Nepodceňujte význam plyšových hraček

4 min.
11. čen'24

Plyšové hračky se staly nedílnou součástí dětství. Miminka a děti provázejí během celého vývojového období a jsou po jejich boku po dlouhé roky. Plyšová hračka není jen hračka. Je to nejlepší přítel, se kterým se děti cítí bezpečně, příjemně a kterého mohou obejmout, když máma není nablízku.

Kdy je čas na první plyšovou hračku?

Plyšovou hračku od ověřeného výrobce můžete miminku darovat již při narození, ale obecně platí, že děťátko poprvé sáhne po plyšákovi až v období 8–9 měsíců. Toto období je podle některých studií základem psycho-afektivního vývoje, které se nazývá také „úzkost osmého měsíce“.

Právě v těchto měsících se u dětí rozvíjí separační úzkost, která se projeví viditelným rozrušením miminka po odchodu rodiče. Jelikož děti v tomto věku nedokážou vnímat čas a jeho plynutí, i pár minut bez přítomnosti rodiče jim přijde jako celá věčnost. Během těchto okamžiků mají děti tendenci sahat po plyšové hračce, která jim alespoň částečně nahradí nepřítomnost matky nebo otce.

Blízkost plyšové hračky oceníte i během prvních dnů v jeslích nebo školce, popřípadě během první noci u prarodičů. Děťátko díky plyšové hračce snáze prochází náročnými změnami v životě, jakými pobyt ve školce nebo u příbuzných určitě jsou.

Výhody plyšových hračiek

Zdroj foto: Freepik

Cítí se bezpečně a pohodlně

Plyšová hračka je, jak jsme již v úvodu zmiňovali, často nejlepším kamarádem dítěte. V těžkých chvílích, jakými jsou odloučení, smutek a podobně, ji drobeček obejme, pohladí, promluví se jí a má pocit, že plyšový medvídek, plyšový zajíc či jiná plyšová hračka jej zpětně utěšuje. Miminka si ke své plyšové hračce vytvoří pouto a považují ji za předmět komfortu a bezpečí. Při prožívání separační úzkosti, ale i při běžném odloučení od rodičů, se v přítomnosti hračky cítí spokojeně, protože u sebe mají plyšového kamaráda, na kterého jsou zvyklá.

Podporuje emocionální a sociální vývoj

Plyšové hračky můžou pomoci rozvíjet emocionální a sociální citlivost dětí. Hraním si s plyšovou hračkou se děti naučí vyjadřovat své pocity a emoce, čímž se přiblíží k ostatním. Během hry s plyšákem děti také rozvíjejí svoji představivost, vytvářejí si různé příběhy a napodobují činnosti, které vidí kolem sebe. Jedná se o tzv. mimiku, nebo jednoduše napodobování rodičů, starších sourozenců či učitelů a vrstevníků v jeslích a školce.

Zlepšuje se spánek

Díky plyšové hračce děti dokážou usnout rychleji, protože jsou ve společnosti svého kamaráda, který má specifickou vůni. Ta je uklidňuje a k tomu přispívá i příjemný materiál a měkké tělíčko hračky. S plyšovou hračkou si děti snáze vytvoří spánkovou rutinu a i probouzení v její přítomnosti je mnohem jednodušší. Hrozba paniky po probuzení je minimální, protože v momentě otevření očí děťátko uvidí známou plyšovou postavičku, ke které se může do příchodu rodiče přitulit.

Jak vybrat tu správnou plyšovou hračku?

Na tuto otázku zřejmě neexistuje jednoznačně správná odpověď. První plyšovou hračku děťátko dostane buď od rodičů, kmotrů či prarodičů nebo známých. V tomto útlém věku ještě nemá schopnost vybrat si něco podle toho, co se mu líbí, proto zůstává tato volba na rodičích. Miminku určitě nebude záležet na tom, zda se před spaním přitulí k medvídkovi, zajíčkovi, slůněti, nebo to bude exotický hrošík, černý panter či dokonce slepička.

Při výběru hračky však za všech okolností dbejte na kvalitu. Sáhněte po plyšákovi od ověřených výrobců, kteří prokazatelně disponují certifikáty kvality a splňují bezpečnostní standardy Evropské unie. Myslete na to, že plyšová hračka bude v blízkosti vašeho děťátka nonstop a mrňous se k ní bude nejen tulit, ale bude ji i cucat. Proto by měla být hračka vložená do rukou vašeho děťátka vyrobena z kvalitních a zdraví neškodných materiálů a barev.

U nás naleznete pouze prvotřídní plyšové hračky od renomovaných francouzských značek Doudou et Compagnie, Histoire d'Ours a Kaloo, které si vás získají nejen kvalitou, ale v první řadě překrásným vzhledem. Rozkošná plyšová zvířátka si vaše děti oblíbí už na první pohled, proto se raději pojistěte a od vybrané hračky objednejte rovnou dva kusy. Hračky se totiž v některých rodinách ztrácejí stejně jako dudlíky či ponožky.