děti i rodiče, přece jen jde o velký krok v životě vašeho dítěte. Usnadněte dětem nástup do školky a připravte je již předem na to, co je čeká.

Pociťovat úzkost z nových, nepoznaných věcí a událostí je přirozené a rodiče by pro to měli mít pochopení. Zmíněnou úzkost pociťují i ​​děti, netýká se tedy pouze dospělých. Představte si, jaké to musí být, když dítě najednou nemá na výběr a musí opustit dobře známé prostředí domova a strávit celý den v cizím prostředí v přítomnosti učitelek a vrstevníků, které nezná.

Na děti čekají noví kamarádi, nové hračky, nová pravidla a nový denní režim. To vše s sebou přináší nová očekávání, ale bez toho, aby byli na blízku rodiče a sourozenci, kteří zde dosud vždy byli. Není divu, že první dny ve školce mohou být pro mnohé děti plné slz, nervozity, strachu a… úzkosti. Existují však způsoby, kterými mohou rodiče i učitelé usnadnit nástup dětí do školky a pomoci jim zmírnit strach a úzkost během prvních dnů.

Nepokládejte na důležitost dne D velký důraz

Často jsou to právě rodiče (i prarodiče), kteří přikládají prvnímu dni ve školce velký význam. Ano, je to obrovský milník v životě děťátka, ale je to připomínání důležitosti tohoto dne, které v dětech nejčastěji vyvolává úzkost. Veškerá pozornost se soustředí na dítě, všichni mu neustále připomínají, že už brzy nastoupí do školky a už je z něj velká holka/velký kluk. Takové chování zvyšuje nervozitu dítěte a určitě mu nepomáhá, právě naopak.

Pokuste se změnit taktiku a přirovnávejte mateřskou školu k něčemu, co už děti důvěrně znají. Může to být například dětské hřiště, které často navštěvujete, vzpomeňte, že den ve školce vypadá podobně jako den strávený s kamarády a podobně. Vysvětlete dětem, že školka bude místem, kde si najdou přátele a budou si hrát, stejně jako to bylo například v jeslích, pokud je navštěvovaly. Snažte se alespoň v přítomnosti dítěte nedělat z prvního dne ve školce velkou vědu.

Deti v škôlke

Zdroj foto: Freepik

Propojte školku s domácím prostředím

Některé školky již v dostatečném předstihu před začátkem nového školního roku pořádají setkání rodičů a dětí s učiteli. Zjistěte, zda tyto akce neorganizuje i vaše mateřská škola. Pokud tomu tak není, poproste vedení školky o návštěvu s děťátkem a vysvětlete jim situaci s možnou úzkostí.

V některých školkách jsou dokonce nástěnky s rodinnými fotografiemi dětí, které rovněž přispívají ke zmírnění úzkosti a touze po domově. Nepříjemné pocity z nástupu do neznámého prostředí můžete odbourat i tím, že školku poprosíte o plán denních aktivit. Takto si s dětmi budete moci natrénovat běžný den ve školce v předstihu už doma.

Přečtěte si spolu knihu o nástupu do školky

Rodičům se možná bude zdát, že čtení knih nějak významně nepomáhá, ale není tomu tak. Dětské knihy se často věnují důležitým tématům a dětem pomáhají vyrovnat se s nejrůznějšími změnami, kterými procházejí, přičemž nástup do školky není výjimkou.

Najděte knihu, která se věnuje tomuto tématu, a opakovaně si ji s dětmi čtěte. Hlavní postavy knihy budou zažívat pocity, které prožívají i vaše děti a v knize určitě najdete i uklidňující slova, která dětem pomohou v boji se strachem.

Minimalizujte svou vlastní úzkost

Úzkost z prvního dne ve školce se nevyhýbá ani rodičům. Je to velká změna i pro ně, zejména pro maminky, které s dítětem strávily doma tři roky a nyní je čeká návrat do práce. Je proto pochopitelné, že protichůdné pocity zažívají i rodiče a také se s nimi musí vypořádat. Pokuste se proto minimalizovat svou vlastní úzkost, hlavně ji nedávejte najevo před dětmi.

Myslete na to, že děti si na nové věci zvykají rychleji než dospělí a váš mrňous se bude nakonec ve školce cítit jako ryba ve vodě. Některým dětem to může trvat o něco déle než jiným, ale faktem je, že s novým prostředím se děti nakonec opravdu sžijí a na změnu si zvyknete i vy. Pokud jste se vrátila do práce, soustřeďte se na kolektiv, pracovní povinnosti a mějte na paměti, že o dítě je ve školce dobře postaráno a že po pracovní době ho opět uvidíte a budete si spolu povídat o všem, co ve školce zažilo.

Rozlučte se rychle, ale s láskou

Nejtěžší je pro obě strany rozloučení poté, co dítě odvezete poprvé do školky. Je důležité ujistit ho, že se vrátíte, ale loučení zbytečně neprodlužujte. Setrvání u dítěte mu jen ztíží váš odchod a je možné, že příště bude plakat ještě víc. Pokuste se odejít i přesto, že dítě pláče, ať je to sebevíc bolestivé. Je více než pravděpodobné, že děti na vás rychle zapomenou (ano, víme, toto pomyšlení trhá srdce) a okamžitě se budou seznamovat s vrstevníky.

Takové rozloučení a odchody jsou jednodušší, pokud vaše dítě již zažilo prázdniny u prarodičů či kmotrů a dokázalo strávit bez vaší přítomnosti hned několik hodin. I proto je dobré dopřát během mateřské dovolené sobě a děťátku čas odděleně. Na postupné odloučení, které dříve či později přijde, je vhodné zvykat si již v dostatečném předstihu.

Hra v škôlke

Zdroj foto: Freepik

Zjistěte, čeho se děti bojí

Upřímný rozhovor můžete mít už s malými dětmi. Zeptejte se jich, čeho konkrétně se bojí. Toho, že se už nevrátíte? Nebo toho, že na ně bude někdo zlý? Mají strach z nového prostředí a bojí se toho, že nebudou umět najít toaletu? Možná se bojí toho, že nebudou umět spláchnout wc, umýt si ruce, zavázat si tkaničky a podobně. I děti mají své strachy a určitě je není třeba brát na lehkou váhu. Zjistěte, jaké jsou konkrétní obavy vašeho dítěte, a předem na nich zapracujte. Uvědomte o nich také učitelky a učitele a poproste je v případě potřeby o pomoc.

Důvěřujte učitelům

Vaše dítě nebude jediné ve třídě, které bude pociťovat separační úzkost a nebude ani první, které budou muset učitelé utěšovat. Učitelé jsou na takové situace připraveni a nezažívají je poprvé ani naposledy. Zkuste jim trochu důvěřovat v tom, že se o vaše dítě postarají a nenechají ho trpět. Ve školce na děti čekají ranní rutiny, písně, hry a jiné zábavné aktivity, které děti rozptýlí a pomohou s rychlým přizpůsobením se novému prostředí.

Nezapomínejte na oblíbenou hračku

Každé dítě má právo na to, aby si do školky přineslo oblíbenou hračku, se kterou se cítí bezpečně a klidně. Možná bude muset nechat milovaného plyšového medvídka ve skříňce nebo v postýlce, ale už jen blízkost hračky dětem může přinést uklidnění.

Nedávejte dětem ultimáta

Některé děti se úzkosti z prvního dne školky zbaví okamžitě, jiným to může trvat déle i několik dní. Najdou se také děti, u kterých mohou slzy a strach ze školky trvat týdny. Každé dítě vnímá tuto změnu jinak, proto bude i čas potřebný pro přizpůsobení se školce různý. Netlačte na děti a nedávejte jim časový limit, během kterého si stůj co stůj musí zvyknout na nové poměry.

Dejte děťátku čas a ujistěte ho o tom, že pocity, které prožívá, jsou přirozené a je v pořádku cítit je. Než se nadějete, vaše dítko se bude do školky těšit a zřejmě nastane i situace, kdy z ní nebude chtít odejít. Ať už úzkost vašeho dítěte ze školky trvá několik dní nebo několik měsíců, bude to fáze, kterou si dítě projde a vy budete mít doma brzy sebevědomého předškoláka či předškolačku.