Jak vybrat kočárek pro panenku

  Kategorie: Tipy na hračky,
6 min.
06. zář'24

Hra s panenkou patří mezi nejoblíbenější hry dětí, zejména dívek. Během péče o panenku dcery napodobují své maminky a připravují se na to, že i ony jednou budou mít své miminko. Ke hře s panenkou neodmyslitelně patří i kočárek pro panenku, po kterém touží každá malá maminka. Jak ale vybrat ten nej kočárek pro vaše dítě?

Snad každá malá holčička touží mít kromě své milované panenky i kočárek, ve kterém ji bude vozit. Mezi obrovským množstvím kočárků dostupných v kamenných i internetových prodejnách může být pro rodiče náročné vybrat kočárek, který bude splňovat touhu dítěte a požadavky rodičů. Sepsali jsme pro vás pár bodů, kterých je třeba se při nákupu kočárku pro panenku držet a přidali jsme i několik benefitů, které hra s dětským kočárkem pro panenku přináší.

Začněte typem kočárku

Výběru kočárku pro panenku určitě v minulosti předcházel výběr kočárku pro miminko. Zavzpomínejte si na časy, kdy jste kupovali kočárek pro vlastní děti. Zřejmě jste se zamýšleli nad tím, jestli potřebujete hluboký kočárek, nebo vám stačí sportovní kočárek pro děťátko, které už bude samostatně sedět. Totéž je třeba mít na paměti i při kupování kočárku pro panenku.

  • Hluboký kočárek – je nadčasová klasika, díky které se bude každé děťátko cítit jako skutečný rodič. Hluboké kočárky jsou stabilnější než sportovní verze a často je k dostání i s přebalovací taškou, kterou si děti mohou pověsit na rukojeť. Jsou vhodné pro děti od tří let, tedy spíše pro starší děti a u některých modelů může být skladování náročnější, jelikož ne každý hluboký kočárek lze rychle složit a zasunout například za skříň.
  • Sportovní kočárek – je stejně jako u dětí určen pro panenku, která v něm bude sedět. Je lehčí, skladnější, ale občas i méně stabilní. Výhodou je určitě cena, která je nižší než u hlubokých kočárků. Často jim ale chybí úložný prostor, takže děti si s sebou kromě panenky nemohou vozit jiné hračky nebo doplňky pro panenku. Oceníte ovšem fakt, že jsou určeny již pro děti od 18 měsíců.
  • Kočárek v kombinaci – je nejoblíbenějším typem kočárku, jelikož je univerzální. Takový kočárek sestává z hlubokého kočárku, sportovního kočárku (buginy) a autosedačky, popřípadě vaničky pro přenos panenky. Tyto kočárky jsou stabilní, mají úložný prostor a vypadají k nerozeznání od skutečných kočárků pro miminka. Kočárky v kombinaci jsou dražší, ale zase koupí jednoho produktu získáte tři hračky, se kterými si budou vaše děti hrát dlouhá léta.
  • Kočárek a chodítko v jednom – je vhodný již pro děti od 12 měsíců, které se pokoušejí o první kroky. Na rozdíl od běžných kočárků pro panenky jsou chodítka-kočárky stabilnější a nižší, což podporuje správné držení těla při chůzi. Děťátko se učí chodit, přičemž se opírá kočárk, ve kterém má uloženou svoji oblíbenou panenku. Tyto kočárky jsou jednoduché, jelikož jejich primární funkce je podpořit dítě při prvních krocích.
  • Kočárek pro dvojčata – je stále populárnější verzí kočárku pro panenku. Jsou sice dražší a zabírají v pokoji více prostoru, ale děti si v takovém typu kočárku mohou vozit hned dvě panenky, popřípadě panenku a oblíbenou plyšovou hračku.

Kočík pre bábiku a dievčatko

Posviťte si na materiál

Materiál hraje důležitou roli při výběru všech hraček a jinak tomu není ani u kočárků. U plastového i dřevěného kočárku je třeba si dávat pozor na kvalitu zpracování, hrany, použité barvy a pak se už rozhodovat pouze podle touhy děťátka.

  • Plastový kočárek – je nejdostupnější, a to nejen co se týče ceny. Plastové kočárky jsou variabilní, na trhu jich existuje obrovské množství a oproti dřevěným kočárkům má řadu výhod. Plastové kočárky pro panenky jsou lehké, jednoduchá je i jejich údržba a lze je složit a uskladnit. Oceníte je i v případě, že váš malý rodič touží po kočárku s pohádkovým motivem a oblíbenou postavičkou, protože právě plastové kočárky jsou „ozdobeny“ originální licencí.
  • Dřevěný kočárek – patří mezi klasiku a sáhnou po něm hlavně rodiče, kteří chtějí dětem kupovat hračky z přírodních materiálů. Dřevěné kočárky jsou zároveň krásnou dekorací, nicméně jsou trochu těžší než plastové verze. Při koupi dřevěného kočárku je obzvláště důležité zaměřit se na kvalitu zpracování – dřevo musí být ošetřeno a za žádných okolností by nemělo být ani na jednom místě odštípnuté.

Rozhoduje také design

I vy jste se při koupi kočárku pro miminko nepochybně rozhodovali na základě vzhledu. Je to naprosto přirozené a není třeba na to zapomínat ani při výběru kočárku pro panenku. U nás najdete unisex kočárky, které vypadají k nerozeznání od skutečných kočárků, ale i kočárky s jemným vzorem a dokonce kočárky s pohádkovým motivem. Být hrdou majitelkou kočárku, který zdobí Anna a Elsa už nebude žádný problém.

Ako vybrať kočík pre bábikuNezapomeňte na věk

  • Pro děti od 12 měsíců je vhodný kočárek v kombinaci s chodítkem. Takové kočárky jsou speciálně navrženy pro nejmenší děti, které se učí chodit a při prvních krocích potřebují podpořit. Kočárky-chodítka jsou stabilní a rukojeť je nižší, takže děťátko za ním kráčí ve správné poloze.
  • Děti od 18 měsíců jsou již připraveny na skutečné kočárky, ale vhodnější jsou pro ně sportovní verze, které jsou lehčí a nevyžadují žádnou náročnou manipulaci,
  • Děti od 3 let se mohou těšit na plnohodnotný zážitek s hlubokým kočárkem pro panenku nebo kočárky v kombinaci. Kočárky pro děti od 3 let disponují funkčními částmi, mají sklápěcí stříšky, úložný prostor a najdete dokonce i takové, které mají slunečníky a přebalovací tašky. Děti od 3 let si mohou užívat skutečného zážitku ze hry s panenkou.

Benefity kočárku pro panenky

Existuje mnoho důvodů, proč je kočárek pro panenku ideálním dárkem pro děti. Tady jsou ty nejvýznamnější z nich:

  • Podněcuje představivost
  • Podporuje fyzickou aktivitu
  • Pomáhá rozvíjet učení
  • Podporuje hru na čerstvém vzduchu
  • Rozvíjí jemné motorické dovednosti
  • Buduje zdravé sebevědomí
  • Zvyšuje radost z jiných hraček
  • Je nadčasový
  • Je vítaným rozptýlením od technologických hraček.

Tak a teď jsou z vás experti na výběr dětského kočárku pro panenku. Stačí kliknout níže a nalézt v naší široké nabídce ten pravý kočárek pro vaše dítě.

Vyberte ten nej kočárek