Zoubková víla, která nenosí peníze? Dá se to!

  Kategorie: První roky dítěte,
4 min.
20. srp'24

Zoubková víla, kdysi v našich končinách neznámá pohádková bytost, už navštěvuje i naše děti. Ty velmi dobře vědí, že po každém vypadlém zoubku jim zoubková víla nechá pod polštářem nějaké ty korunky. Trend, ze kterého se děti těší, rodičům začíná přerůstat přes hlavu. Jak dosáhnout, aby zoubková víla vašich dětí nosila něco jiného než peníze?

Kdysi byl první vypadlý zoubek velkou událostí, která se sice slavila, ale žádná zoubková víla nebyla pozvána. Dnes děti ukládají vypadlé zuby pod polštář a ráno si tam místo zoubků nacházejí peníze. Časy se však mění a rovněž se začínají měnit i odměny za vypadlé zuby. Zoubková víla už začíná nosit alternativní odměny, které nezruinují váš rodinný rozpočet.

Kde se vzala zoubková víla?

Možná vás to překvapí, ale zoubková víla se zřejmě zrodila z kombinace několika tradic. Součástí byla i jedna evropská tradice, na jejímž základě se mléčné zuby pohřbívaly do země s nadějí, že dítě nebude v životě prožívat těžké chvíle. Postupem času se myšlenka zoubkové víly vyvinula v různých částech světa.

Na mnoha místech, například ve Španělsku, Rusku či Číně, byla zoubkovou vílou myška z fiktivních příběhů, která v noci nepozorovaně vstoupila do dětského pokoje a vzala si mléčné zoubky. Zdá se, že myš je v tomto případě symbolem silných zubů, jelikož hlodavcům zuby rostou po celý život a jsou opravdu odolné.

V dnešních pohádkách vypadá zoubková víla opravdu jako víla s křidélky, za což můžeme vděčit americkému deníku Chicago Daily Tribune, konkrétně článku z roku 1908 o tipech v domácnosti. Článek uvádí, že pokud dítě před spaním vloží vypadlý zub pod polštář, zoubková víla si ho v noci vezme a místo něj položí malý dárek.

Odmena za vypadnuté zuby

Zdroj foto: Freepik

Zoubková víla nemusí nosit peníze

Ani před více než sto lety se zoubková víla nespojovala s finanční odměnou, tak proč by tomu tak mělo být dnes? Mnohé rodiny v současnosti upouštějí od tradice darování peněz a hledají alternativy. Zde jsou některé z nich:

  1. Drobnosti. Darujte svým dětem něco věcného, co je potěší. Mohou to být čokoládové mince namísto těch skutečných, barevné stužky, které si zavěsí na kolo, drobný přívěsek na řetízku či jiný malý šperk. Zoubková víla je kouzelná bytost, která může dětem donést barevné polodrahokamy, například malý smaragd, opál nebo akvamarín, od kterého se budou nádherně odrážet sluneční paprsky. Bonusem bude, budou-li tyto kamínky tvarem a velikostí připomínat vypadlý zub. To bude pro děti skutečná magie.
  2. Hračky. Nemáme nyní na mysli drahé a velké hračky jako zahradní domky, ale menší hračky, které dětem udělají radost. Malá autíčka, doplňky do dětské kuchyňky či oblečení pro panenku nebudou určitě krokem vedle.
  3. Sladkosti. Samozřejmě, ty zdravé verze. Žádné dítě neřekne ne kopečku zmrzliny, kvalitní čokoládě nebo zákusku. Na trhu je spousta zdravých sladkostí a jako odměna za vypadlý zoubek to není špatný nápad, co řeknete?
  4. Knihy. Ty vás budou stát asi víc než finanční odměna, ale považujte je za investici do vzdělání. Samozřejmě, nemluvíme o učebnicích, ale pohádkových knížkách, které dětem otevřou dveře do světa představ.

Co s vypadlými zoubky?

První vypadlý zoubek je velkou událostí v životě děťátka, ale i rodičů. Ale nezaostávají ani ty další. Co však dělat s vypadlými zoubky? Vyhodit je nebo uschovat jako pěknou památku pro první roky dítěte? Pokud je pro vás představa skladování vypadlých mléčných zubů děsivá, jednoduše je vyhoďte, nikdo vám to nebude zazlívat. V opačném případě je můžete uložit do šperkovnice, která bude vyhrazena pouze pro tento účel.

Někteří rodiče chtějí mít z vypadlých zoubků, zejména z toho prvního, památku na celý život. Proto nejsou výjimkou ani šperky, které vypadají opravdu decentně, a zkušený zlatník dokáže vypadlý zub přeměnit na kus šperku, který ani zdaleka nepřipomíná zub. Vypadlé zuby svých dětí můžete také vložit do obálky a přilepit do knihy o vašem děťátku, pokud si takovou vedete. Takto uchované zoubky budou pěknou vzpomínkou pro celé generace.